Mimarlar Odası Van Şubesi'nden 'Kent Meydanı' açıklaması

Mimarlar Odası Van Şubesi'nden 'Kent Meydanı' açıklaması
Mimarlar Odası Van Şubesi geçen gün Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu tarafından açıklanan Kent Meydanı projesi ile ilgili açıklama yaptı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği, Mimarlar Odası Van Şubesi geçen gün Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu tarafından açıklanan Kent Meydanı projesi'ni eleştirdi.

Mimarlar Odası Van Şubesi açıklamasında şu ifadeler yer verdi:

"Yazılı ve görsel basından ‘tesadüfen’ öğrendiğimiz Kent Meydanı haberi üzerine Mimarlar Odası Van Şubesi olarak açıklama yapma ihtiyacı doğmuştur.

"Yıllardır şubemiz ve diğer STK’lar tarafından her fırsatta bu kentin meydana ve sosyal donatı alanlarına ihtiyacı olduğu defalarca dile getirilmiştir. Yerel yönetimler ve hükümetler tarafından her dönem proğramlarına alınmalarına rağmen bir türlü hayata geçirilememiştir.

Yakın geçmiş zamanda Valilik Binasının yıkılacağı ve yerine Kent Meydanı yapılacağı haberi üzerine şubemiz tarafından bir açıklama yapılmıştı. Kararı olumlu bulduğumuzu zaten daha öncede tarafımızdan defalarca söylendiğini belirtip, bir an önce hayata geçirilmesi gerektiği bilgisi paylaşılmıştı. Valilik Konağı’nın yıkılıp yerine kent meydanı yapılacağı haberini desteklediğimizi web sayfamızda açıklayarak, basınla paylaştık. Kent meydanı için en uygun alan Valilik Konağı’nın olduğu yerdir. Şehir merkezi olarak bilinen Beşyol Kavşağı’nın başlangıcı olması, yaya ve araç trafiği açısından başlangıç noktası sayılması, şehrin bir çok noktasına o bölgeden dağılım yapıldığı ve merkeze hakim noktada olması nedeniyle yerinin uygunluğunu belirtmiştik. Yalnız gündeme düşen ve ‘tesadüfen’ öğrendiğimiz bilgiye göre Eski Belediye Binasıyla birlikte arkadaki parseller, müze alanı ile Merkez Bankası binasını kapsayan kısımda kent meydanı yapılacağı bilgisini aldık. Van’ın nadir sivil mimari örneklerinden olan Merkez Bankası Binasının korunması gerekirken paylaşılan görsellerde bina görünmemektedir.

Kararın kimin verdiğini, kimlerle paylaşıldığını, nasıl bir fizibilite yapıldığını, kimlerden görüş alındığını bilmiyoruz ama eğer uygulanacaksa; Şehrin yaya ve araç populasyonu açısından en yoğun caddesinde binalar arasında meydan olamayacağını, Merkez Bankası binasının korunması gerektiğini düşünüyoruz. Basınla paylaşılan görseller sonucunda kent meydanı olarak tasarlanan kısım meydandan ziyade park alanı olarak algılanmıştır.

Kenti doğrudan etkileyen ve kent için bu kadar önemli kararlar alınırken kent bileşenlerine, kent dinamiklerine, STK’lara başvurulmaması tarafımızca üzüntüyle karşılanmıştır. Kent için önemli kararlar alınırken ilgili meslek odaları, STK’lar ve bu kentte yaşayan kullanıcıların kararda paydaş olması gerektiği düşüncesindeyiz. Bu kentin meydanlara ve açık alanlara ihtiyacı olduğunu belirterek, atılmış adımı olumlu bulduğumuzu, bunun tek başına bu kent için yeterli olmayacağını, mevcut imar planında kent meydanı için düşünülen alan olan mevcut Valilik Binasının daha uygun olduğu kanaatindeyiz."