Kurukcu'dan Çiftçi ve Soğanda'ya sert tepki!

Kurukcu'dan Çiftçi ve Soğanda'ya sert tepki!
Chp Van İl Başkanı Kurukcu’dan Gümrük Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi ve AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda’ya sert tepki…
CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu Gümrük ve Ticaret Bakan yardımcısı Fatih Çiftçi’nin hafta sonunda başkanlık sistemine yönelik yapmış olduğu ‘Bu bir rejim değişikliği değil sistem değişikliğidir’ açıklamalarına tepki göstererek sürecin yanlış anlatıldığını ifade etti. AK Parti Van İl Başkanı Zahir Soğanda’nın sahalara iniyoruz söylemini de sert bir dille eleştirerek sahalara inmek yeni mi geldi aklınıza şeklinde konuştu.

"YAPILMAK İSTENEN KESİNLİKLE REJİM DEĞİŞİKLİĞİDİR"

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu, "Yapılmak istenen bir rejim değişikliğidir. Egemenliğin tek bir elde toplandığı otoriter rejime geçiştir. Türkiye'de siyasal rejim demokrasi eksikleri olmakla birlikte demokratik cumhuriyettir. Bu değişiklik demokrasi eksikliğini gidermeye dönük yapılmıyor. Tam tersine eksik demokrasiyi de sonlandırıp, otoriter-totaliter bir diktatörlüğün anayasal zemini oluşturuluyor. Cumhuriyet rejimi, kurulduğu günden bu yana egemenliği Saraydan alıp halka verme ve demokratikleşme çizgisini benimsemiştir. Bu ise açık bir karşı devrim hareketi olarak, egemenliği tekrar halktan alıp Saraya (bir kişiye) verme girişimidir. Demokrasiye yönelen gidişin kesintiye uğrayıp, diktatörlüğe yönelmesidir. Bu nedenle yapılmak istenen basit bir hükümet değişikliği değil, rejim değişikliğidir." dedi.

"BU SİSTEM BİR DİKTATÖRLÜK SİSTEMİDİR"

"Başkanlık sistemi sert kuvvetler ayrılığına dayanır. Yasama, yürütme ve yargı birbirinden tamamen ayrıdır. Birbirlerini denetleme mekanizmaları vardır. Önerilen sistemde ise bütün yetkiler bir kişinin (Cumhurbaşkanının) elinde toplanıyor. Bu sistem bir başkanlık sistemi değildir. Açıkça, diktatörlük, tek adam rejimi önerilmektedir."

"KURUKCU’DAN SOĞANDA’YA: SAHAYA İNMEK YENİ Mİ AKLINIZA GELDİ!"

"Geçtiğimiz günlerde Van yerel basınından bir gazeteye demeç vererek yakında mitinglerinin başlayacağını, sahaya ineceklerini ifade eden Soğanda’ya da tepki gösteren Kurukcu seçimden seçime sahaya inmek modası çoktan geçti." dedi.

"MEMLEKET MESELESİ DIŞINDAKİ İŞLERDEN FIRSAT MI BULUYORLAR?"

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu "AKP iktidarı boyunca milletin derdine derman olamadığını savunurken AKP Van il yöneticilerini de halktan kopuk olarak nitelendirdi. Kurukcu açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu."

"HALKI SEÇİMDEN SEÇİME HATIRMAMAK MODASI GEÇMİŞTİR"

"Ülkemizin bilhassa ilimizin zor süreçlerden geçtiği hepimizin malumu. Ancak bu acı gerçeğe rağmen memleketin acı manzarasını gül gülistanlık gösteren zihniyeti anlayamıyorum. Her platformda soruyorum. Van’ın hangi sorununu hallettiniz diye. Kimseden cevap yok! Ya gerçekten tüm sıkıntılar halledildiği için cevap yok! Ya da insanlarımızın akıllarıyla halen alay ettikleri için cevap yok! Ancak onların bugün cevaplarını veremedikleri sorular yarın onlara ayak bağı olduğunda o zaman halkı hatırlayacaklar ki o zaman da iş işten geçecek."

"ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ BU MEMLEKETİN DERDİNE DERMAN DEĞİL"

"Parlamenter demokratik sistemi kaldırıp dikta yönetimine uygun bir sistem getiriyorlar', 'Her şey bir kişinin iki dudağına bağlı, bir diktatöre bağlı. 14 yıldır tek başına bu memleketi yönetiyorlar. 14 yılda parlamentodan isteyip de geçiremedikleri hangi kanun var? Her şeyi yaptılar. Peki, her şeyi yapacak bu denli çoğunluğunuz varsa neden parlamenter rejimden vazgeçip de bir dikta yönetimine parlamentoyu teslim ediyorsunuz."

"HAYIR DİYEREK MEMLEKETİ PRANGALARINDAN KURTARACAĞIZ"

"Neden 'hayır' denmesi gerektiğini anlatacağız. Parlamento üzerinde hiçbir vesayetin olmaması için, güçler ayrılığı için hayır denmesi gerekir. Bütün yetkileri bir kişinin eline verirseniz orada denge olmaz." Anayasa değişikliği bu şekliyle geçerse, bütün yetkileri bir kişiye vereceğiz ve onu kimse denetleyemeyecek. Yargı, yürütme, yasama onun emrinde olacak. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir düzen yok."

"DAYATMA İLE ANAYASA YAPAMAZSINIZ"

"Seçim yasası, seçim baraj değişsin dedik. Bir dayatma ile anayasa yapamazsınız. Anayasa bir toplumsal uzlaşı metnidir. Partili Cumhurbaşkanı nasıl tarafsız olacak? Ve OHAL sürecinde yapılacak bir referandum ne kadar sağlıklı olacak şeklinde konuştu."