Sanayi Esnafı Çok Dertli!

Sanayi Esnafı Çok Dertli!
Tarım, hayvancılık ve turizm alanında önemli potansiyeller barındıran Van, sanayi konusunda oldukça geride kalmış durumda. Ekonomik olarak sanayi gelişiminde geride olan Van’da sanayi sitelerinde çalışan esnaflarda mağduriyet yaşıyor. İşte o mağduriyetler.

Tarım, hayvancılık ve turizm alanında önemli potansiyeller barındıran ’da sanayi sitelerinde çalışan esnaflarda mağduriyet yaşıyor. İşte o mağduriyetler.

’da 1 milyon metrekare alan üzerine kurulan ve bin 300 esnafın bulunduğu Küçük Sanayi Sitesi’nde yaşanan sorunlar bitmiyor. Yaklaşık 10 yıl önce kurulan sanayi sitesinin en büyük sorunu bozuk yollar. Yıllardır bozuk yollardan şikayetçi olan esnaf bu konuda destek bekliyor. Yolların dışında son dönemlerde yaşanan ekonomik sorunlardan da oldukça etkilenen sanayi esnafı yaşadıkları sorunları Yeni Doğu Gazetesi’ne anlattı. Esnaf, “Burada esnafız. Yolların halini görüyorsunuz. Yetkililerden kimse el atmıyor. Müşteriler bile buraya gelip gitmek istemiyorlar. Bu suyun hele çekilmiş halidir. Yağmur yağdığı zaman sular buraya kadar geliyor. İnanın müşteriler bile bize dert yanıyor. Diyorlar siz yolları bilerek mi böyle yapıyorsunuz? Yetkililerle görüştüğümüz zaman belediye kooperatife atıyor. Kooperatifte zaten ilgilenmiyor.” Diyerek dert yandı.

BAKICI: MÜŞTERİLERDE GELMEK İSTEMİYOR

Sanayi sitesinde ustalık yapan esnaflardan Cafer Bakıcı yaşana sorunları şöyle anlattı: “Sanayinin bu yollarını görüyorsunuz. Yetkililerden kimse el atmıyor. Müşteriler bile buraya gelip gitmek istemiyorlar. Bu suyun hele çekilmiş halidir. Yağmur yağdığı zaman sular buraya kadar geliyor. İnanın müşteriler bile bize dert yanıyor. Diyorlar siz yolları bilerek mi böyle yapıyorsunuz? Yetkililerle görüştüğümüz zaman belediye kooperatife atıyor. Kooperatifte zaten ilgilenmiyor. Yolun bu şekilde olmasını biz istemiyoruz. Bu memleket çok sahipsiz, kimse ilgilenmiyor. Buna bir çözüm istiyoruz. Çok zor bir işte değil. Belediye gelip uğraşsa bir iki aylık işlerini alacak ama ilgilenen yok. Biz esnaf olarak çok mağdur durumdayız. Bu sorunların giderilmesini istiyoruz. Yani yıllardır bu yol böyle. Müşteriler bile girmek istemiyorlar. Çoğu arabasıyla buraya geliyor yarı yolda geri dönüp gidiyor. Dolayasıyla bizim işlerimizi de etkiliyor müşteri gelmeyince bizde iş yapamıyoruz. Bu sorunun giderilmesini istiyoruz. Artık yetkililerden buna kim el atacaksa, belediye mi kooperatif mi? Bu sorunun giderilmesini istiyoruz.”

KAYA: DALGA GEÇİYORLAR

Esnaflardan Rıdvan Kaya, “5 yıldır buranın hali budur. Hele kar yağınca yağmur yağınca burası komple doluyor. Hiçbir araç geçemiyor oradan dönüp geri gidiyorlar. Defalarca gittik kooperatife gittik sanayi kooperatifine. Diyor ki gidin belediyeye. Belediyeye gidiyoruz yok arası resmi değil ödenek yok imkan yok diye diye bizi bu hale düşürdüler. Şimdi iş yapamıyoruz zaten iş yok sanayini hali belli. Bakın hiç bir araç buradan gidemiyor. Bir sürü hasar alıyor tamponu kırılıyor farı kırılıyor jantı kırılıyor. Defalarca denk geldik. Şikayete de gittik hiçbir sonuç alamadık. Bizim halimiz bu. Dün adam gelmiş burada balık var mı diyor olta atalım buraya. Adamlar dalga geçiyor bizimle. Bakın burası parke taşı defalarca şikayet ettik. Adam geliyor mucur seriyor. Parke taşının üzerine mucuru seriyor mucurda işte kar yağınca su olunca hep bu hale geliyor.” İfadelerini kullandı.


 

“MÜŞTERİ BİZE SİTEM EDİYOR”

Memleketin sahipsiz olduğunu söyleyen esnaflar da şöyle konuştu: “Göz önünde işte memleketin sahipsizliği. Yeni sanayi olarak geçiyor ama on on iki yıl oldu. Kaç kere başkana gittik çok şükür başkanı yerinde gördüğümüz yok buradan başkana da selamlar şikayet ediyoruz ama doğruları söylüyoruz. Başkanı yerinde gördüğümüz yok durum ortada. İnsanlar zannediyor biz yolları böyle bozuyoruz. Müşteri buradan geçiyor bize sitem ediyor. Bu yolun hali nedir böyle diye. Yani bir zahmet belediye mi ilgileniyor kooperatif mi? İlgileniyor buna bir el atsın. Kopartıver gidiyorsun belediyeye suç atıyor kopartabile gidiyorsun suçu belediyeye atıyor. Buraya bir çözüm bulmalarını istiyoruz açıkçası.”

 YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ - ÖZEL HABER