Özel: Parayla bu tanıtımı yapamazdık

Özel: Parayla bu tanıtımı yapamazdık
Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, uzaydan çekilen ve NASA’nın düzenlediği fotoğraf yarışmasında birinci seçilen Van Gölü fotoğrafının çok ciddi bir tanıtıma yol açtığını belirterek, “Milyonlarca para harcasaydık bu kadar tanıtım yapamazdık. Bölgemizin tanıtımı, ülkemizin tanıtımı ve turizme olacak katkıları anlamında oldukça önemli bir yarıştı. Ayrıca Van Gölü'nün bugün bu kadar konuşuluyor olması, Van Gölü'nün korunmasını da gündeme getirmiş olacak.” dedi.

Van Gölü’nün korunması, tanıtılması ve turizme kazandırılması yolunda kuruluşundan bu yana çaba gösteren sivil toplum örgütlerinden biri de Vangölü Aktivisetleri Derneği oldu. Dernek Başkanı Erdoğan Özel, Van Gölü fotoğrafının NASA yarışmasında birinci olmasının etkilerini ve Van Gölü’nün korunması ve tanıtımı yolunda sağlayacağı kazanımları gazetemize değerlendirdi.

TANITIMA OLAN ETKİSİ

NASA’nın düzenlediği fotoğraf yarışmasının Van ve bölge açısından başından beri ciddi bir tanıtıma vesile olduğunu, birincilik elde edilmesiyle de bu tanıtımın doruğa çıktığını belirten Özel, şunları söyledi:
“NASA tarafından yapılan fotoğraf yarışması sonucunda zaten bizim beklediğimiz, Van Gölü fotoğrafı 32 fotoğraf arasından seçilerek şampiyon oldu. Van Gölü'nün bu denli oy alması hem bölge için hem de ülkemizin tanıtımı için gerçekten çok önemliydi. Çok ciddi bir tanıtıma yol açtı. Sosyal medyadan birçok insan ülkemizin hemen her yerinden bunu sahiplendi. Gerek sosyal medya hesaplarında gerekse WhatsApp gibi diğer ağlarda, mesajlarda gerekse birebir aramalarda Van Gölü için destek istendi ve bu destekle birlikte başarı da geldi.”

“GÖLÜN KORUNMASI GÜNDEME GELECEK”

Fotoğraf yarışmasının etkileri ve sonucu göz önünde bulundurulduğunda bunun gölün korunması konusunda daha ciddi çabalara da yol açacağına inandıklarını ifade eden Özel, şöyle dedi:
“Yıllardır uğraştığımız tanıtımı için gerçekten bu bir fırsattır ve bunu daha önce de dile getirdik; biz milyonlarca para harcasaydık belki bu kadar reklam ve tanıtım yapamazdık. Bölgemizin tanıtımı, ülkemizin tanıtımı ve turizme olacak katkıları anlamında oldukça önemli bir yarıştı. Ayrıca Van Gölü'nün bugün bu kadar konuşuluyor olması Van Gölü'nün korunmasını da aslında gündeme getirmiş olacak. Bu anlamda da biz oldukça umutluyuz çünkü gölün önemini, gölün güzelliğini artık herkes görmüş oldu ve bu gölün korunması gerektiği de gündeme gelmiş oldu.”

YAPILAN ÇALIŞMALAR HIZ KAZANACAK

Van Gölü’nün korunmasıyla ve kirlilikten arındırılmasıyla ilgili halihazırda çalışmalar olduğunu ve bu yarışmanın bu çalışmaları daha da teşvik edeceğini belirten Özel, şunları aktardı:
“Halihazırda şu anda üzerinde çalışılmakta olan Van Gölü havzası koruma eylem planı Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde devam ediyor. Van Gölü dünyada şampiyon seçildikten sonra hanımefendi Emine Erdoğan da bir paylaşımda bulunarak kısa zamanda Van Gölü'ne ziyaret yapacağını ve Van Gölü'nün korunması ile ilgili müjdeler vereceğini sosyal medya hesabından paylaştı. Van Gölü için yapılmış en kapsamlı çalışma olan Van Gölü Havzası Eylem Planı, Van Gölü'nün kurtuluşuna vesile olacak. Van Gölü'nün gelecek kuşaklara mavi ve temiz kalmasını sağlayacak. Bu anlamda emeği olan herkese, bütün Türkiye'ye teşekkür ediyoruz.”

“VAN GÖLÜ TÜRKİYE’NİN MARKASI OLDU”

Bu yarışmayla Van Gölü’nün sadece Van ve bölgede değil Türkiye’de bir marka durumuna geldiğini söyleyen Özel, şunları kaydetti:
“Bölgemizde özellikle sayın Valimiz Mehmet Emin Bilmez beyefendinin inanılmaz bir desteği oldu. Aynı zamanda Edremit Belediye Başkanı sayın İsmail Say’ın bu meseleyi sürekli gündemde tutması oldukça önem arz ediyor. Hem sayın valimiz hem de İsmail Say beyefendi bu fotoğrafı çeken astronotu Van’a davet etmeleri ve Van'da çeşitli etkinliklere katılmaya davet etmeleri oldukça önemlidir. Van Gölü artık bölgenin bir markası değil, Türkiye'nin bir markası oldu ve dünya tanıdı. Yine her zamanki gibi son dileklerimiz Van Gölü'nün temiz kalması ve Van Gölü'ne sahip çıkalım, eğer ki biz kirlletmezsek, temiz bırakırsak bu kirlenmez ve temiz kalır. Bölgemizin en önemli değeri, zenginliği kesinlikle Van Gölü’dür. Bu oylamayla bu kanıtlanmış oldu. Emeği geçen, destek veren tüm herkese çok teşekkür ediyoruz. Dünyanın göz bebeği Van Gölü kirlenmesin mavi kalsın!”

PrestijÖzel Haber: Adil HARMANCI