Kuyumcu esnafından vatandaşa uyarı!

Kuyumcu esnafından vatandaşa uyarı!
Van'daki bazı kuyumcular, sahte reşat altını ile vatandaşları dolandırmak isteyen art niyetli insanların olabileceğini belirterek, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Reşat altını üzerinden vatandaşları dolandırmak isteyen kötü niyetli kişilerin bu yolla bazı insanları mağdur ettiğini söyleyen kuyumcu esnafı, vatandaşların bu tuzağa düşmemesi için, bildikleri ve tanıdıkları kuyumcu esnafına satış öncesi mutlaka danışmalarını istedi.

Konuyla ilgili bilgilendirmede bulunan ve vatandaşları sahte reşat altını konusunda uyaran Yakupoğlu Kuyumculuk Sahibi Akif Ölmez: “Piyasada normal Osmanlı Reşat Altını var. Bunlar normalde alınıp satılan bir üründür, bunun yasak bir durumu yoktur. Dolandırıcılar bunu fırsat bilip öncesinde bu altından herhangi bir kuyumcudan bir miktar alıyorlar, sonra  gidip gariban insanları buluyorlar. Hikaye ise şu şöyle gelişiyor; Buldukları gariban vatandaşa sözde ellerinde çok sayıda reşat altını olduğunu söylüyorlar. 'Biz bu altını sana vereceğiz, bu altınlar ismini açıklamak istemeyen birine ait, elinde çok miktarda var, gömü bulmuş, bu altının piyasa değeri 3 bin TL, biz sana yarı yarıya vereceğiz, sen de kâr et' diyerek adamı ikna ediyorlar. Sonra ellerinde olan hakiki Reşat Altını vatandaşa veriyorlar ve ona diyorlar 'git araştır, kendin de fiyatını öğren'. Vatandaş bunun üzerine kuyumcuları dolaşıyor, altın hakiki olduğu için değeri neyse o fiyatı alıyor ve bu heyecanla tekrar o dolandırıcının yanına gidip anlaşmasını yapıyor. Tabi bize gelen de oluyor, biz uyarıyoruz, böyle bir durum var diye ama çoğu esnaf bunu bilmediği için uyarmıyor. Daha sonra dolandırıcıların tuzağına düşen şahıs, varını yoğunu satıp bu adamlara veriyor, onlar da bunun karşılığında ellerinde olan sahte Reşat Altınları bu garibana veriyorlar. Vatandaş çok kâr etmeyi amaçlıyorken, sonradan tüm altınları satmak için kuyumcuları dolaştığında sahte olduklarını fark ediyor. Dolandırılan vatandaşlar bunları şikâyet de edemiyor, çoğu gizliyor bu meseleyi, belki kendilerine zarar gelir endişesiyle ya da çevrelerine mahçup olmaktan çekiniyorlar. Demem o ki, vatandaşlarımız bu tür bir durumla karşılaşırsa itibar etmesin, dikkatli olsun, yoksa dolandırılma ihtimali var.” şeklinde konuştu.

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT