Peynircilerde durgun dönem

Peynircilerde durgun dönem
Pandemiden dolayı bir çok kesimde olduğu gibi peynircilerde de durgun bir dönem yaşanıyor. Van'ın en önemli lezzetlerinden biri olan otlu peynirin fiyatının yüksek olması ve pandemi koşulları esnafın işlerine etki ediyor.

Peynirciler Çarşısı esnaflarından İsmail Nar, peynir fiyatının yüksek olmasının bir nedeninin komisyoncular, diğer nedeninin ise pandemi süreci olduğunu söyledi. Köyünde peynir üreten vatandaşın peynirini aracılara sattığını, esnafın da aracılardan almasından dolayı peynir fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Nar, işlerinin de önemli oranda düştüğünü söyledi.

Van Peynirciler Çarşısı esnaflarından İsmail Nar, çarşı esnafı olarak zor durumda olduklarını söyleyerek: “Yaklaşık 20 senedir peynirciler çarşısında esnafım. Kış mevsimindeyiz, elimizde yeteri kadar peynir var ama pandemiden dolayı fazla bir satışımız yok. Fiyatlar da yüksek, şuan piyasada peynirin kilosu 50 TL. Fiyatlar yüksek olunca da alıcısı az oluyor. Giderlerimiz var, kira bedellerimiz var. Tabi belediyenin son zamanlarda bize kira desteği oldu ama yetmiyor. Elektrik, su giderlerimiz var. Bir şekilde bu sıkıntılı süreci atlatmaya çalışıyoruz" dedi.

Daha önce il dışından Van otlu peynirine büyük bir rağbet olduğunu şimdi ise bu talebin düştüğünü kaydeden Nar, "Pandemiden dolayı il dışından otlu peynire talep azaldı. Bu da bizim için ayrı bir sıkıntı. Şuan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illere peynir gidiyor ama eskisi kadar değil tabi. Pandemi öncesi bu büyük illerimize toptan satışlarımız da oluyordu, ama şimdi parekende satışlar var. Pandemiden önce dışarıya çok peynir gönderiyorduk, şimdi pandemiden dolayı il dışı ticaretimizde yüzde 50 civarında bir düşüş söz konusu." ifadelerini kullandı. 

"FİYATLAR DAHA DA YÜKSELEBİLİR"

Van otlu peynirinin kilo fiyatının 50 TL olduğunu, bunun daha da artabileceğini belirten Peynirciler Çarşısı Esnafı İsmail Nar; “Her ne kadar durgun bir dönem dahi yaşansa yine de vatandaşların peynire ilgisi var. Van otlu peyniri sofraların vazgeçilmezi çünkü. Fakat peynirin fiyatı soran bir çok kişi de almadan dükkandan çıkıyor. Çünkü fiyatı yüksek geliyor. 1 kilo peynir 50 TL, vatandaş 2 kilo almak istedi mi 100 TL. Bu rakam bir çok insana yüksek geliyor. Tabi sadece peynirde değil bir çok gıda maddesinde fiyat artışı söz konusu." diye kaydetti.

Peynirin fiyatındaki artışın sadece pandemi süreciyle ilgili olmadığını, aracıların da bunda etkisinin olduğunu ifade eden Nar; "Daha önceki yılarda da peynir fiyatalarında artış yaşandı. Bunu sadece pandemiye bağlamamak gerekiyor. Komisyoncuların da fiyat artışlarında etkisi var. Köylü çarşıya direkt olarak getirmiyor peynirini. Aracılar olmadan üretilen peynir direkt çarşıya getirilirse fiyatlar düşer. Ama böyle olmuyor. Bu işi yapan komisyoncular var. Onlar köylüden peyniri alıyor, buralara getirip esnafa satıyor. Bundan dolayı da fiyatlar yükseliyor. Bunun önüne geçmeye çalıştık ancak başarılı olamadık. İlerleyen dönemlerde peynir fiyatlarında bir miktar daha artış olabilir. Çünkü sezon sonuna geliyoruz. Nisan sonu Mayıs ayının ilk haftasına kadar peynir fiyatı 60 TL’yi bulur diye tahmin ediyorum. Taze çıkan peynir hemen tercih edilmiyor ve ilk çıkan peynir de inek sütünden elde edilen peynir oluyor. Müşteri de bunu tercih etmiyor, dolayısıyla eski peynir yani küp peynir alımı bir süre daha devam edecek, bu da fiyat artışına sebep olacak.” ifadelerini kullandı. 

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT