Özgökçe: Taşıma ücretleri piyasa şartlarına göre belirlenmeli

Özgökçe: Taşıma ücretleri piyasa şartlarına göre belirlenmeli
Van Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, Erciş Şeker Fabrikası’na bağlı çalışan pancar üreticilerinin geçen sezon taşıma ücretleri konusunda sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekerek, 2021 sezonu için taşıma ücretlerinin piyasa şartlarına göre güncel mazot fiyatları da gözetilerek belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Tuşba Ziraat Odası, 16.10.2020 tarihinde Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü’ne bir yazı yazarak, “Van ilinde Şeker Pancarı ekimi yapan üreticilere fabrikanın vermiş olduğu nakliye ücretlerinin az olduğu ve bu şartlar altında hiçbir pancar üreticisinin fabrikaya pancar götüremeyeceği” belirtilmişti.

GENEL MÜDÜRLÜKTEN CEVAP GELDİ

Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü ise, Tuşba Ziraat Odası’na 26.01.2021 tarihli cevabi bir yazı gönderdi. 

Üreticilerin, Şeker Pancarı Üretim Sözleşmesi’ne imza attıklarına dikkat çekilen cevapta, “Şeker Pancarı üretimi, alımı, fiyatlandırması, bedel ödemeleri ve diğer hususlar Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. ile üreticiler arasında akdedilen ‘Şeker Pancarı Üretim Sözleşmesi’ esaslarına uygun yapılmaktadır. Üreticilerin nakliye masrafına destek olmak amacıyla yapılan nakliye bedel ödemelerinde sözleşme hükümleri dışında herhangi bir uygulama yapılması mümkün olmamaktadır” denildi.

Cevabi yazıya, Şeker Pancarı Üretim Sözleşmesi’nin ilgili maddesi de eklendi.

PİYASA ŞARTLARI GÖZETİLMELİ

Fabrika ile üreticiler arasında 2021 taşıma ücretleri konusunda henüz sözleşme imzalanmadığı öğrenildi.

Tuşba Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Özgökçe, 2021 taşıma fiyatlarının piyasa şartlarına göre belirlenmesi gerektiğini söyledi.

“ÜRETİCİ MAĞDUR OLMASIN”

Üreticinin mağdur olmaması için güncel mazot fiyatlarının baz alınması gerektiğini belirten Özgökçe, “Piyasanın şartlarına göre fiyatlar belirlenmeli. Önümüzdeki sezon bu sıkıntıların yaşanmaması için piyasa fiyatları göz önünde bulundurularak güncel piyasa şartlarına göre, mazot fiyatlarına göre fiyatlar belirlenmelidir. Üreticilerin zor durumda kalmaması için güncel mazot fiyatları gözetilerek ona göre fiyat belirlenmelidir.” diye konuştu.

Prestij Özel Haber: M.Selim Kurt