Pancar toplayan vatandaşlar: 'Yağış az olunca bu yıl pancar da az olmuş'

Pancar toplayan vatandaşlar: 'Yağış az olunca bu yıl pancar da az olmuş'
Van’ın Gürpınar ilçesi Norduz bölgesinde pancar toplayan vatandaşlar, geçen yıla nazaran yağışlar az olduğu için bu yıl pancarın da az olduğunu söyledi.

Van bölgesinde peynirde ve yemeklerde kullanılan pancar türlerinin yetiştiği bölgelerin başında Gürpınar ilçesine bağlı Norduz bölgesi geliyor.

Her yıl bahar aylarında Van merkez ve diğer ilçelerden bir araya gelen vatandaşlar, gruplar halinde bölgeye giderek hem piknik yapıyor hem de pancar topluyor.

TAM KAPANMA ÖNCESİ BÖLGEYE GİTTİLER

Pandemi önlemleri kapsamında 17 Mayıs tarihine kadar tam kapanma ve sokağa çıkma kısıtlaması kararı alınırken, Gürpınar, Edremit ve Van merkezden çoğu kadın pancar toplayıcıları, Norduz bölgesine gitti.

Pancar toplayıcılar, mayıs ayı ortalarında bazı pancar çeşitlerinin sertleşerek yenilmez duruma geldikleri için kısıtlama öncesini değerlendirmek istediklerini söyledi.

PANCARDA VERİM DÜŞÜK

Bu yıl yağış az olduğu için bölgedeki pancar veriminin de düşük olduğu belirtildi.

Edremit’ten pancar toplamak için Norduz bölgesine gittiklerini ve burada 3-4 gün kaldıklarını belirten bir kadın, “Buraya çevre köylerden ve birçok yerden pancar toplamak için gelenler vardı. Her sene geliyoruz ama bu sene pancar az. Çünkü yağışlar az olunca bu yıl pancar da az olmuş. Ama yine de her çeşit pancardan biraz toplayabildik” dedi.

YEMEKLERDE KULLANILIYOR

Kırda toplanan keçi kulağı, mende, çiriş, siyabu gibi pancar çeşitleri hem günlük yemeklerde, pilav, yumurtalı ya da sulu yemeklerde hem de peynirde kullanılıyor.

KURUTULUYOR

Toplanan pancarlar daha sonra ayıklanarak bir kısmı yemeklerde kullanılmak üzere ayrılırken, geri kalanı ise ya güneşte kurutuluyor ya da tuzlu suya bırakılarak kış ayları için soğuk bir yerde muhafaza ediliyor.

Pancarların mide, bağırsak, şeker, tansiyon gibi rahatsızlıklar başta olmak üzere birçok rahatsızlığa iyi geldiği de belirtiliyor.

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI