KAÇAK HAYVAN KESİMLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

KAÇAK HAYVAN KESİMLERİNİN ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR
Van’da farklı noktalarda yapılan kaçak hayvan kesimleri vatandaşların sağlığını tehdit ediyor. Kaçak kesimlerle ilgili Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri denetimlerde yetersiz kalıyor.

Van’da farklı noktalarda yapılan kaçak hayvan kesimleri vatandaşların sağlığını tehdit ediyor. Kaçak kesimlerle ilgili Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri denetimlerde yetersiz kalıyor.

İpekyolu ilçesi Bostaniçi Mahallesi’nde bulunan Hayvan Pazarı civarındaki barakalar başta olmak üzere kentin farklı noktalarında yapılan kaçak hayvan kesimlerinin önüne geçilemiyor. Uygun olmayan ortamlarda ve sokak hayvanlarının kol gezdiği alanlarda kontrolsüz bir şekilde yapılan kesimlerin ardından etrafa da kan ve sakatatlar gelişi güzel bir şekilde atılıyor. Kaçak hayvan kesimlerinin hem insan sağlığını hem de hayvan sağlığını tehdit ettiğini belirten uzmanlar, kesilen hayvanın kesim sırasında canlı mı yoksa leş mi? olduğunun dahi bilinmediğine dikkat çekerek, kesimde kullanılan alet ve ekipmanların ise hijyenik şartlarından uzak olduğuna vurgu yapıyor. Uzmanlar, kesilen hayvanlarda insanlara bulaşan hayvansal hastalıkları taşıyıp taşımadığının bilinmediği gibi, kesim öncesi hayvana yapılan antibiyotik ve benzeri ilaçları vücuttan atılma sürelerinin dolup dolmadığının da tespit edilemediği için sağlık açısından çok büyük riskler taşıdığına dikkat çekiyor.

HAYVANCILIK KALİTESİNİ TEHDİT EDİYOR

Kaçak olarak kesilen hayvanlardaki etlerde risklerin bununla sınırlı olmadığının altını çizen uzmanlar, kesilen hayvanın kulak küpeleri olmadığından nereden ve nasıl getirildiğinin bilinmediğine işaret ederek, kesim sonrası ise hayvanların karkaslarının yol kenarlarında uygun olmayan sıcaklıklarda ve açık bir şekilde sergilenerek sinek toz ve bakterilere maruz kaldığını ifade ediyor. Kaçak kesim sonrasında en büyük sıkıntılardan bir tanesi de kesilen hayvanların deri, ayak, bağırsak, işkembe, boynuz ve benzeri sakatatlarının gelişi güzel bir şekilde çevreye atılmasıdır. Bu da söz konusu bölgelerde görüntü kirliliği, koku, köpek popülasyonunda kontrolsüz artış, artan sinek popülasyonu gibi geri dönüşü olmayan sorunlara yol açmaktadır. Buradaki en büyük tehlikelerden bir tanesi de kaçak kesilen hayvanlar direkt yerle temas etmelerinden kaynaklı kan tam olarak vücuttan boşalmadığı için şarbon gibi bakteriyel etkenlerin kan ile birlikte çevreye yayılarak 30-40 yıl gibi çok uzun sürelerde burada hayatta kalmaları riskidir. Bu da kentteki hayvancılık kalitesini tehdit ediyor.

KASAP ESNAFI MAĞDUR OLUYOR

Açıkta ve kötü koşullarda yapılan kesimlerden kaynaklanan kötü koku ve çirkin görüntü vatandaşları da rahatsız ediyor. Bu noktada en büyük mağduriyeti yaşayan mahalle sakinleri oluşan kötü koku ve sivrisineklerden dolayı evlerinin camlarını dahi açamadıklarını, bu durumun ortadan kalkması için yetkililerden acil çözüm beklediklerini ifade ediyorlar. Ayrıca kaçak olarak yapılan kesimler bölgenin en fazla küçükbaş hayvan nüfusuna sahip olan kentin ekonomisine de ciddi anlamda zarar verirken, vergilerini ödeyerek kent ekonomisine katkıda bulunan kasap esnafını da mağdur ediyor. 

Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilçe belediyelerinin kaçak kesimler konusunda duyarlı olması ve duruma el atması gerekiyor.

YENİ DOĞU GAZETESİ: MECNUN ÇALİ / ÖZEL HABER