Kadirşinas Vanlılar Derneği’nden Basın Açıklaması;

Kadirşinas Vanlılar Derneği’nden Basın Açıklaması;
Bir süredir Kamuoyu’nun Gündeminde olan ve Vanımızı çok yakından ilgilendiren bazı konular hakkındaki Derneğimiz Görüşlerini Kamuoyu ile paylaşmak istyoruz.;

Kadirşinas Vanlılar Derneği’nden Yapılan Açıklamada :

 

" 1-Son birkaç yıl’dır artarak devam eden “Düzensiz Göç” nedeniyle Van-İran Sınırından yasadışı olarak Ülkemize geçerek Batı Bölgelerine ulaşma çabasıyla her yolu deneyen ve bu kapsamda Van Gölü üzerinden Tatvan, Ahlat gibi İlçelere geçmek için İnsan Kaçakçılarının her türlü tuzaklarına düşen Mülteci konumundaki kişiler, geçtiğimiz günlerde 50-60 kişilik bir kafile halinde bindikleri Tekne’nin Batması neticesinde boğularak hayatlarını kaybetmişlerdir. 

 

İnsan Kaçakçılığını Ticari Faaliyet haline getiren kişiler’in yaptıkları “karanlık iş’ler” güzelim Van Gölümüzü “Toplu Mezarlığa” dönüştürmüştür. 
 

İran Sınırı ile Van Merkezi arasında “Araçlarla”, Van Merkezi ile Tatvan ve Ahlat Sahili arasında “Tekne”lerle” yapılmakta olan İnsan Kaçakçılığına ve bunu Ticari Faaliyet ve Para kazanma yolu haline getirenlere karşı daha radikal ve önleyici tedbirler alınmasını, bu işleri yapanlara daha ağır yaptırım ve ceza’lar uygulanmasını bekliyoruz.

2-2020 yılında İşletmeye alınacağı Sayın Valimiz’ce açıklanan ve Van Gölü için hayati öneme sahip “Van Atıksu Arıtma” Tesislerinin ne zaman devreye alınacağı konusunda Resmî bir açıklama beklemekteyiz.

3-Merkez İlçe Belediyelerimizin yaptıkları Yol Yapım ve Onarım faaliyetlerini desteklemekle birlikte Şehiriçi Trafiğine çözüm getireceğine inandığımız Büyük Şehir’e yakışır “Kavşak, Alt-Üst Geçit” çalışmalarına’da acilen başlanması gerektiğini düşünüyor ve Van Şehiriçi Trafiğini önemli ölçüde rahatlatabilecek ciddi çalışmalar bekliyoruz.

4-Van’ın Ekonomik Hayatını düzenleyen Kuruluşlar’dan beklentimiz, İlimizin artık Tüketici konumundan çıkarılarak, Üreten bir Şehir özelliğine kavuşması konusunda gerekli çalışmaların ivedilikle yapılmasıdır. Günlük hayatta kullanmakta olduğumuz en basit şeylerin bile Elazığ, Diyarbakır, Batman, Gaziantep gibi İl’lerden getirildiğini görmek artık Van’lılar olarak bizleri rahatsız etmektedir. Van Organize Sanayisinde , Orta ve Küçük Sanayi Sitelerinde rahatlıkla yapılabilecek bir çok Malzeme hala Van dışından getirilmektedir.

 

Van’da Üretim yapmak isteyen Sanayiciler için İl’imiz de şartların cazip hale getirilmesi gerekmektedir, 

 

Bu çerçevede Organize Sanayi, ve Küçük Sanayi Sitelerinde özellikle “Üretim” yapacak olan Sanayicilere Altyapı’sı tamamlanmış “Fabrika” Arsaları Ücretsiz olarak Tahsis edilebilir.

5-1.200.000 civarında Nüfus’a sahip olan İlimiz’de Sağlık’la ilgili birçok sıkıntı’nın yaşanmakta olduğunu görüyoruz, Yıllar önce İlimiz’de faaliyet gösteren ve İstanbul Koşuyolu Hastanesi ile işbirliği içerisinde birçok Kalp Hastasına Şifa dağıtan “Yüksek İhtisas Hastanesi” nin Kırıkkale İline, Özel Hastaneler içerisinde çok önemli bir konuma sahip’ken 2011 Depreminde Van’ı “Terk eden” Medical Park Hastaneleri ‘nin  Muğla İline kaydırılması İlimiz açısından yeri doldurulamayacak kayıplar olmuş, ve bu Hastanelerin Sağlık alanındaki “eksiklikleri “ maalesef giderilememiştir. 

 

Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin “Tam Kapasite Eğitim ve Araştırma Hastanesi “ olarak kullanılması (yani Bölüm Başkanlıklarının kurulması ve Asistan yetiştirilmesi gibi) Van’ın ihtiyacı olan Hekim’lerin Öz Kaynaktan yetiştirilmesi İlimizin Doktor açığının kapatılması için önemli bir hamle olabilir.

 

İlimiz’de kurulu Hastaneler’de Doktor olmaması nedeniyle bazı bölümlerin kapatılması Hastaları Erzurum, Malatya, Diyarbakır gibi İllere gitmek zorunda bırakmakta bu’da Hasta ve Hasta yakınları için maddi ve manevi olarak önemli sıkıntılara yol açmaktadır. 

6-İlimiz’in Ulaşım ve Şehir geçiş Trafiğini büyük ölçüde rahatlatacak olan ve yıllar önce yapımına başlanan “Çevre Yolu” İnşaatı çeşitli nedenlerle durdurulmuş ve akibeti “meçhul “Hale gelmiştir. 

7-2011 Depreminde Ağır Hasar görerek yıkımına Karar verilen Van Atatürk Şehir Stadı ve çevresinde bulunan Arazi’nin “Millet Bahçesi” olarak yapılacağı açıklanmasına rağmen Stad ve çevresinde bulunan Arazi atıl durumda kalmıştır. Atatürk Şehir Stadı’nda yapılan Onarım ve yapım faaliyetleri bir Büyükşehir için sadece geçici bir çözüm olabilir. Van’ın 1/4 ‘ü kadar olan Şehirlere son derece Modern ve Devasa Stadyumlar yapılırken Van’ a “reva görülen”  Stad Türkiye’de birçok İlçemiz de bulunan “Stad’lar “ düzeyindedir, bu da Van’a yakışmamakta ve Van’lılar olarak bizleri derinden üzmektedir. 

8-Şehiriçi Trafiğini allak bullak eden Dolmuş ve Halk Otobüsleri’nin en büyük Alternatifi olacak “Hafif Raylı Sistem” için çalışmalara başlamak gerektiğini düşünüyoruz.

 

Değerli İlgililer , Değerli Yöneticilerimiz Büyük Şehir konumunda olan  İlimizin gelişmişlik açısından Bölgemizde bulunan diğer Büyük Şehirlerin (Erzurum, Malatya, Elazığ, Diyarbakır) çok çok gerisinde kaldığını üzülerek görüyoruz.

Değerli İlgililer ve Değerli Yöneticilerimiz ;

 

Van Halkı artık (bir kısmına maddeler halinde değindiğimiz) birçok konuda sizlerden ciddi bir şekilde çözüm ve icraat beklemektedir. 

 

Van’ın sorunları’nın çözümü ve Kalkınması için Kadirşinas Vanlılar Derneği olarak üzerimize düşecek her türlü görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğumuzu beyan ederiz.