Müdür Görentaş; 'Küçükbaş hayvancılıkta atılım olacak'

Müdür Görentaş; 'Küçükbaş hayvancılıkta atılım olacak'
Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş; 'Küçükbaş hayvancılıkta atılım olacak'

 Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü'nün ortaklaşa uygulayacağı "Köyümde Yaşamak İçin Bir 'Ssürü' Nedenim var" projesi başvuruları devam ediyor. Söz konusu proje ile, küçükbaş hayvan varlığının arttırılması, bu alanda faaliyet gösteren üreticilerin sürülerinin ve ölçeklerinin büyütülmesi, atıl işletme kapasitelerinin üretime kazandırılması ve yerel koyun ırklarının ıslah edilerek bu yönde kalkınma sağlanması hedefleniyor. Proje çerçevesinde, il ve ilçelerde kurulacak olan komisyonun uygun göreceği üreticilere 100 bin TL'ye kadar faizsiz kredi kullanma imkanı, 50 bin TL'ye kadar da ilave ek faizsiz kredi kullanma imkanı sunulacak. Faizsiz kullandırılacak krediler 7 yılda geri ödenecek. Projeye ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, "Projeye başvurunun yoğun olmasını bekliyoruz. İnşallah proje küçükbaş hayvancılığın gelişimine ciddi katkı sunacak ve bu yönde bir atılım olacak" dedi.

Küçükbaş hayvan yetiştiricileri için faizsiz kredi kullanımını öngören "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesi hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, kaynak anlamında bir problemin olmadığını, ehil olan, şartları tutan ve kredi alma konusunda bir sorunu olmayan her çiftçinin başvuru yapabileceğini söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa uygulayacağı "Köyümde Yaşamak İçin Bir Sürü Nedenim Var" projesi için başvurular, 26 Ekim 2020 tarihinde başlarken, son başvuru tarihi ise 12 Ekim 2021 olarak açıklandı. Bu kapsamda başvuru yapmak isteyen çiftçiler şartnameye uygun evraklarını hazırlayıp son başvuru günü dolmadan projeden faydalanma yönünde taleplerini iletebilecekler.

Konuya ilişkin görüştüğümüz Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş: “İstediğimiz, başvuru yapanların köyünde ikamet etmesi, ahırının ve ona uygun arazisinin olması. Ve geçmişte de hayvancılıkla ilgili kaydı varsa yeterli. Bu şartları taşıyanların başvuruları, ilgili komisyonlarca değerlendirilecek. Şartları tutan üreticilerimiz bankaya gidip kredi çekebilecekler. Bu projeye büyük bir talebin olacağını düşünüyorum. Bu proje inşallah küçükbaş hayvancılığın gelişimine iyi bir katkı sağlayacak”dedi.

“BAŞVURUNUN YOĞUN OLMASINI BEKLİYORUZ”

Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, projenin içeriğine ilişkin şu bilgileri verdi:“Söz konusu projenin protokolü, 12 Ekim’de Sayın Valimiz ve Ziraat Bankası yetkililerinin katıldığı bir programla imzalamıştı. Şuanda bununla ilgili diğer illerde de Ziraat Bankası’nın yapmış olduğu ve ilçelerin entegre olduğu bir sistem kuruluyor. Bu sistem kurulduğunda bu verileri günlük ve anlık olarak işleyeceğiz. Bu ayın sonunda olmasa da önümüzdeki ayın başında kaç kişinin başvurduğunu, bunların kaçının değerlendirme komisyonundan geçerek Ziraat Bankası’na gideceği netleşecek. Gerek bizim bakış açımız, gerekse bankanın yaklaşımı; ehil olup, kendisi ile ilgili bir problem olmayan her vatandaşın talebinin değerlendirileceği yönünde. Dolayısıyla kaynak anlamında bir problem yok. Bizim de istediğimiz sadece başvuru yapanların köyünde ikamet etmesi, ahırının olması, ona uygun arazisinin olması ve geçmişte de hayvancılıkla ilgili kaydının olması. Biz bunların haricinde başka kriterler aramıyoruz. Projeye büyük bir talebin olacağını düşünüyorum. Bu proje inşallah küçükbaş hayvancılıkta iyi bir katkı sağlayacak.”

“DENETİMLER SIKI OLACAK”

Proje kapsamında destek alan vatandaşların sıkı denetimlere tabi tutulacağını belirten Görentaş, bu konuya ilişkin de şunları söyledi: “Proje kapsamında alınan hayvanlar 7 yıl boyunca rehin altında olacak, yani satış izinleri bizim yetkimiz altında olacak. 7 yıl boyunca bütün bu hayvanlar sigortalı olacak, kişi kendisi alacağı hayvanı belirliyor ama uygun olup olmadığını biz belirleyeceğiz. Yani vatandaş belirlenen noktalarda, fatura kesebilen işletmelerden hayvanını alacak, bu hayvanların teknik şartnameye uygun olup olmadığını bizim ekipler denetleyecek. Daha sonraki süreçte yılda en az 2 kez olmak üzere, bütün işletmeler il ve ilçe müdürlüklerimizdeki teknik elemanlar tarafından yerinde kontrol edilecek.”

“BU PROJE, ÖNCEKİ PROJELERDEKİ EKSİKLİKLER GÖRÜLEREK DİZAYN EDİLMİŞ BİR PROJE”

Geçmiş dönemlerde tarım ve haycvancılık alanında hayata geçirilen projelerden destek alan bazı vatandaşların sorumluluklarını yerine getirmediğini de hatırlatan Görentaş: “Bu proje geçmiş yıllarda hayata geçirilen projelerdeki eksiklikler görülerek yeniden dizayn edilmiş bir proje. Tabi herşey yeniden dizayn edilince sahadaki uygulamasına da bakmak lazım. Bu noktada biz denetimlerimizi aksatmadan yapacağız, çünkü bunda gerçek çiftçinin hakkı vardır, onu korumak için de elimizden geleni yapmamız lazım, yapacağız da” diye konuştu.

“ONLAR ÜRETTİKÇE BİZ AYAKTA KALACAĞIZ”

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemi sürecinde çiftçilerin üstün gayret ve çalışmalarından dolayı tarım ve hayvancılık noktasında hiç bir aksaklığın yaşanmadığını sözlerine ekleyen Görentaş: “Genel itibari ile söylüyorum, bu pandemi sürecinde tarımın önemli ve stratejik bir konu olduğu bütün dünyada ve ülkemizde de ortaya çıktı. Çünkü şuanda bu pandeminin 2’inci dalgası ile beraber bütün dünyada, gıda sektöründe bir hareketlenme söz konusudur. Dolayısıyla vatandaşın gıdasını kesintisiz bir şekilde alabilmesi için burada çiftçilerin rolü çok büyük, gerçekten onların yaptığı iş, harcadıkları emek çoktur. Çiftçilerimize ne verilse azdır, biz her zaman onların yanındayız, elimizden geldiği kadar onlara yardımcı olacağız. Bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerden azami ölçüde onları faydalandıracağız, onların bütün sorunlarını gidermeye çalışacağız çünkü gerçekten onlar ürettikçe biz ayakta kalacağız. Bu süreçte Türkiye’de herhangi bir üründe sıkıntı olmadı, onlara bu çalışmalarından dolayı gerçekten çok teşekkür ediyorum ve bütün çiftçilerimize şükranlarımı sunuyorum”şeklinde konuştu.

İMZALAR ATILMIŞTI

Söz konusu projeye ilişkin bir süre önce, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş ve Ziraat Bankası Van Bölge Müdürü Turgut Arvas tarafından proje işbirliği protokolü imzalanmıştı.

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT