Peyzaj ve ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı; Müze, çekim merkezi olacak!

Peyzaj ve ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı; Müze, çekim merkezi olacak!
16 Eylül 2020 - Çarşamba 10:05 Peyzaj ve ağaçlandırma çalışmaları başlatıldı; Müze, çekim merkezi olacak! Van Urartu Müzesi Müdürü Erol Uslu, amaçlarının müzeyi bir buluşma ve çekim merkezi haline getirmek olduğunu söyledi.

 “MÜZELER HALKLA BÜTÜNCÜL OLURSA BAŞARILI OLUR”

Yapılan çalışmalarla ilgili bilgi veren Müze Müdürü Erol Uslu, “İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Sinan Aslan'ın talimatları doğrultusunda Park ve Bahçeler Müdürlüğümüze bağlı ekipler, daha yeşil bir İpekyolu için Tarihi Van Kalesi önünde bulunan İl Müzesi bahçesinde ağaçlandırma ve peyzaj çalışması gerçekleştiriyor. Benim müzecilik anlayışım biraz farklı. Ben Müzelerin halk ile bütüncül bir hale getirildiği ölçüde başarılı bir müzecilik olduğunu düşünüyorum. Ondan dolayı şu an İpekyolu Belediyesi ile birlikte bir çiçek ve ağaçlandırma çalışması yapıyoruz.” dedi. 

“VATANDAŞ MÜZEYİ KABULLENMELİ”

Vatandaşın müzeyi kabullenmesi oranında müzecilik yapılabileceğini, bu nedenle de müzeyi bir çekim merkezi yapmayı amaçladığını ifade eden Uslu, şunları söyledi:

“Ayrıca ağaçların altına da oturaklar yapılacaktır. Burada dikilen ağaçların altında insanlar Müze ziyarete kapatıldıktan sonra da oturup sohbet edebilecek. Yani amacım Van Müzesini Van'ın bir buluşma ve çekim merkezi haline getirmek. Müzeler halkla yaşanılır, vatandaşın size bakışı ne ölçüde ise müzeyi kabullenmesi de o derece değerlenir. Amaç yerel halkın müzeyi kabullenmesi ve sahiplenmesi olması lazım.”

‘DESENLİ YOL’ PROJESİ

Müzede yapılan çevre düzenlemesine ve diğer yeniliklere ek olarak bir de ‘Desenli Yol’ düşüncesinin olduğunu belirten Uslu, “Başarabilirsem bir düşüncem de Urartu kemerleri üstünde yer alan görsel figürlerle, Van Kalesinin köşesinde yer alan Gülistan Bahçesi’nden Van Kalesi 1. Girişine kadar bir desenli yol yaptırmaktır. Müzeler bir ilin kayıp olan hafızasını insanlara sunan mekanlar olmasının ötesinde, o hafızanın kaybolmadan nesiller arası geçişini sağlayan yerler konumundadır. Van Müzesi bu açıdan çok önemli.” 

Prestij Haber: Adil HARMANCI