Şahin: “Van’da kayıt dışı 4 bin mükellef var”

Şahin: “Van’da kayıt dışı 4 bin mükellef var”
Van Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Şahin, Van’da kayıt dışı 4 bin civarında mükellef olduğunu söyledi. 

  Van SMMMO tarafından “Güncel Muhasebe ve Vergi Uygulamalarında İzaha Davet Uygulaması ve Uyumlu Mükelleflerin Vergisel Avantajları” konulu bir seminer düzenledi. Van SMMMO tarafından verilen seminerde konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Şahin, vergi dairesinde yaptıkları çalışmalar kapsamında Van’da 28 bin beyannamenin verilmediğini söyledi. Şahin, “Van’da onlarca, binlerce beyannameler cezaya girdi. Oda olarak yaptığımız bütün çabalara rağmen Torba Kanununa koyamadık. Torba Kanunu meclise geldikten sonra bir ek önergeyle bize verileceği söylendi. Kentin ekonomisi canlandırılmaya çalışılıyor. Kenttin ekonomisinden bana göre 100 bin üzerinde beyanname cezaya girdi. Bunu bin ile çarptığınız zaman çok ciddi bir rakam kentin bütçesinden gidecek. Bunu önlemeye çalışıyoruz, dilimiz döndükçe bunu oda olarak anlatmaya çalışıyoruz. SGK ve vergi dairesinin işlerini kamu yararına düzenleyen gruplarız. Lütfen bizi ciddiye alın. Çünkü uygulamasını biz yapıyoruz. Dolayısıyla vergi dairesinde yaptığımız tüm çalışmalar 28 bin beyanname verilmemiş. Bana göre bu sayı çok çok fazladır. Çünkü vergi dairesinde aldığımız mükellef sayısıyla çarptığımız zaman bu rakam çok fazladır. Bulunamayan mükelleflerden kaynaklı ciddi bir beyanname mevcuttur” dedi.

“HER TARAF KAYIT DIŞI MÜKELLEFLE DOLUDUR”

Van’daki meslektaşlarının kaygılanmamasını isteyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bütün çabalarımıza rağmen bunu Torba Kanununa koymaları konusunda ısrarcıyız. Çünkü bunun bir vergi yetkisi yoktur. Vergiler 2018 yılında ödenecek. Bu bir cezadır. Bizlerde bu cezanın Van’ın bütçesinden ödenmesine karşıyız. Bu Güç Birliği Platformu’ndan mu olur veya başka şekilde mi olur, bu paranın Vanlının cebinde çıkmasına izin vermemek gerektiğini düşünüyorum. Van’daki meslektaşlarımız hiç kaygılanmasınlar. Van’da kayıt dışı mükellef 4 bin civarında olduğunu düşünüyorum. Her taraf kayıt dışı mükellefle doludur. Oda olarak bu konuda çalışmalar yapıyoruz.”

“İŞVERENLERİMİZİN ELİNİ, KOLUNU BAĞLAMAK İSTEMİYORUZ”

Düzenlenen seminerde SMMMO üyelerine bilgilendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Van İl Müdürü Abidin Göksoy ise, yapılandırma konusunda mükelleflere yardımcı olacaklarını belirtti. SGK Van İl Müdürü Göksoy, “Buradan sizden istediğimiz şudur; mükellefleriniz ile irtibata geçerseniz 50 binin üzerinde olan borçlarının yarısı tutarında bize teminat getirmeleri halinde 6183 Sayılı kanunun 48’inci maddesine göre, yapılandırma konusunda kendilerine yardımcı olacağız. Örneğin 500 bin civarında borcu olan bir işverenimizin en az 300 civarında bir teminat getirmesi lazım. Bu noktadan sizden yardım bekliyoruz. İşverenlerimizin elini, kolunu bağlamak istemiyoruz. İşverenlerimizin elini, kolunu bağlayıp her türlü hacizi yaptığımızda bazı şeyleri çözemiyoruz. Bu yüzden öncesinde işverenlerimiz gelip bizlerle görüşsünler. Biz de elimizden gelen her türlü yardımı kendilerine göstereceğiz” diye konuştu.