Kısıtlamalar kalktı, turizmciler çağrı yaptı; 'Herkesi Van'a davet ediyoruz'

Kısıtlamalar kalktı, turizmciler çağrı yaptı; 'Herkesi Van'a davet ediyoruz'
Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Başkanı Abdullah Tunçdemir, koronavirüs önlemleriyle ilgili bazı kısıtlamaların kaldırılmasının turizme uzun vadede olumlu etkide bulunacağını belirtirken, kısa vadede kültür turlarına yoğunlaşacaklarını söyledi.

 Koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan birçok kısıtlama kaldırıldı. Yine yeni iyileştirmeler kapsamında aralarında turizme yönelik iş yapan işyeleri açılırken, tarihi ve ören yerleri, müzelere olan ziyaret de tekrar serbest hale getirildi. Bu gelişmeler Mart ayından bu yana kapalı durumda olan turizm firmalarını yeniden umutlandırdı.

“2020 YILI İÇİN…”

VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, kaldırılan kısıtlamalar nedeniyle bir hareketliliğin başlayacağını ancak 2020 için daha çok kültür turlarına ağırlık vereceklerini vurguladı.


 

Yeni iyileştirmelerin sağlıklı devam etmesiyle sistemin oturacağına inandıklarını ifade eden Tunçdemir, “Hayat ancak böyle çalışarak dönecek. Şu anda büyük beklentilerimiz yok. Ama ilerisi için ümitliyiz. Yavaş yavaş sistem oturacak” dedi.

“VAN İÇİN İRAN KAPISI ÖNEMLİ”

Van özelinde iç ve dış turizmin gelişmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirten Tunçdemir, bu nedenle bu yıl daha çok kültür turizmi üzerinde duracaklarını anlattı.

İran pazarının Van turizmi için önemine değinen Tunçdemir, “Son yıllarda da gördük, İran pazarı Van turizmi için son derece önemli, olmazsa olmaz gibi bir şey. İran kapısının açılması lazım, tabi bu da İran’daki salgının seyrine bağlı, orada düzelme olmasa kapı açılmayacak. Biz bu nedenle şimdi iç turizmde Eylül ve Ekim ayını düşünüyoruz daha çok, çalışmalarımız o yönde” diye konuştu.

"KÜLTÜR TURLARI BAŞLATIYORUZ"

Van Gölü Havzası Turizm Derneği (VAHATUDER) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, 2021 yılını düşünmelerine rağmen, bu yıl için de ellerinden gelen çabayı göstererek turizme ivme kazandırmayı hedeflediklerini belirtti. Bu amaçla önümüzdeki hafta kültür turları başlatacaklarını belirten Tunçdemir, “Salgınla ilgili kısıtlamaların büyük oranda kaldırılmasıyla birlikte biz de kültür turlarımızı başlatma kararı aldık. Önümüzdeki hafta turlarımızı başlatıyoruz, bu arada sağlıkçılar başta olmak üzere 65 yaş üstü ve 18 yaş altında olanlara yüzde 10 indirim uygulayacağız” dedi.

VAHATUDER Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Tunçdemir, kaldırılan kısıtlamalar nedeniyle sektör olarak kendilerinin de kültür turları başlatma kararı aldıklarını söyledi.

İç turizmle ilgili olarak Van Gölü havzasına yönelik ciddi bir talep olduğunu belirten Tunçdemir, “Bize her gün telefonlar geliyor, gelmek, gezmek istiyoruz diyorlar. Bu yönde hazırlıklar da yaptık. Rezervasyonlar yaptık, halen de arayanlar oluyor, bizim buralara çok ciddi talep var. İnsanlar artık çıkmak, dolaşmak istiyor. Bu nedenle biz de önümüzdeki hafta turlarımızı başlatıyoruz” dedi.

YÜZDE 10 İNDİRİM UYGULAYACAĞIZ”

Salgınla ilgili olarak alınan önlemlerin her gün biraz daha yumuşatıldığına dikkat çeken Tunçdemir, şunları söyledi:

“Bir iki taziye olayı dışında Van’da çok yaygın olmadı, şu anda Van bu konuda en rahat il diyebilirim. Zaten bizi arayanlar çekinmeden geleceklerine göre demek ki onlar da durumun farkında. Biz bu arada bir karar da aldık. 65 yaş üstü ve 18 yaş altı olanlara yönelik kısıtlamaların kaldırıldığını öğrenince indirim yapalım dedik. O nedenle sağlıkçılarımız başta olmak üzere, artık dışarı çıkmalarına izin verilen 65 yaş üstü olanlarla 18 yaş altı olanlara yüzde 10 indirim yapacağız. Bizim turlar aynı zamanda il dışına da oluyor. Mesela Tunceli turlarımız olacak, Karadeniz ve Akdeniz turlarımız olacak. Bunların tamamının programını yapmış durumdayız.” 

“HERKESİ VAN’A DAVET EDİYORUZ”

VAHATUDER olarak herkesi Van’a davet ettiklerini belirten Tunçdemir, şunları kaydetti:

“Van’ın müthiş bir doğası, gölü ve tarihi zenginliği var. Van Urartu Müzemiz bu sene devreye girdi, başlı başına görülmesi gereken dünya çapında bir müze. Ha keza Akdamar adası, Van kalesi, Hoşap kalesi, Başkale’deki tarihi zenginlik zaten yeni yeni anlaşılıyor. Ve daha birçok görülmeye değer tarihi adalar ve mekanlar var. Üstelik balık göçümüz var. İnci kefali göçü dünyada eşi benzeri belki olmayan bir güzelliktedir. Tüm bunları görmek isteyenleri Van’a davet ediyoruz. Gelsinler, çoğu geri dönmek istemeyecektir. Geri gitseler de eminim bu havzadaki güzellikleri görmek için tekrar geri gelecektir.” 

“DIŞ TURLAR İÇİN BİR ÇALIŞMA YOK”

Salgınla ilgili olarak ülkelerin durumu henüz netlik kazanmadığı dış turlarla ilgili bir çalışmalarının olmadığını ifade eden Tunçdemir, “Biz artık bu sene tamamen iç turizme, kültür turlarına yöneleceğiz. İran bizim için önemli bir Pazar ama oranın durumu daha netlik kazanmadı. Bu zamanla olacak o nedenle daha çok iç turlara yöneleceğiz. Tabi bir yandan da 2021 yılını düşünüyoruz. Açıkçası bu yılı kültür turları ile geçirmekle birlikte gelecek yıl için de çalışmalarımızı sürdüreceğiz...” diye kaydetti.

Prestij Haber: Adil HARMANCI