Önder'den flaş seçim göndermesi

Önder'den flaş seçim göndermesi
Nevruz ateşinin yakılması ve yerel sanatçıların konserinin ardından HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuşma yaptı.

Van Valiliği'nin izin vermesiyle HDP ve DBP'nin düzenlediği nevruz kutlaması saat 11.00'da başladı. Geniş güvenlik önlemi alan polis, alanı drone ile havadan da denetledi. Nevruz kutlamasına gelenler 3 ayrı noktada arama yaptıktan sonra alana alındı. Zaman zaman Abdullah Öcalan lehine sloganlar atılırken, bazı gruplar tarafından açılan Abdullah Öcalan posterleri ve PKK flamaları, DBP ve HDP'li görevliler tarafından indirildi.

Nevruz kutlamasına HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, HDP Van milletvekilleri Bedia Özgökçe Ertan, Nadir Yıldırım, Adem Geveri, DBP ve HDP'li yöneticiler katıldı.

ÖNDER: YÜREĞİNİZ YETİYORSA SEÇİME GİRİN

Nevruz ateşinin yakılması ve yerel sanatçıların konserinin ardından HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder konuşma yaptı. Her yıl nevruzun zindana çevrilmek istendiğini belirten Önder, şöyle dedi:

"Bu toprakların zalimi bitmiyor. Ama bu zulme itiraz edenleri de bitmiyor. Başta 92 Van nevruzu kutlandığında misliyle zulüm uyguladılar. 2008 de hayatını kaybeden Van'daki yoldaşlara bu nevruzu armağan ediyoruz. Her gelen zalim kendisi denemek istiyor. 'Bu bayramı onlara zindan edebilir miyim' diye çabalıyor. Buna niyet eden herkes tarihin çöp sepetine gidecek. Bugünün zaliminin, dünün zalimlerinden bir fark yoktur. Tarihin çöplüğüne gidecekler."

Van'da DBP'li 12 belediyeye kayyum atandığını da belirten Sırrı Süreyya Önder, "Van'da iki yönetici vardır. Biri atama ile biri seçimle gelen yöneticiler. Bunlar yöneticiyi teke indi. Artık vali ve belediye başkanı aynı şey. Biz bunu kabul ediyoruz. Yüreğiniz yetiyorsa vali ile Bekir Kaya seçime girsin buna yüreğiniz yetiyor mu? Van halkı serhat onuruna seçilmiş evlatlarına sahip çıkacaktır. Zulmün sonu, bir sınırı vardır. Direnmenin, demokrasinin sonu yoktur. Bu topraklar demokrasiden insan haklarından daha azına layık edilemeyecektir. Bu ilin seçilmiş vekili ve bizim Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ'ın vekilliğini düşürdüler. Halkın gönlünden nasıl düşüreceksiniz bi yolunuz var mı?" diye konuştu.

"16 NİSAN'DA ŞAMARIN SESİ FİZANDAN DUYULACAK"

Referandumda Van halkının gereğini yapacağını anlatan Önder, "16 Nisan da bunların cevabını vereceksiniz. Öyle bir şamar vuracaksınız ki şamarın sesi fizandan duyulacak. Bu halk kendi bayramını nasıl kutlayacağına kendisi karar verir. Sizin bu bayramı şu pankartla kutlayamazsınız diyemezsiniz. Bu kurbansız kurban bayramına benzer. Buna hakkınız da yok, haddiniz de yok. Nevruz tarihi bir bayramdır. Ama 2013'ten itibaren farklı bir anlam kazanmıştır" dedi.

Sırı Süreyya Önder, İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan'dan söz ederken, "Öcalan üzerindeki tecrit sadece bir halkın iradesine değil barışa da vurulmuş bir darbedir" dedi.

Buna rağmen barış iradesini, demokrasi iradesini ne pahasına olursa olsun bırakmayacaklarını söyleyen Sırrı Süreyya Önder, "Savaş acı bir şeydir. Israrla siz savaş dedikçe biz barış diyeceğiz. Yoldaşlar, şimdi her gece televizyonlarda izliyorsunuz, referandum konuşmaları yapılıyor. Sen, ben, bizim oğlan toplanıyorlar. Birbirlerini yelleyip duruyorlar. Bugün onlardan biri Ahmet Hakan demiş ki; 'Ortadan kaybolmuşlar' Bazı insanlar korkar, siner. Bu normal bir şeydir. Biz meydanlardayız kardeşim. Halkın arasındayız. Biz o gün de bugün de barış diyorduk. Yarın da barış diyeceğiz. Biz senin gibi iki zılgıt yiyip kenara çekilenlerden değiliz" diye konuştu.

Kutlamalar yerel sanatçıların konseriyle son buldu.