MÜSİAD darbe girişiminin ekonomik boyutunu değerlendirdi

MÜSİAD darbe girişiminin ekonomik boyutunu değerlendirdi
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Van Şube Başkanı Kerem Baynal, 15 Temmuz Cuma akşamı Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe teşebbüsünün ekonomi boyutunu değerlendirdi.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Baynal, halkın darbecilere darbe yaptığını belirterek, “Geçmişteki darbelere bakıldığında en büyük ve uzun vadeli etkilerinin ekonomilerde hissedildiğini biliyoruz. Bırakın darbeleri, darbe girişimleri bile ekonomik krizleri beraberinde getirmekteydi. Bunun en büyük örneklerinden biri de 80 darbesi ve 20 Mayıs darbe teşebbüsüdür. Ancak 15 Temmuz’daki darbe teşebbüsüne baktığımızda dolar hafif bir yükseldi ancak alınan tedbirlerle düşüşe geçti. Memlekette darbe teşebbüsü var. Merkez Bankası yüzde 0,5 faiz indirimine gidiyor. Bu gerçekten de milli iradenin bir tezahürüdür. Tehlike tamamen geçmedi, ancak böylesi bir kalkışmaya verilen cevap da daha önce hiç görülmemiş. Darbeler ekonomimize milyonlarca dolar kaybettirdi. Bu alçak girişimin etkilerinin önümüzdeki günlerde daha da azalarak kaybolacağı kanısındayım. Elbette ki olumsuz etkileri olacak, inşallah ülkemizi sarsmayacaktır” dedi.

“Darbe ya da teşebbüsleri her zaman ülkeye kaybettirmişti”

Geçmiş darbelerin sosyal ve ekonomik boyutlarını değerlendiren Baynal, “80 darbesi, 12 Eylül darbesi ve 28 Şubat sürecini de çok net bir şekilde hatırlıyorum. Yakalanan vatandaşların akıbeti bilinmiyordu. Akıbeti belli olanların da mutlaka bir yerlerinde bir sakatlık olduğu görülüyordu. Travmalar yaşanmaktadır. Yakalanan insanların neler yaşadıklarının canlı tanıklarından dinleyebilirsiniz. Bunlarla ne yapılmak istendi 12 Eylül’de ne kazanıldı. Kazanım olarak söylenecek bir tek cümle bile yok, memleket 10’larca yıl sosyal ve ekonomik olarak gerilere götürüldü. Bir sürü yeni örgüt ve yapılanmaların ortaya çıkmasına mahal verildi. 28 Şubat’a bakıldığında insanların dinlerine, inançlarına saldırıldı. İnsanlar inançlarından dolayı horlandı, ikinci sınıf muamelesine tabi tutuldu. Dolayısıyla darbeler artık mazide kaldı 4. sınıf ülkelerin yaptığı bu girişimler Türkiye Cumhuriyetine yakışmıyor ve yakışmayacaktır da halkımızda buna müsaade etmeyecektir” şeklinde konuştu.ekonomik boyutu