Özalplı Kelebek Çocuklar Davut ve Umut Desteklerinizi Bekliyor

Özalplı Kelebek Çocuklar Davut ve Umut Desteklerinizi Bekliyor
Halk dilinde ‘kelebek hastalığı’ olarak bilinen ‘epidermolizis bülloza’ hastalığına yakalanan 12 yaşındaki Umut ve 7 yaşındaki Davut Aydın, aynı kaderi paylaşıyor. Van'ın Özalp ilçesinde yaşayan Davut ve Umut kardeşlerin Annesi Hamide Aydın çocukları için yardım bekliyor.

- Sosyal medya aracılığıyla VanEkspres.com'un ilk olarak gündeme getirdiği Aydın ailesine dramını Özalp'a giderek derme çatma kiraladıkları evde ziyaret ettik. bu trajediyi yerinde gördük ve sizlerle paylaşıyoruz.

 

Oğlunun hastalığının doğuştan olduğunu vurgulayan Hamide Aydın, “ 11 yıldır bu durumda olduklarını belirterek yetkililerden bir an önce kendilerine sahip çıkmasını" istedi.

TEK İSTEĞİM PARMAKLARININ AÇILMASIDIR

Aydın, Umut doğduktan 3 gün sonra topuğunda yaralar çıktığını fark ettik, Davut ise doğuştan bu şekilde doğdu. Tedavilerini pansiyon ve merhem kullandığını belirterek, Dünyada tek istediğim çocuklarımın parmaklarının açılması, tedavileri varsa tedavilerinin bir hayır sever tarafından üstlenip gerçekleştirilmesidir.

Hamide Aydın, Nereye götürdüysem tedavisi yok deniliyor. Evde 10 nüfusa bakıyorum. eşim iş olmadığından dolayı İstanbul İzmir'de İnşaatlarda çalışıyor o da yetersiz geliyor bize, Kaymakamlık kömür veriyordu. muhtar ara sıra mahalleli yardım ediyor. Umut'un engelli maaşıyla geçiniyoruz. 4 çocuk okutuyorum. biz çocukların tedavisi için İstanbul ve Tekirdağ'da ikamet ettik ancak geçinemediğimizden dolayı 2 yıla yakındır Özalp'ta yaşıyoruz.

KİRA ÖDEYEMEZ HALE GELDİ BAŞIMIZI SOKACAK BİR EV İSTİYORUZ

Hükümetten devletten bu çocuklara sahip çıkmalarını bekliyorum. Kiradayız kiramızı ödemez hale geldik, evimiz rutubetli bu da çocukların sağlığı için elverişsiz ve soğuk, ev sobalı olduğu için pansuman ve merhem yapamıyorum. çocuklarımın elbiseleri ciltlerine yapışıp yara oluyor.  öncelikle başımızı sokacak bir ev istiyoruz. daha sonra bu çocukların tedavisi için yine yetkililerden destek bekliyoruz.

TEKİRDAĞ'DA SÖZ VERİLDİ AMA YERİNE GETİRİLMEDİ

Tekirdağ'da oturduğumuz süre Cumhurbaşkanı Tekirdağ'a mitinge gelmişti. Çocukları alıp götürdüm. oradaki Valiye aileye sahip çıkın dediler ama bize sahip çıkan olmadı.

EV TAHSİS EDİLMESİ GEREKMEKTEDİR

İstasyon Mahalle Muhtarı Erol Kıyatmaz ise, 2 yıldır mahallemizde ikamet etmektedirler. Çocukların hijyenik bir alanda yaşamaları gerekmektedir. bunun için de acilen bu aileye bir ev tahsis edilmeli, Çocukların bir evi olması durumunda daha hijyen bir ortamda daha çabuk iyileşeceklerini umut ediyorum.

2 Özürlü çocuğundan bir tanesi bakıcı maaşı veriliyor. Aile kiralarını ödeyemez haldeler. ev sahibi şuan kira almıyor ama nereye kadar böyle gider onu da bilemiyoruz.
Bizlerde mahalleli olarak elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. yardıma muhtaç bir aile, biz muhtarlık, esnaf ve kaymakamlık tarafından yardım veriyoruz ama yeterli değildir.

TEDAVİSİ İTALYA'DA MÜMKÜN OLDUĞUNU SÖYLEDİLER

Abla Selcan Aydın ise,  "İtalya'da bu hastalığın tedavisini olduğunu söylediler Ama bizim buna maddi gücümüz yok. Yetkililerden bu konuda destek bekliyoruz”. komşularımızın desteğiyle ayakta kalıyoruz.  8 Kardeşiz 4'ümüz okula gidiyoruz. hepimiz kardeşimizin maaşı ile geçiniyoruz. kirada olduğumuz evimiz rutubetli daha iyi bir ev istiyoruz.

SOĞUKTAN ÇOCUKLARI KAT KAT GİYDİRİYORUZ O DA YARALARININ ARTMASINA NEDEN OLUYOR

Aydın, Sobalı evde olduğumuzdan dolayı Davut ve Umut'u kat kat giydirmek zorunda kalıyoruz bu da vücutlarındaki yaraların artmasına neden oluyor. Kardeşlerimin parmakları yumruk yomruk olmuş onların tedavi edilmesini istiyorum. maddi durumumuz kötü yetkililerden başımızı sokabileceğimiz bir ev babamızın yanımızda olması için bir iş verilmesini istiyorum.

Küçük Davut ise, Tedavi olmak istediğini belirterek. Herkes gibi Parmaklarımın açılmasını, okula gitmek ve öğretmen olmak istediğini söyledi.

EPİDERMOLİZİS BÜLLOZA NEDİR ?

Deride oluşan su kabarcıklarıyla kişinin yaşamını son derece olumsuz etkileyen kalıtsal bir deri hastalığı olan epidermolizis bülloza, vücuttaki derinin ayrılmasıyla seyreden bir hastalık. Tenleri çok hassas olduğu için en ufak temasa maruz kaldıkları yerde yaralar oluşan hastalar, parmaklarını, tırnaklarını, ayaklarını kaybedebiliyor. Genetik bir hastalık olan epidermolisiz büllozanın çoğunlukla akraba evliliği veya diğer DNA kazalarında hastalıkların gelişimi ile oluştuğu belirtiliyor.

HABER: İSHAK KARA 

KAYNAK: VANEKSPRES