Müdür Sünnetçioğlu sağlık yatırımlarını anlattı

Müdür Sünnetçioğlu sağlık yatırımlarını anlattı
Van İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu sağlık yatırımlarını anlattı

 İl Sağlık Müdürlüğünde düzenlenen 2019 yılı değerlendirme toplantısına İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mahmut Sünnetçioğlu, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Dr. Adem Ergioğuz, S.B.Ü. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Sebahattin Çelik, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Onur Mahmutoğlu, Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Büşra Tapan Soğanda, Personel Hizmetleri Başkanı Dr. Fatih Taman, Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Çetin Yüce, Personel Hizmetleri Başkan Yardımcısı Yaşar Beygo, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Aktaş ve basın mensupları katıldı.

 

Van il Sağlık Müdürlüğünden yapılan sunumda sağlık yatırımları şu şekilde açıklandı:

Van İl Sağlık Müdürlüğü olarak Kamu Hastaneler Hizmetleri Başkanlığı, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı, Personel Hizmetleri Başkanlığı 2019 ve 2020 yılı kapsamında yapılan ve yapılması planlanan faaliyet değerlendirme raporu:

Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı Değerlendirme Raporu

İlimizde yıllık ortalama 4.700.000 hasta kamu hastanelerinden sağlık hizmeti almaktadır. İlimizdeki her bir vatandaş yılda 7,8 defa sağlık tesislerimizden ( özel-kamu -halk sağlığı) faydalanmaktadır. Kamu hastanelerinden sağlık hizmeti alan hastaların oranı %44 civarındadır.

 İlimizde 116.500 kişi kamu hastanelerinde yatarak tedavi edilmiştir. Yatak doluluk oranımız %60 olarak gerçekleşmiştir.

 

İlimiz kamu hastanelerinde ortalama yıllık 15.000 civarında, özellerde dahil edildiğinde 17.500 doğum gerçekleşmiş olup, primer sezaryen oranı ilimizde %16 kamu hastanelerinde ise %11 oranında gerçekleşmiştir.

 

Kamu Hastanelerinde 100.000’e yakın Ameliyat yapılmakta bunların %27,2 si nitelikli ameliyatlardan oluşmaktadır. Bunların 85 tanesi açık kalp ameliyatından oluşmaktadır. Toplam 4100 hastaya anjiografi işlemi gerçekleştirilmiştir

Kamu hastanelerimizde 188 toplam yoğunbakım yatağı ile hizmet verilmekte ve yoğun bakım yatak doluluk oranlarımız %95-98 olarak gerçekleşmiştir.

İlimiz kamu hastanelerinin 9 tanesinde 72 adet cihaz ile 136 hastaya diyaliz hizmeti verilmektedir.

İlimiz kamu hastaneleri ve Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizde yılda yaklaşık 400.000 hastaya hizmet verilmektedir.

İlimizde evde sağlık hizmeti sadece kamu hastaneleri bünyesinde verilmektedir. 19 ekip aracı, 13 hekim, 68 sağlık personeli ile 4400 hasta aylık hizmet almakta ve her hastaya aylık olarak ortalama 2 ziyaret gerçekleştirilmektedir.

27.03.2019 Tarihinde Gürpınar Devlet Hastanesi faaliyete girdi. Evde Sağlık Hizmeti vermesi için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinde obezite merkezi açıldı, inme merkezi, El Cerrahisi ve mevcut Yanık Ünitesinin Yanık Merkezine dönüştürülmesi süreçleri devam etmektedir.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu ek binasında acil servis hizmete açıldı. Ayrıca gündüz hizmet vermek üzere 10-15 poliklinik hizmete açıldı. Fizik tedavi ünitesi bu binaya taşınarak hizmet vermeye başladı. Ayrıca bu binada palyatif ve güzellik merkezi açılma süreci bitmek üzeredir. Bu binada atıl bulunan MR ve BT cihazları aktif hale getirilerek halkımızın hizmetine sunulmuştur.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu ek binasında atıl durumda bulunan anjiografi cihazı ana binaya üçüncü (3) cihaz olarak transfer edilip aktif hale getirildi.

İlimizin Yoğun Bakım yatak ihtiyacını karşılamak üzere SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi eski acil servis alanında 27 yataklı yoğun bakım ünitesi açma çalışmaları devam etmektedir. Böylece 73 yataklı olan erişkin yoğun bakım yatak sayısı 100 e çıkarılmış olacak.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine bulunan trijenarasyon-koojenerasyon sisteminin ruhsatlandırma işlemleri tamamlanarak faal hale getirildi.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine EUS (Endoskopik Ultrasın Cihazı) alınarak endoskopik işlemlerde en son teknolojik cihazlar kullanılarak randevu süreleri kısaltılmıştır.

Erciş Rıdvan Çevik Hastanesinin MR cihazı kiralık binadan çıkarılarak hastane ana binasına nakledildi. Yetersiz olan Yenidoğan Yoğun Bakım yatak sayısının artırılması ve Palyatif merkez açılması ile ilgili çalışmalar yapıldı. Binanın kesin kabulünden sonra gerekli tadilatlara başlanacaktır. Hastanede yatan kimsesiz ve muhtaç çocuklar yararına hizmet vermek üzere Minik Hayaller Çocuk mağazası açıldı.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine bulunan trijenarasyon-koojenerasyon sisteminin ruhsatlandırma işlemleri tamamlanarak faal hale getirildi.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesine EUS (Endoskopik Ultrasın Cihazı) alınarak endoskopik işlemlerde en son teknolojik cihazlar kullanılarak randevu süreleri kısaltılmıştır.

Erciş Rıdvan Çevik Hastanesinin MR cihazı kiralık binadan çıkarılarak hastane ana binasına nakledildi. Yetersiz olan Yenidoğan Yoğun Bakım yatak sayısının artırılması ve Palyatif merkez açılması ile ilgili çalışmalar yapıldı. Binanın kesin kabulünden sonra gerekli tadilatlara başlanacaktır. Hastanede yatan kimsesiz ve muhtaç çocuklar yararına hizmet vermek üzere Minik Hayaller Çocuk mağazası açıldı.

Özalp Devlet Hastanesi yetersiz olan Acil Servis tadilattan geçirilerek ihtiyacı karşıla hale getirildi. Diş polikliniği ve ameliyathanesi tadilattan geçirilerek ihtiyaca cevap verecek düzeye getirildi.

Çaldıran Devlet Hastanesi yeni binası devam etmekte olup yeni bina bitinceye kadar ihtiyaca cevap vermesi için ameliyathane ünitesi tadilattan geçirildi.

Başkale Devlet Hastanesi Diyaliz ünitesi yeni binasına taşınarak hizmet vermekte, yetersiz olan Acil servisi tadilattan geçirilerek ihtiyacı karşılayacak düzeye getirilmiştir.

Gevaş Devlet Hastanesinin Acil Servisi tadilattan geçirilerek ihtiyaca cevap verebilecek seviyeye getirildi.

Van Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin yetersiz kalan 66 ünit sayısının, 24 daha arttırılarak, 90 ünite çıkarılması için çalışmalar başlatılmıştır.

 

 

Sağlık Hizmetleri Başkanlığı

SAĞLIK HİZMETLERİ, İLAÇ VE TIBBI CİHAZ HİZMETLERİ

İlimizde 1 Üniversite Hastanesi ve 10 tane Sağlık Bakanlığına bağlı Hastane 3 Özel Hastane (Özel Lokman Hekim Hastanesi ve Özel Hayat Lokman Hekim Hastanesi ve Akdamar Hastanesi), 2 Tıp Merkezi (Urartu Göz ve Erciş Med Tıp), 1 Özel Diyaliz Merkezi (Van Diyaliz), 21 Özel Muayenehane74 Özel Diş Muayenehane ve Diş Polikliniği, 17 tane Diş Laboratuvarı, 80 güzellik salonu, 3 Getat Ünitesi (Geleneksel Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları), 169 Eczane, 2 Ecza deposu, 3 Ismarlama Protez ve Ortez Merkezi, 9 İşitme Cihazı Merkezi, 58 Tıbbi Cihaz Satış Yeri Merkezi, 25 Optisyenlik Müessesi, 2 Medikal Gaz Depolama ve Satış Yeri bulunmaktadır.

İlimizde bulunan hastanelerin Acil Servislerine yönelik 32 defa rutin denetim yapılmıştır (Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere 23, Üniversite Hastanesine yönelik 2, Özel Hastane ve Tıp Merkezlerine yönelik 7 defa)

İlimizde bulunan hastanelerin Laboratuvarlarına yönelik 22 rutin denetim yapılmıştır (Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerinin Laboratuvarlarına yönelik 12 defa, Üniversite Hastanesine 1 defa, Halk Sağlığı Laboratuvarına 1 defa ve Özel Hastane ve Tıp Merkezlerine yönelik 8 defa ). Yıl içerisinde Halk sağlığı Lab. gerekli uzman hekimin bulunmaması nedeniyle birkaç sefer gözetimli lab. Ruhsatı düzenlemiştir.

Özel hastanelere ve Tıp Merkezlerine yönelik hizmete esas 10 defa, Ruhsata esasta ise 5 defa denetim yapılmıştır.

Gürpınar Devlet Hastanesi, SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İpekyolu Ek Hizmet Binası ve SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İskele Ek Hizmet Binası Acil Servisi 1.Seviye olarak tescillenmiştir.

İlimizde bulunan hastanelerin Kan Transfüzyon Merkezilerine yönelik 17 defa rutin denetim yapılmıştır (İlimiz Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ve YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezine toplamında 14, Özel hastane ve Tıp Merkezlerine yönelik ise 3 defa denetim yapılmıştır. Çaldıran ve Erciş ilçe Hastanelerinin Kan Transfüzyon Merkezleri ruhsatları yenilenmiştir.

İlimizde bulunan hastanelerin yoğun bakımlarına yönelik 56 defa rutin ve/veya yoğun bakım endikasyon denetim yapılmıştır (Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelere 36, Üniversite Hastanesine yönelik 2, Özel Hastanelere 18 defa).

İlimizde bulunan Hastanelere bağlı Diyaliz ve Özel Diyaliz Merkezlerine yönelik 24 defa rutin denetim yapılmıştır (Sağlık Bakanlığına bağlı Hastanelere 22 defa,  Özel Diyaliz merkezi yönelik 2 defa ). Ruhsat yenilenmesi gereken Diyaliz Merkezlerinin Ruhsatlandırma ve Sertifikalandırma işlemleri yapılmıştır.

İlimizde bulunan Özel Muayenehanelere yönelik 20, Diş Poliklinikleri/Diş Muayenelerine ve Diş Laboratuvarlarına yönelik 182 defa denetim yapılmıştır.

İlimizde bulunan Güzellik Salonlarına yönelik 249 defa (yeni ruhsat başvuruları için 19 inceleme raporu) denetim yapılmıştır. Bu denetim sonucunda ilgili birimlerle gerekli yazışmalar yapılmıştır.

 

İlimizde bulunan Özel Sağlık Kuruluşlarına yönelik 11 faaliyet izin belgesi, 3 tıbbi laboratuvar ruhsatı, 6 mesul müdür belgesi, 8 uzman dal raporu, 2 teknik raporu, 164 çalışma belgesi düzenlenmiştir. 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi tarafından alınması planlanan Üst Düzey Mikro Cerrahi Ameliyat Mikroskobu Cihazı ile Doku Takip Cihazı için Sağlık Bakanlığından izin alınmıştır.

SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastane bünyesine bağlı TRSM ve Palyatif Bakım ile Özalp Devlet Hastanesi Palyatif Bakım ile ilgili yılda 1 kez denetim yapılmıştır.

Sağlık Turizmi ile ilgili 4 tane Sağlık Turizmi Yetki Belgeleri Hastanelere verilmiştir.  (SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Dursun Odabaş Tıp Merkezi, Özel Lokman Hekim Hastanesi ve Özel Hayat Lokman Hekim Hastanesi)

4 tane Psiko-Teknik Değerlendirme Merkezi açılmıştır.(Sağlık, Etik, Van Uzman ve Van Psiko-Teknik Değerlendirme Merkezi)

Müdürlüğümüz bünyesinde 12 defa Engelli Sürücü Komisyonu oluşturulmuş olup, yaklaşık 300 vatandaşımıza engelli sürücü rapor düzenlemiştir.

Evde Sağlık Hizmetleri birimlerine yönelik yılda 20 defa denetim yapılmıştır. Ayrıca AMATEM, ÇEMATEM, Obezite Merkezi, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezlerine yönelik yılda 1 defa denetim yapılmıştır.

Hükümlü Koğuşu, Palyatif Servisi, TSRM ve Yanık Ünitesinde yılda 1 defa olan rütin denetimleri yapılmış olunup, Palyatif servisinin tescili sağlanmıştır.

İlimizde faaliyette bulunan eczanelere yönelik 334 rutin ve 8 olağan dışı olmak üzere toplamda 342 denetim yapılmıştır.  Ayrıca 165 adet eczaneye yeniden ruhsatlandırma işlemi yapılmış, 5 adet eczaneye ise yeni ruhsat verilmiş, 20 adet mesul müdürlük belgesi düzenlenmiştir.

Ismarlama Protez ve Ortez Merkezi ile İşitme Cihazı Merkezine yönelik 24 rutin denetim yapılmıştır. Ayrıca 9 tane ruhsat, 9 adet mesul müdürlük belgesi, 1 adet personel çalışma belgesi düzenlenmiştir.

İlimizde faaliyete bulunan Tıbbi Cihaz satış yerlerine 20 defa rutin denetim yapılmıştır. Ayrıca 16 adet yeniden ruhsatlandırma, 61 adet çalışma belgesi düzenlenmiştir. 

İlimizde faaliyette bulunan Optisyenlik müesseslerine 50 defa rutin denetim yapılmıştır. Ayrıca yeni başvurulara istinaden 7 adet ruhsat düzenlenmiştir.

İlimizde faaliyette bulunan medikal gaz depolama ve satış yerlerine yönelik 4 defa rutin denetim yapılmıştır.

İlimizde reçetelere yazılan antibiyotik oranlarının düşürülmesi için eğitimler, toplantılar ve komisyonlar oluşturularak gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

İlimizde sağlık kurulu raporlarına itiraz eden ( Sivil-asker) 1300 kişi civarındaki vatandaşlarımızın itirazları değerlendirilerek sonuçlandırılmıştır. Kamu Kurum ve Kuruluşlarından gelen engelli sağlık kurulu raporlarının ilgili hastanelerden talep edilerek, teyit işlemleri yapılmıştır. Engelli Sağlık Kurulu Raporlarının (ESKR) Denetimlerinin yapılması ile ilgili komisyon oluşturulmuş olup; konu ile ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Sağlık Kurulu Raporu vermeye yetkili bulunan SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Erciş Şehit Rıdvan Çevik Devlet Hastanesine yönelik rutin denetim yapılmıştır.

Organ Bağışı birimlerimizin yapmış olduğu etkinlik, eğitimler vasıtasıyla ilimizde bağış yapan vatandaş sayısı 3610’a kadar çıkarılmıştır. Organ bağışında bulunan vatandaşlarımızın bağış formları TDİS’e işlenerek Organ Bağışı ile ilgili çalışanlarımıza eğitim verildi.

 

2 ayda bir yapmış olduğumuz kornea nakli artırılması toplantıları vasıtasıyla ilimizdeki kornea bağışı ve nakli ile ilgili problemler çözülerek 2019 yılında toplam 69 kornea temin edilmiş olup S.B.Ü Van Eğitim ve Araş. Hastanesi ve YYÜ Dursun Odabaşı Tıp Merkezi aracılığı ile 63 hastaya Kornea nakli yapılması sağlanmıştır.

 

 

 

Sağlık Hizmetleri Başkanlığı

Acil Ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri

(112)

2019 yılı içerisinde toplam 85302 hastaya müdahale edilmiştir

Haziran ayında ilimiz envanterine giren Helikopter Ambulans aktif olduğu son 6 ayda 31 hastaya müdahale etmiştir.

İlimiz bünyesinde Özel Donanımlı Kar Paletli Ambulanslarla 2019 yılı içerisinde toplam 12 hastaya müdahale edilmiştir.

Motosikletli ekiplerimiz toplamda

2019 yılı içerisinde UMKE ekiplerimiz toplam 153 vakaya müdahale etmiş, 4 doğal afet tatbikatı düzenlemiştir.

2019 yılı içerisinde envanterimize toplam 11 adet yeni panelvan ambulans, 1 adet motorsiklet ambulans, 1 helikopter ambulans girmiştir.

2019 yılında 8 eğitimci ile 730 kişiye temel ilkyardım eğitimi, 485 kişiye ilkyardım farkındalık eğitimi düzenlenmiştir.

2019 yılı içerisinde toplam Başkale de ve Tuşba da ikişer; Çaldıran, Çatak, Gevaş, Saray, Edremit, Erciş’te ise birer yeni 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu hizmet binası yapılmıştır

2019 yılında Türkiye’de çok az ilde bulunan Yenidoğan Transport Ekibi kurulmuştur. Bu ekibimizin kurulması ile beraber Yeni doğan enfeksiyon oranları ve bebek ölüm oranlarında ciddi düşüş yaşanmıştır.

Proje kapsamında Ambulanslarımızda daha steril ortamda hizmet verilmesi amacıyla Ultraviyole Dezenfeksiyon cihazları alınmış olup bütün araçlarımız belirli periyotlarla sterilize edilmiştir. Proje kapsamında YYÜ SHMYO’ya bir eğitim ambulansı; Çatak-Çaldıran-Özalp devlet hastanelerine evde bakım ve Entegre 112 ekibi kurulması amacıyla birer ambulans tahsis edilmiştir.

Tasarruf tedbirleri kapsamında yapılan araştırmalar sonucu Elektrikli kombi ve Kömür ile ısınan istasyonlarımızın Doğalgaz dönüşümü için çalışma başlatılmış olup yıllık 600 bin TL tasarruf hedeflenmektedir.

 

HALK SAĞLIĞI HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI

Değerlendirme Raporu

2019 yılı içerisinde hizmete açılan;

Çatak 1 Nolu  Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik), Çatak Toplum Sağlığı Merkezi

Erciş Çelebibağı 1 No'lu 6 Hekimlik ASM, Erciş 4 Nolu 5 Hekimlik ASM, Erciş 2 Nolu 9 Hekimlik ASM,

Başkale 1 Nolu ASM Hafiziye TSM + 8 Hekimlik ASM

Gevaş Merkez 1 Nolu 5 Hekimlik ASM+ TSM

Edremit 1 Nolu ASM 6 Hekimlik ASM+TSM

İpekyolu 18 Nolu   ASM 2 AHB'lik (Karpuzalan),

Tuşba 1 Nolu Merkez 9 Hekimlik ASM+TSM

İpekyolu 25 Nolu ASM Akköprü 5 Hekimlik ASM

Çaldıran 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (4 Hekimlik),

Tuşba Şemsibey 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezi (4. Hekimlik) birimlerimizdir.

 

 

2020 yılı içerisinde açılması planlanan;

Gürpınar Çavuştepe 2 Nolu Aile Sağlığı Merkezi( 4 Hekimlik),

Merkez Kevenli ASM 4 (AHB)

Edremit Kurubaş Aile Sağlığı Merkezi(4 Birimlik),

Çatak Görentaş 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi,

Edremit 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi,

Muradiye  Aile Sağlığı Merkezi ve Toplum Sağlığı Merkezi,

Erciş,uncular Aile Sağlığı Merkezi ve Ulupamir Aile Sağlığı Merkezi,

Özalp Çubuklu Aile Sağlığı Merkezi

Tuşba Bardakçı Aile Sağlığı Merkezi

Edremit Elmalı Aile Sağlığı Merkezi (2 Birimlik) hizmet birimlerimizdir.

Aile Sağlığı merkezi gruplandırılmasına bakıldığında A, B, C, D olarak aile hekimleri hizmet vermektedir. Rutin olarak yapılan izleme değerlendirme sayısı 355 olup rutin dışı yapılan izleme değerlendirme sayısı 5500 olarak gerçekleşmiştir.

2019 yınılnda hizmete başlayan İpekyolu, Tuşba ve Erciş Sağlıklı Hayat Merkezlerimizde 8.681 kişiye kanser taraması yapılmış 2063 kişiye Enfeksiyon Kontrol hizmetleri verilmiştir.14002 kişiye üreme sağlığı hizmetleri verilmiş,7701kişiye beslenme danışmanlığı yapılmış, 1019 kişiye fizyoterapist tarafından eğitim verilmiştir.19.285 kişiye psikolog sosyal çalışmacı ve çocuk gelişimcilerimiz tarafından koruyucu ruh sağlığı hizmetleri verilmiştir. Okul sağlığı hizmetleri kapsamında 86887 öğrenciye koruyucu sağlık hizmetleri ve sağlık taramaları yapılmıştır.163280 öğrenciye koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetleri verilmiştir.

63 sağlık evimizden 11 tanesi aktif hizmet vermektedir.

2018 yılında Anne Ölüm Oranı (Yüz binde) 22,1 iken 2019 yılında Yüz binde 7.3 e indirilmiştir.2018 yılında binde 11,5 olan bebek ölüm oranı 2019 yılında binde 10.8 olarak belirlenmiştir.

 

2019 yılında aşı oranlarımız (DaBT-İPA-HİB aşsı, KKK aşısı, Hepatit  A, Suçiçeği) %98’dir.

İki(2) adet aşı deposu ve iki(2) adet aşı dağıtım aracımız mevcuttur. İl genelinde 204 m3 hacime sahip sekiz(8) adet GPS alarm sistemli web tabanlı aşı depomuz mevcuttur. 2019 yılı içerisinde bulaşıcı hastalık bildirimi oranımız %92 olarak gerçekleşmiştir ve yıl içerisinde ilimizde kızamık vakası görülmemiştir.

2019 yılında 1.938 Kişiye Hac-Umre Aşısı Uygulanmıştır. Geri gönderme merkezlerinde bulunan yabancı uyruklu kişilere 18.631 aşı uygulanmış ve 16.528 muayene gerçekleştirilmiştir.2019 yılı içinde sağlık kuruluşlarımıza başvuran 15685 yabancı uyruklu kişiye koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri verilmiştir.

2019 yılında verem savaş dispanserimiz tarafından 448’i temaslı muayenesi olmak üzere 3982 muayene yapılmıştır. 2066 radyolojik inceleme yapılmış ve 1713 numune laboratuvara gönderilmiştir. 286 kişiye ilaçlı koruma tedavisi başlanmıştır. 6685 kişiye mobil tarama yapılmıştır.

Bebekler de Demir profilaksi 2018 yılında %95.8 iken 2019’da %97’ye ulaşmıştır. Bebekler de D vitamini %98.8 iken %97.8 olarak belirlenmiştir. Bebek işitme tarama yüzdemiz %98 iken 2019 yılında %94 olarak görülmüştür. Bebeklerde neonatal tarama 2018 yılında %100 olarak bulunmuş 2019 yılında %95.9 olarak bulunmuştur. Bu taramalar sonucunda metabolik hastalığı olan 57 bebeğimize tedavi başlanmıştır.

Halk Sağlığı Labratuarımız Aile Hekimliklerimizde muayene olan hastalarımızdan alınan kanlarda tetkikleri yapmaktadır.2019 yılında Halk Sağılığı Laboratuvarımız evlilik öncesi Hemoglobinopati tarama programı kitlerinin alınması ile birlikte %82.36 oranında evlilik öncesi danışmanlık da Hemoglobinopati taraması yapılmıştır. 355 aile hekimliği birimimiz bebek dostu aile hekimliği ünvanı almıştır. İlimiz altın bebek dostu ilidir. 2019 yılında aile hekimliği birimlerimiz tarafından 81.252 gebe izlem, 158.005 bebek izlem, 52.386 lohusa izlem ve 171.405 çocuk izlem yapılmıştır. Ortalama gebe başına izlem oranımız 3.2 olup bebek izlem sayımız 6.5, lohusa izlem sayımız 4.1, çocuk izlem sayımız ise 1.5 ‘tir. Gebe demir vitamin destek yüzdemiz %36.8’dir.

37.381 öğrenciye okullarda Okullarda Flor Vernik Uygulanmıştır. 101.760 öğrenciye diş fırçası diş macunu dağıtımı yapılmıştır.

2019 yılında meme kanseri taraması yapılan 40-69 yaş aralığında kadın sayımız 11996, Serviks Kanseri taraması yapılan kadın sayımız 21732, Kolorektal Kanser taraması yapılan kişi sayısı 5484 alarak belirlenmiştir.

2019 yılında 115 okul beyaz bayrak sertifikası alarak beyaz bayrak sertifikalı okul sayımız 263’e ulaşmıştır.  Çevre sağlığı çalışan birimi tarafından 156 iş yeri ziyaret edilerek iş güvenliği anlatılmıştır. İş yeri hekimliği sertifikası olan dört hekimimiz mevcuttur. Bunlardan üç tanesi aktif olarak iş yeri hekimliği yapmaktadır.

2019 yılı içerisinde 7 sürücü davranışları geliştirme eğitimi düzenlenmiştir59 sürücü başarılı olmuş ve 19 sürücü tedaviye yönlendirilmiştir.

2019 yılında sağlık tedbiri kararı verilen çocuk sayısı 84 olup tedbir kararı uygulanan çocuk sayısı 70 dir.

2018/2019 eğitim öğretim yılında 1422 okulumuzdan 156 tanesi beslenme dostu okuldur.

2019 yılında 13 İlçe Sağlık Müdürlüğümüz de beslenme danışmanlığı Merkezi’nde 10.510 kişiye diyet danışmanlığı ve obezite danışmanlığı yapılmıştır.14.01.2020

 

 

PERSONEL HİZMETLERİ BAŞKANLIĞI

(Personel Bilgileri) 2019 YILINDA BİTEN YATIRIMLAR

1-Başkale merkez 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

2-Erciş merkez 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

3-Tuşba merkez 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

4-Saray merkez 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Yukarıdaki 4 istasyonun maliyeti 2.630.00,00TL

Teslim Tarihi: 6 Aralık 2019

5-Erciş Çelebibağ 1 nolu aile sağlığı merkezi 6 hekimlik

Maliyeti: 1.640.000,00TL

Teslim tarihi: 06/12/2019

6-Başkale merkez Hafıziye Aile Sağlığı Merkezi (8 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Maliyeti:2.760.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

 

7-Gevaş merkez Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Maliyeti:2.939.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

 

8-Edremit merkez Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Maliyeti:2.738.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

6-Başkale merkez Hafıziye Aile Sağlığı Merkezi (8 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Maliyeti:2.760.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

 

7-Gevaş merkez Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Maliyeti:2.939.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

 

8-Edremit merkez Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Maliyeti:2.738.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

9-Çatak merkez Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Maliyeti:2.694.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

 

10- Çaldıran merkez Aile Sağlığı Merkezi (6 Hekimlik) ve Toplum Sağlığı Merkezi ile 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Maliyeti:2.767.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

 

11-İpekyolu Karpuzalan Aile Sağlığı Merkezi (3-4 Hekimlik)

Maliyeti:1.234.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

12-Tuşba 1 nolu Aile Sağlığı Merkezi (9 Hekimlik) ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

Maliyeti:2.605.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

13-Erciş merkez 4 nolu Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik)

Maliyeti:1.620.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

 

14- Erciş merkez 2 nolu Aile Sağlığı Merkezi (9 Hekimlik)

Maliyeti:1.897.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

 

15-Tuşba Akköprü Aile Sağlığı Merkezi (5 Hekimlik)

Maliyeti:1.778.000,00TL

Teslim Tarihi:06/12/2019

1-Çaldıran İlçesi 75 yataklı Devlet Hastanesi ve 10 Daire lojman

Maliyeti: 27.780.000,00TL

Teslim tarihi: 12/05/2020

 

2-Saray İlçesi 10 yataklı İlçe Devlet Hastanesi

Maliyeti:8.312.000,00TL

Teslim tarihi: 05/03/2020

 

3-Acil Sağlık Hizmetleri Komuta Kontrol Merkezi hizmet binası

Maliyeti: 9.590.000,00TL

Teslim tarihi: 01/09/2020

 

4-Van Merkez AMATEM ve ÇEMATEM (50 yataklı)

Maliyeti: 19.990.000,00TL

Teslim tarihi: 06/08/2020

1-50 yataklı Gevaş Devlet Hastanesi

 

2-75 yataklı Başkale Devlet Hastanesi ve 10 daire lojman

 

3-20 yataklı Bahçesaray ilçe Devlet Hastanesi ve 10

 

4-150 yataklı Tuşba Devlet Hastanesi

 

5-Erciş 25 Ünitlik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

 

6-İpekyolu Kevenli Aile Sağlığı Merkezi

 

7-Gürpınar Çavuştepe Aile Sağlığı Merkezi

 

8-Edremit Kurubaş Aile Sağlığı Merkezi

 

 

YATIRIM PROGRAMINDA OLAN SAĞLIK YATIRIMLARI

1-50 yataklı Gevaş Devlet Hastanesi

 

2-75 yataklı Başkale Devlet Hastanesi ve 10 daire lojman

 

3-20 yataklı Bahçesaray ilçe Devlet Hastanesi ve 10

 

4-150 yataklı Tuşba Devlet Hastanesi

 

5-Erciş 25 Ünitlik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi

 

6-İpekyolu Kevenli Aile Sağlığı Merkezi

 

7-Gürpınar Çavuştepe Aile Sağlığı Merkezi

 

8-Edremit Kurubaş Aile Sağlığı Merkezi

9-Çatak Görentaş Aile Sağlığı Merkezi

 

10-Edremit 4 Nolu Aile Sağlığı Merkezi ve 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu

 

11-Muradiye ASM+TSM+112 ASHİ

 

12-Erciş Uncular Aile Sağlığı Merkezi

 

13-Özalp Çubuklu Aile Sağlığı Merkezi

14-Tuşba Şemsibey Aile Sağlığı Merkezi

15-Erciş Çakırbey Aile Sağlığı Merkezi

16-Erciş Ulupamir Aile Sağlığı Merkezi

ADLİYE LOJMANLARI

Adliye lojmanları 2017 yılında bir protokolle Sağlık Müdürlüğüne devredilmiş olup, 130 daire lojman (100 tanesi 3+1-20 tanesi 2+1 ve 10 tanesi 1+1) Bu lojmanların onarımı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşülmüş ve söz konusu Kurum tarafından gerekli keşif ve yaklaşık maliyet çıkarıldıktan sonra Bakanlıktan ödenek istenecek. Ödenek tahsis edilmesi durumunda lojmanlar onarılıp kurum personelinin hizmetine sunulacaktır.