Kadın mülteciler yeni bir başlangıç için Türkçe öğreniyor

Kadın mülteciler yeni bir başlangıç için Türkçe öğreniyor

Ülkelerinde yaşanan sıkıntılardan dolayı okuma yazma hayalleri yarım kalan İran, Irak, Suriye ve Afganistanlı kadın mülteciler, İpekyolu İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün ortak çalışması ile açılan kurslarda yeni bir başlangıç yapmak için Türkçe öğreniyor.
İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İpekyolu Milli Eğitim Müdürü Şükrullah Yavuzer, ülkemizin çevresinde bir ateş çemberi oluştuğunu anımsatarak, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti büyük bir devlet olmanın gereğini yerine getirerek Suriye’den, Irak’tan, İran’dan, Afganistan’dan ve diğer ülkelerden gelen mültecileri misafir olarak kabul ediyor. Bu süreçte Van’ımıza da çok sayıda mülteci gelmiş bulunmakta. Bu mültecilerin Van’daki yaşama koşullarını iyileştirme babında, halkla iyi ilişkilerde bulunma ve günlük ihtiyaçlarını karşılamaları için bizler bu kardeşlerimize okuma yazma ve diğer alanlarda da kurslar açtık” dedi.

“Türkçeyi çok rahat konuşabiliyorlar”

Söz konusu kursları Göç İdaresi Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Komiserliği nezdinde açtıklarını anlatan Yavuzer, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Gerçekleştirdiğimiz kurslarımıza 4 ülkeden gelen göçmen kardeşlerimizin ciddi bir rağbeti var. 120 saatlik birinci kademe ve 180 saatlik ikinci kademe olmak üzere okuma yazma kursları vermekteyiz. Buradaki kursiyerlerimiz hem Türkçeyi çok rahat konuşabiliyor hem de yazmayı öğreniyorlar. Bu kursların ardından da buradaki eğitim öğretimlerine açık öğretim kurslarımızda devam etmektedir.”



“3 ayda 140 kursiyere sertifika verdik”

Eylül 2016’da başladıkları kurslarda 140 yabancı kursiyere sertifika verdiklerini anlatan Yavuzer, “3 aylık süreçte 140 kursiyerimiz belgelerini almış durumda. Yani isterlerse açık öğretim kurslarımızda kayıt yapabilirler. Şu andaki kursumuzda da 40 müracaat var. Kursumuz devam etmektedir” diye konuştu.

“Öğrencilerimden çok memnunum”

Emekli Öğretmen Habibe Çalışkan da kursta emeği geçenlere teşekkür ederek, “Bir aydan bu yana Türkçe dersi veriyoruz. Öğrencilerimden çok memnunum. Buradaki öğrencilerimizin çoğu birinci kademe Türkçe okuma yazma kursunu tamamladı. Ben de bunlara kartlarla cümle kurmayı öğretiyorum. Yani herhangi bir problemlerini anlatabiliyor. Alışveriş yapabiliyorlar. İnsanlarla çok rahat bir şekilde iletişim kurabiliyorlar” ifadelerini kullandı.

“Herkese teşekkür ediyorum”

Üç yıldır Van’da olduğunu anlatan ikinci kademe kursiyeri İranlı Zehra Felah ise buradaki kursla yeni bir başlangıç yapmak istediğini belirterek, “Bir aydan bu yana Türkçe kursuna geliyorum. Kursta yazmayı ve okumayı öğrendim. Van’ı çok seviyorum. Öğretmenimi çok seviyorum. Bize çok şey öğretiyor. Herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Şile Fetahi adlı birinci kademe öğrencisi de, “Burası çok güzel, bizler Türkçe öğreniyoruz. Bizim öğretmenimiz çok iyi. Bize çok şey öğretiyor. Bu sayede kendimizi ifade edebiliyoruz. Zaten Farsça biliyoruz ama burada Türkçe de öğreniyoruz. Zaten siz diyorsunuz ki ‘Her dil bir insan’, biz de Türkçe öğreniyoruz. Herkese teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.