Pedallar Van Gölü için çevrildi

Pedallar Van Gölü için çevrildi
Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından alınan karar doğrultusunda ilan edilen Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri kapsamında bisiklet turu ve İskele’de alan temizliği etkinliği düzenlendi.

 Van Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından ilan edilen Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri kapsamında kadın ve karma bisiklet grubu ile kent turu ve İskele sahilinde alan temizliği etkinliği düzenlendi.

Düzenlenin etkinliğe Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bedia Özgökçe Ertan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Vekili Erkan Akın, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkanı Cemil Komi, HDP, DBP İl Eşbaşkanları, Özalp, Muradiye belediye Eşbaşkanları, Daire Başkanları, Vangölü Aktivistleri, Vadi Doğa Sporları Kulübü üyeleri ve Pedalşörler katıldı.

Bisikletleriyle Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Kent Meydanı’nda toplanan onlarca kişi burada “Van Gölü Nefesimizdir” yazılı tişört ve şapkalarla bisikletlere binerek, İskele Caddesi’nden İskele sahiline kadar geldi. Sahilde turu tamamlayan grup, Eşbaşkan Özgökçe eşliğinde temizlik çalışması yaptı. Toplanan çöpler ise Büyükşehir Belediyesi’ne ait araçlarla çöp toplama merkezine gönderildi.

Van Gölü’nün çok ciddi bir kirlilik tehdidi altında olduğunu belirten Eşbaşkan Özgökçe, gölün yaşatılması için hafta boyunca çeşitli etkinlik ve çalıştay düzenlendiğini hatırlattı. Bilim insanlarının Van Gölü’nün 25 yıl ömrü kaldığına dair tespitlerini paylaşan Özgökçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

‘SEFERBERLİK BAŞLATTIK’

“Van Gölü’nün yaşatılması için arıtma tesisinin bir an önce hayata geçirilmesi, mevcut olan arıtma tesislerinin de gözden geçirilip tam kapasiteyle çalıştırılması gerekiyor. Van Büyükşehir Belediyesi olarak, biz üzerimize düşen yükümlülükleri yerine getirmeye gayret ediyoruz. Ancak bu anlamda çok ciddi sıkıntılar da yaşıyoruz. Özellikle mevcut ileri biyolojik arıtma tesisi yapımı işi bu konunun en baş aktörlerinden birisidir. Tüm kamuoyunun bu anlamda duyarlı olmasını bekliyoruz ve çağrıda bulunuyoruz. Bu anlamda farkındalık yaratmak, halkımızı ve kamuoyunu harekete geçirmek için ‘Van Gölü Havzası Farkındalık Günleri’ kapsamında Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde çeşitli etkinlikler yapılıyor. Bugün de temizlik kampanyası ve ‘Van Gölü İçin Pedalla’ sloganıyla etkinlikler düzenlendi. Kamuoyunun bilmesi gerekir ki Van Gölü kirlenmiş ise hepimizin el birliği ile kirlenmiştir. Bu anlamda sorumluluk hepimize aittir. Van Gölü’nün temizliği, doğamızın korunması siyaset üstü bir meseledir. Biz bugün bir öncelik yapmaya gayret ederek, bir öncü olmaya çalışarak bu ‘Van Gölü Nefesimizdir’ sloganıyla Van Gölü için bir seferberlik başlattık. İlk günden beri kampanyamızın gerek sosyal medyada gerekse de kamuoyunda yarattığı etkiden oldukça mutluyuz ve umutluyuz. Çok önemli tepkiler aldık. Çok güzel sözler işittik ve ciddi destekler aldık. Bu anlamda düzenlediğimiz etkinliklerimizin yanında bir de Van Gölü çalıştayı düzenledik. Bu çalıştaya Van’daki STK ve kurum temsilcilerini de davet ederek, Van Gölü için ne yapmamız gerektiğini detaylı olarak irdeledik. Çalıştayın sonuç bildirgesini kampanyanın son günü kamuoyuna deklare edeceğiz. Ayrıca bu bildirgeyi basın aracılığıyla imzaya da açıyoruz. Biz özellikle Van Gölü’ne kıyısı olan bütün belediyelerin de bir eylem planı hazırlanması için aktif rol almasının sağlanacağı bir yapı oluşturmak istiyoruz.”

‘KAYBEDECEK ZAMAN YOK’

Artık somut adımların atılması geldiğini vurgulayan Özgökçe, “Somut adımlar

atılmadığı sürece Van Gölü kirlenmesin demekten öteye geçilemiyor. Ama somut, elle tutulur bir şeyler yapılmalı. Bu anlamda bizim acelemiz var, kaybedecek bir saniyemiz bile yok. Her an, her saniye Van Gölü kirlenmeye devam ediyor. Van Gölü ölüyor. Bunu açıkça belirtmemiz gerekir; Van Gölü ölürse Hayat durur. Burada coğrafyamız ölür, doğamız ölür ve geriye dönüşü de yoktur. Bu tehlike konusunda herkesin duyarlı olması gerekiyor. Büyükşehir Belediyesi olarak, kendi üzerimize düşen sorumluluğu üstleniyor ve adım atmak için herkesi el birliği ile dayanışmaya ve bir seferberlik ruhuyla gayret etmeye davet ediyoruz. Bu çağrımız herkesedir. Bütün canlılar için, hayatımız için, geleceğimiz için 600 yıllık geçmişimizden miras olarak devraldığımız bu güzelliği çocuklarımızın da görmesi için geleceğimizi yaşatmak için hepimiz sorumluyuz. Bu kampanyalar umuyoruz bütün gönüllere ulaşacaktır. Bu anlamdaki umudumuz da büyüktür. Ben bir kere daha söylemek isterim ki Van Gölü Nefesimizdir, Nefessiz kalmayalım, Van Gölü hepimizindir” diye konuştu.

Bisiklet turu etkinliğine katılan Van Gölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel ise “Van’ı ve Van Gölü’nü seven doğaseverlerle birlikte bu anlamlı günde biz de eşlik ediyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ne yaptığı örnek çalışmalardan dolayı teşekkür ediyoruz. Van Gölü Van’ın ve Bitlis’in canıdır” dedi.