Kapıköy Sınır Kapısı sevinci

Kapıköy Sınır Kapısı sevinci
Türkiye ile İran arasında Kapıköy Sınır Kapısı'nın ortak kullanımına dair mutabakat zaptında değişiklik öngören protokolün uygun bulunmasına yönelik kanun tasarısının TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesi, Van iş dünyasınca sevinçle karşılandı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Nejdet Takva AA muhabirine, kararın bölgede ticaret yapan iş adamlarını heyecanlandırdığını söyledi. Kararla Kapıköy ve Razi Kara hudut kapılarının sınır ticaret merkezi haline geleceğini ifade eden Takva, burada 8 ay önce başlatılan çalışmaların tamamlanmasıyla ülkenin en modern sınır kapılarından birine sahip olacağını belirtti.

Takva, İran ile ticari ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye daha önce mektup yazdıklarını dile getirerek, şöyle devam etti:



"Uzun zamandır bunu gündemde tutmaya çalışıyoruz. Bu, ticari hayatımız, kent ekonomisi ve uluslararası düzeyde elde edeceğimiz statü açısından çok önemlidir. Bu kararla herkesin sınır kapısından etkin olarak yararlanacağını düşünüyorum. Hedef pazarımız İran'dır. Sınır kapımızı etkin bir geçiş güzergahı olarak kullanamıyorduk. İşte bu kararla Van'ın kaderi değiştirecek. Kararla demiryolu ulaşımının da sağlandığı sınır kapımızın önemi daha da arttı."

Yasa tasarısının kabul edilmesiyle uluslararası ticaretin bir üst seviyeye taşınmasını çok önemli bulduklarını vurgulayan Takva, hükümet yetkililerine teşekkür etti.

"DÜZENLEMEYİ ÇOK ÖNEMLİ BULUYORUZ"

Van Organize ve Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt da kararın yasalaşmasının bölge halkı için çok olumlu olduğunu söyledi.



Düzenlemeyle uluslararası pazar ağının genişleyeceğini ifade eden Bozkurt, şöyle konuştu:

"Sınır kapısının uluslararası ticarete açılmasını olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Düzenlemeyle ithalat ve ihracata konu olan ürünler için de serbest ticaret imkanının sağlanmasını bekliyoruz. Bu yapılırsa ticaretin önündeki tüm engeller ortadan kalkar. Sınır ticaretinin gelişmesiyle Van'ımız İran'daki OSB'lerin kaynaklarından faydalanacak. Onlar da buradaki kaynakları kullanacaklar. Bu durum Van'ı şaha kaldıracak. Bu anlamda düzenlemeyi çok önemli buluyoruz."

"İRAN İLE TİCARETİMİZ DAHA AKTİF HALE GELECEK"

MÜSİAD Van Şubesi Başkanı Abdullah Aras da artık sınır kapısının daha aktif hale geleceğini, bu anlamda yasanın onaylanmasını büyük bir hizmet olarak gördüklerini dile getirdi.

Bölge halkının uzun süredir bu hizmeti beklediğini belirten Aras, şunları kaydetti:

"Kararın yasalaşması bölgeye büyük ekonomik fayda getirecek. Artık İran ile ticaretimiz daha aktif hale gelecek. Bölgede çok ciddi şekilde ihracat yapan iş adamlarımız var. Bu anlamda bu düzenlemeyi önemli buluyoruz. İnşallah sınır kapımızdaki inşaat çalışmalarının tamamlanmasıyla bu düzenleme daha çok önem kazanacaktır. Bu nedenle bölgenin kalkınması için büyük uğraş sarf eden hükümetimize teşekkür ediyoruz."