Kara Gün Fırsatçıları!

Kara Gün Fırsatçıları!
Koronavirüs’ün ortaya çıktığı Türkiye’de gündem virüsten çok, virüs fırsata çevirenlerde. Ana Haber spikerlerine kadar herkesin şikayet ve isyan ettiği temizlik, hijyen ve gıda ürünlerindeki fahiş fiyatları sizler için derledik, Van’daki firmalara sorduk.

Koronavirüs’ün ortaya çıktığı Türkiye’de gündem virüsten çok, virüs fırsata çevirenlerde. Ana Haber spikerlerine kadar herkesin şikayet ve isyan ettiği temizlik, hijyen ve gıda ürünlerindeki fahiş fiyatları sizler için derledik, Van’daki firmalara sorduk.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan Koronavirüs’ün geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye bulaştığı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Virüsün Türkiye’de tespit edilmesinin ardından temizlik, hijyen ve gıda ürünlerinde büyük artışlar oldu. Yüksek ve fahiş fiyatlarla ilgili Ticaret Bakanlığı’ndan gerekli açıklamalar yapılmış ve tespiti yapılması durumunda yasal işlemlerin başlatılacağı ifade edilmişti. Ülkede panik havasından çıkar sağlamaya çalışan satıcılar, internet üzerinde sattıkları ürünlere astronomik zamlar uyguladı. Kişisel hijyene had safhada dikkat edilmesi gereken bu günlerde, virüse karşı etkili olduğu bilinen alkol içeren kolonya, el dezenfektanı gibi ürünlerin fiyatlarına inanılmaz zamlar uygulandı. Yeni Doğu Gazetesi olarak yüksek zamları ve Van’da olup biteni sizler için derledik. Gazetemize konuşan market yetkilileri, eczacılar ve vatandaş ne diyor. İşte Koronavirüs sonrası ülke genelindeki artışlardan sonra Van’daki son durum.

 

KARAMAN:  FİYATLARIMIZ AYNI

Van’ın yerel markası olan YAKA Marketler Zinciri Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Karaman Yeni Doğu Gazetesi’ne yaptığı açıklamada fiyatlarının değişmediğini söyledi. Karaman, “Bu virüs bütün dünyaya yayılan bir afettir. Biz de öncelikle kendi hijyenimizle ilgileniyoruz.  Onun ötesinde iş yerlerimizin hijyenine önem veriyoruz.  Bunları sağladıktan sonra genel satış stratejilerimizi de kontrol etmeye başlıyoruz. Önümüzde ki en büyük engel tedarikçi.  Bizler üretici değiliz. Üretici olmadığımız için de alış ve satış fiyatları arasındaki karları gözeten insanlarız. İmalatçı firmaların verdiği firmaları üzerine kar marjları katıp satan işletmeleriz.  Tabi bu bir tek bizimle sınırlı kalmıyor. Van’da birçok işletme bu şekilde hayatını idame ettiriyor. Fahiş fiyatlara gelince bunlar yerel Marketlerden ve ya ulusal marketlerden kaynaklanan bir olay değildir. Bunun temel sebebi üreticilerin fiyat farkı gözetmesi ve hammadde girdilerinin fazla olmasından kaynaklanan bir durum. Ben Van ilin de de esnafımızda ve bütün toptan ve perakende sektöründe de, bu işi yapan arkadaşımızın da hiç bir zaman art niyetli davranacağını düşünmüyorum. Raflarımıza baktığınızda bu olayların nasıl yansıdığını göreceksiniz. Fiyatlarımız aynı şekilde devam ediyor.  Şişirilmiş bir fiyat yok. Buna da mahal vermiyoruz. YAKA marketler zinciri olarak da bu konunu üzerinde hassasiyetle duruyoruz.” İfadelerini kullandı.

EDREMİT BELEDİYESİ HAREKETE GEÇTİ

Van’ın Edremit Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, son günlerde korona virüs nedeniyle marketlerde satılan ürünlerdeki fiyat dalgalanmalarına karşı denetim yaptı. Edremit Belediyesi zabıta ekipleri, Türkiye'de ilk korona virüs vakasının yaşanmasından sonra gıda, maske ve hijyen ürünlerinde fahiş fiyat artışları uygulanmasına yönelik denetim gerçekleştirdi. Çin'den birçok ülkeye yayılan korona virüsten dolayı birçok market ve pazarlamacı; gıda ürünleri başta olmak üzere ellerinde olan N95 maskesi, cerrahi maske, eldiven, ateş ölçer, koruyucu tulumlar, kolonyalar ve dezenfektanları fahiş fiyatlara satmaya başlamıştı. Birçok kentte bu tür fahiş fiyatlar uygulanırken, Edremit Belediyesi de ilçedeki iş yerlerine yönelik denetimlerini sıkılaştırdı. Ekipler, fiyat, yerli üretim ve logo tanıtım bilgisi, indirim fiyatına esas gerçeklik ve son kullanma tarihi denetimlerini gerçekleştirdi. Edremitli vatandaşların güvenli alışveriş yapabilmeleri için tüm denetimleri eksiksiz olarak gerçekleştiren zabıta ekipleri, kurallara uymayan işletmelere ise Kabahatler Kanunu gereğince işlem uyguluyor. Fahiş fiyat artışlarıyla ilgili ilçe sakinlerine uyarılarda bulunan belediye ekipleri, bu tür konularla karşılaşılması durumunda 'Alo 153' numarasının aranmasını istedi.


 

ECZACILAR HİJYEN ÜRÜNLERİNİ PAHALI SATIYOR MU?

Gazetemize konuşan Eczacı Ersin Karaman, dezenfektan ve maskeyi aldıkları fiyatın çok üstünde satmadıklarını belirtti. Karaman şunları söyledi: “Koronavirüs yüzünden insanlarda ciddi bir panik havası oluştu.  Bireylerin yapacağı tek şey virüsten korunmak için kişisel temizliğe dikkat etmek. El hijyeni özellikle çok önemli, beden temizliği, her hangi bir sağlıklı bireyin hastalıklı ortama gitmediği sürece maske takmasına da gerek yok.  Hastanelere gittiğinde takabilir. El temizliğine önem verilmeli dezenfektanlar ve alkol oranı yüksek kolonyalar kullanılmalı. Panik yapmaya gerek yok. Dışarda maskeyi biz eczacıların pahalı sattığı algısı var. Biz maskeyi aldığımız fiyata ve üstüne bıraktığımız cüzi bir miktara satıyoruz. Bizim kar limitimiz belli. 7 liraya aldığımız bir maskeyi 10 liraya satıyoruz. Bizim çok fahiş fiyata satma lüksümüz yok. Yüksek fiyata satıyorsak depolardan ya da üretici firmalardan yüksek fiyata aldığımız içindir. Bizim değil üretilen firmaların denetilmesi lazım. Maske karaborsadan çok panik havası olduğu için çok fiyatlara ulaştı. Fiyatları üreten firma yükselttiği için bize gelen maske fiyatları 10,15 ve 20 lira civarında oluyor.

“KARABORSACILAR HER YERDE”

Karaborsacıların virüsü fırsata çevirdiklerini söyleyen Medikal Firma yetkilisi Enver Çiftçi de, “Vatandaşlar medikalcilere yükleniyor. Fakat medikalcilerin de bir günahı yok. Virüsün Çin’de ortaya çıkmasında birkaç gün sonra bazı şahıslar geldi benim elimde birkaç kutu maske vardı. Ben 8 liraya almıştım 10 liradan verdim. Nerden bilelim bu hale gelecek. Onlarda götürüp saklayıp piyasaya sürdüler. Biz de şu an birkaç çeşit maske var onların fiyatları belli. Şimdi filtreli maskeler satmaya başladık.  Eskiden de 12-15 civarındaydı şimdi de aynı fiyata. Diğer maske çeşitleri tükenmiş ve karaborsacıların eline düşmüş.  Karaborsacılar her yerde aynı.  Bir ürünün fiyatı yükseldi gene onlar koşar.  Dezenfektanın fiyatını 4 katına çıkardılar. Ben dezenfektanı bir kuruma ihale ettim 22 liraya dün 27 liradan akmak zorunda kaldım. 22 liraya bulamıyorum. Makarnaya kolonya ya ve maskeye zam yapanlar aynı kişiler.” Dedi.

 YENİ DOĞU GAZETESİ ÖZEL: AYCAN DOĞMAZ- EMRAH DEMİR