Kar yağışı son göçerleri yolculuğa zorladı

Kar yağışı son göçerleri yolculuğa zorladı
Doğu Anadolu'da asırlardır sürdürülen kışın hayvanlar ile yayladan alçak rakımlı bölgelere göç etme geleneği çerçevesinde bir çok göçer yayladan köyüne dönerken, hayvanlarıyla yaylada kalmayı sürdüren son göçerler de kar yağışı sebebiyle göçe başladı.
Doğu Anadolu'da asırlardır sürdürülen kışın hayvanlar ile yayladan alçak rakımlı bölgelere göç etme geleneği çerçevesinde bir çok göçer yayladan köyüne dönerken, hayvanlarıyla yaylada kalmayı sürdüren son göçerler de kar yağışı sebebiyle göçe başladı.

Hayvancılığa bağlı yaşam sebebiyle Orta Asya'dan günümüze uzanan ve asırlardır devam eden yazın hayvanlarla yaylaya, kışın da yayladan alçak rakımlı bölgelere göç etme geleneği, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz ve Akdeniz'de halen yaşatılıyor.

Gelenek çerçevesinde yazın havaların ısınmasıyla hayvanlarına otlak bulmak için hazırlıklara başlayan göçerler, "yoşa" denilen boyalar ve boncuklarla süsleyip zil taktıkları koyunlarını, hem sıcaktan bunalmamaları hem de meralarda iyi beslenmeleri amacıyla ilkbaharda yaylalara götürüyor.

Yüzyıllardır Anadolu'da, Orta Asya'dakine benzer ritüellerle sürdürülen bu gelenek çerçevesinde yazın yaklaşık 6 ay hayvanları ile yaylada kalan göçerler, kışın havaların soğumaya başlamasıyla da daha alçak rakımlı mahalle ve köylerine dönüyor.

Doğu Anadolu'da Erzurum, Ağrı, Kars, Ardahan, Iğdır ve Erzincan'da bu geleneği yaşatan bir çok besici, bir süre önce yörede etkili olan soğuk hava nedeniyle hayvanları ile köy ve mahallerine döndü.

Bölgede hayvanlarını otlatmak için dönmeyip yaylada kalmayı sürdüren son göçerler de dünden itibaren bölgede etkili olan kar yağışının meraları kaplaması, hayvanların otlak bulamaması ve soğuk hava dolayısıyla yayladan alçak rakımlı bölgelere göçe başladı.

İlkbaharda Kars'ın Sarıkamış ilçesinden 3 bin koyunla Van'ın Erciş ilçesindeki yaylaya giden Iğdırlı göçerlerden Osman Kaşık, beraberindeki çobanlar ile dönüş yolculuğuna başladı.

Yaklaşık 3 gündür kar yağışı ve soğuk havaya rağmen hayvanları ile yolculuk yapan Kaşık ve çobanlar, Ağrı'nın Eleşkirt ilçesine ulaştı.

Zaman zaman yolculuğu karayolunda sürdüren Osman Kaşık'ın koyunlarının trafikte tehlike yaratmaması için polis eskortu da tedbir aldı.

Koyunları ile Kars'ın Sarıkamış ilçesine geçecek olan Kaşık, kışı burada geçirip yazın tekrar yaylaya gidecek. Osman Kaşık, yaz mevsimini geçirmek için Van'ın Erciş ilçesinde yayla kiraladıklarını söyledi.

İlkbaharda, koyunları ile kışı geçirdiği Kars'ın Sarıkamış ilçesinden yaylaya gittiğini anlatan Kaşık, yazı bu yaylada hayvanlarını otlatarak geçirdiğini dile getirdi.

5 gün koyunlar ile birlikte yürüyorlar

Osman Kaşık, bölgede dünden beri aniden bastıran kar yağışı sebebiyle kışı geçirmek için tekrar Van'dan Kars'a doğru yola çıktığını belirterek, şunları kaydetti:

"Her yıl bahar ayında Erciş ilçesine giderek yaz mevsiminde koyunlarımızı otlaklarda besliyoruz. Bu yıl erken gelen kış mevsimi bizi tedbirsiz yakaladı. Aniden bastıran kar yağışı yüzünden 3 bin koyunum ile 3 gündür yollardayız. Kışı geçireceğimiz ve ahırlarımızın bulunduğu Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Karakurt bölgesine ulaşmak için 2 gün daha yürüyeceğiz."

Kaşık, hayvanları ile yazın yaylaya, kışın da alçak rakımlı bölgelere göç etme geleneğini her yıl sürdürdüklerini belirterek, "Zorlu yolculuğumuz her yıl aynı şekilde oluyor. Göçerler olarak ömrümüzün büyük bölümünü yaylalarda geçiriyoruz. Dağda yaşam zor da olsa biz alışkınız." diye konuştu.