Kapıköy Sınır Kapısı'nda son gelişmeler

Kapıköy Sınır Kapısı'nda son gelişmeler
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, Van Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyonun ardından İran makamlarının da kendi kapılarının modernizasyonuna başlayacaklarına inandığını belirterek, “Önümüzdeki 15 gün içerisinde Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyon ihalesinin yapılarak temellerin atılacağını biliyoruz” dedi.

- Van Kapıköy Sınır Kapısı’nın modernizasyonu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van TSO Başkanı Necdet Takva, kapının bugünkü duruma getirilmesi konusunda birkaç yıl içerisinde İran’a defalarca ziyaretlerde bulunduklarını belirtti. Israrla kendi kapılarını kullandıklarını anlatan Takva, “Kendi kapımızın modern, çağdaş, günün koşullarına uygun alt yapısının geliştirilmesi konusunda çok ciddi bir farkındalık oluşturduk.



Özellikle Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi’nin bakan yardımcısı olarak atanmasından sonra bu süreç belki de 20 yıl süren hayalin gerçekleşmesi yönünde Sayın Çiftçi’nin çok büyük katkısı oldu. Önümüzdeki 15 gün içerisinde orada modernizasyon ihalesinin yapılarak temellerin atılacağını biliyoruz. Bu da bizim İran ile olan bağlarımızı İranlıların Van’a rahat seyahat etmeleri önündeki en önemli engellerden bir tanesinin kalkmasına işaret ediyor. Hem İran hem Türkiye tarafında geçişlerin çok daha modern, çok daha etkin olacağını görüyoruz. Bakanlığımızca onaylanan projelerin taslaklarını odamızın girişinde en azında bu farkındalığı en üst düzeye taşımak, özellikle buraya gelen İranlı vatandaşların da kendi ülkelerinin kapılarının bu düzeyde bir modernizasyona sahip olması yönünde bir farkındalık oluşturmak için bunları resmederek odamızın girişine bıraktık. Bizim kapımızın modernizasyonun ardından ben inanıyorum ki İran makamları da kendi kapılarını modernize edecekler. Tek sorunumuz Kapıköy ve Hoy arasındaki 16-17 kilometrelik yol sorunu. O konuda da ben İranlı yetkililerin çalışma yaptıklarını biliyorum. Ben onlara da inanıyorum. Kısa zamanda umuyorum ki İranlı yetkililer de kendi halkına hizmet vermek için o yolu tamamlayacaklar. Ama aynı şekilde bizlerin de İran’a gitmesi gerekiyor. Sadece İranlıların buraya gelmesi yetmiyor. Bizde heyetler organize ederek, önümüzdeki dönemde İran’a gideceğiz ve onların bu jestine karşılık vermek için gidip alışverişlerimizin bir kısmını İran’da yapacağız” dedi.