Orda Bir Köy Var Uzakta!

Orda Bir Köy Var Uzakta!
Deprem fay hattı üzerinde yer alan Van, yaşanan her depremde büyük korkuların yaşanmasına neden oluyor. 19 Kasım’da İran sınırında yaşanan depremlerin korkusu halen devam ediyor. Evleri hasar gören Kaşkol sakinleri evlerine giremiyor ve çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

 Deprem fay hattı üzerinde yer alan Van, yaşanan her depremde büyük korkuların yaşanmasına neden oluyor. 19 Kasım’da İran sınırında yaşanan depremlerin korkusu halen devam ediyor. Evleri hasar gören Kaşkol sakinleri evlerine giremiyor ve çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

2011 yılında yaşanan 2 büyük depremin ardından adeta yıkılan Van, 8 yılda toparlanarak yeniden ayağa kalktı. O günleri henüz unutmayan Van’da her geçen gün meydana gelen artçı depremlerde hayatı olumsuz etkiliyor. Geçtiğimiz günlerde Türkiye-İran sınır bölgesinde 3 dakika arayla meydana gelen 3,9 ve 4,7 büyüklüğündeki iki hayatı olumsuz etkiledi. Yaşanan bu depremlerde hayatını kaybeden olmadı ancak Başkale’nin Kaşkol Mahallesi’nde yaşayan mahalle sakinleri evsiz kaldı. Depremler sonrası evleri hasar alan yaklaşık 500 nüfuslu mahalle sakinleri evlerinin önlerine kurdukları çadırlarda yaşamaya başladı. Kış mevsiminin gelmesiyle birlikte etkili olan kar yağışı sonrasında ise mahalleliler tam anlamıyla ortada kaldı. Mahalle sakinleri ve Muhtarı Zübeyit Zengel, yaşadıkları mağduriyeti her yere ulaştırdıklarını ancak bir yardım eli alamadıklarını söyledi.

IŞIK: YERDIM BEKLİYORUZ

Sürekli artçı sarsıntılar yaşandığı için evlerine giremediklerini belirten Köylülerden Şükran Işık isimli mahalle sakini şunları söyledi: “Kaşkol Köyü sakinleri olarak yardım bekliyoruz. Sürekli artçı sarsıntılar yaşadığımız için gecenin bir yarısına kadar dışardayız. Çok üşüyünce mecburen evlerimize giriyoruz. Can güvenliğimiz yok. Yetkililer sesimizi duysun.  Hayvanlarımız var. Yerimizi yurdumuzu terk edemeyiz. Gidecek bir yerimiz yok. Konteyner ve çadır yardımı istiyoruz. Başka bir derdimiz yok. Çocuklarımız perişan. Kış geldi. Kışın çetin geçtiği bir yerde yaşıyoruz.”

YILMAZ: ZOR DURUMDAYIZ

Mahalle sakini ve 5 çocuk babası Yaşar Yılmaz’da yaşadıkları zorlukları anlattı. Yılmaz, “Deprem olduğu günden bu yana dışarıdayız. Ne çadırımız var ne de konteynerimiz. Kış geldi artık dışarısı çok soğuk. Hemen her akşam depremler oluyor. Çocuklar depremlerden dolayı evde kalmaya korkuyor. Evin önünde kendi imkanlarımızla bir şeyler yapmaya çalıştık ve içinde barınıyoruz. Ancak bu da yeterli değil. Hava çok soğuk olduğu için, buranın içinde de yaşayamıyoruz. Bize yardım eli uzatılmasını istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

ZENGEL: KURUMLAR ARASI GİDİP GELİYORUZ

Köy Muhtarı Zübeyit Zengel de yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “50-60 haneli bir köyüz. Yaklaşık 500 nüfusumuz bulunuyor. Yaşanan depremler sonrası evlerin tamamının hasar aldı. Bütün köy halkı perişan durumdayız. Depremler oluyor çocukları dışarı çıkarıyoruz üşüyorlar. Kaymakamlığa dilekçe verdim. Van AFAD’a gittim. Oraya da dilekçe verdim ve kaç defa telefonla görüştüm. Belediye işi kaymakamla atıyor, kaymakamlık AFAD’a git diyor. AFAD İl Müdürü ile telefonda görüştük. Çevre ve şehircilik gelip tespit yaptıktan sonra biz gelebiliriz dedi. Çevre ve Şehircilikten haber yok. Kim bilir ne zaman gelecekler. Çocuklarımız dışarda perişan oldu. Biz istiyoruz ki en kısa zamanda yardım bize etsinler.”

YENİ DOĞU GAZETESİ: AYCAN DOĞMAZ – ÖZEL HABER