Koruculara müjde! Artık kadrolu

Koruculara müjde! Artık kadrolu
Van Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Ayhan Kahraman, çözüm sürecinde kaldırılması gündeme gelen geçici köy korucularının özlük hakları, isim değişikliği ve 5 bin yeni kadroyla terörle mücadelede daha aktif hale getirileceğini söyledi.
"ASKERLERİMİZİN ÖNÜNDEN GİDİYORUZ"

Yaklaşık 35 yıldır bölgede PKK ile mücadelede aktif rol alan ve bugüne kadar binlerce şehit veren güvenlik korucularının verilen haklardan memnun olduğunu dile getiren Van Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Derneği Başkanı Kahraman, “Gece gündüz, kar kış demeden askerlerimizle ve özel harekatçılarımızla bütün operasyonlara katılmaktayız. Biz korucular 22 ilde bölgenin coğrafik yapısını iyi bildiğimiz için askerlerimizin önünden giderek operasyonlarda aktif rol almakta ve terörle mücadeleye devam etmekteyiz. Bu uğurda 2016 yılı içerisinde yaklaşık olarak 44 arkadaşımızı şehit verdik. Bu da bizlerin terör örgütü PKK ile ne kadar aktif mücadele ettiğimizin bir göstergesidir. İnşallah yeni kadro, isim ve statümüzle bu anlamda çok daha aktif olarak rol alacağız” dedi.

“ARTIK GÜVENLİK KORUCULARI DA TABANCA TAŞIYABİLECEK”

Çözüm sürecinde koruculuk sisteminin kaldırılmasının gündeme geldiğini hatırlatan Kahraman, şunları söyledi:

“Çözüm sürecinde koruculuk sistemi kalktı kalkacak derken, devlet terörle mücadelede korucuların ne kadar elzem olduğunun farkına varmış olmalı ki bu süreçte 5 bin yeni kadro bizlere verildi. Daha düne kadar korucularımız emekli olduklarında 280 TL maaş alırken, bugün devlet yetkilerimizin gayretleri ile asgari ücret olan bin 300 lira maaş almaktalar. Daha önce korucularımıza 840 TL gibi bir maaş verilirken, şimdilerde maaşları en düşük memur maaşına endekslenmiş durumda. Yine korucularımıza tanınan haklardan en önemlilerinden biri de silah ruhsat hakkıdır. Biliyorsunuz özellikle çözüm sürecinde savunmasız olan 13 arkadaşımız şehit edildi. Başkale ilçesinde geçtiğimiz gün katledilen arkadaşlarımız yine silahsızdılar. Çünkü arkadaşlarımız uzun namlulu silahlarını kendileriyle taşımamakta ve sokak ortasında ya da evlerinin önünde alçakça saldırılarla şehit ediliyorlar. Bu sayede korucularımız da tabanca taşıyabilecekler.”

“35 YILDIR KORUCULARA VERİLEN ‘GEÇİCİ’ VE ‘KÖY’ İBARELERİ KALDIRILDI”

35 yıldır koruculara verilen ‘geçici’ ve ‘köy’ ibarelerinin kaldırıldığının altını çizen Kahraman, “Artık korucularımız ‘güvenlik korucusu’ olarak isimlendirildi. Onun için de ben buradan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza ve Dışişleri Bakanımıza teşekkür etmek istiyorum. Bunun camiamıza hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

YENİ ALINACAK OLAN KORUCULARDA ARANACAK ŞARTLAR

Yeni alınacak olan güvenlik korucularının da rastgele alınmayacağını kaydeden Kahraman, “Yeni kadroya alınacak olan korucularımızda askerlik şartı aranacak, şehit yakınları, emekli korucularımızın çocukları, bunların yakınlarına öncelik tanınacak. Herkes korucu olamayacak. Tabi bunların GBT’sinde kişisel bilgileri kadar her şeyleri araştırılarak özenle seçilecek. Her önüne gelen korucu olamayacak. Kısacası güvenlik korucularımızdan oluşan özel timler olacak ve operasyonlarda en saflarda askerimiz ve özel harekatçılarımızla birlikte operasyonlarda aktif olarak yer alacaklardır” diye konuştu.

AYDA BİR DEFA JANDARMA BİRLİKLERİNDE EĞİTİM

Kahraman, ayda bir defa jandarma birliklerinden korucuların silahlı eğitimleri ve denetlemeleri olacağını da dile getirerek, “Özet olarak yeni korucu profili eskisi gibi köylerinde nöbet tutan yaşlılardan oluşmayacak. Yeni korucu profili dinamik, genç, silah ve teçhizatlarıyla askerimiz ve polisimiz gibi eğitimli ve donanımlı olacak” şeklinde konuştu.