İskele Sahil Parkı turizme kazandırılacak

İskele Sahil Parkı turizme kazandırılacak
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından, gar alanının genişletilmesi, kullanışlı hale getirilmesi, manevra alanının oluşturulması, ikinci feribotun yanaşabileceği hat yapılması amacıyla 2019 yılında yıkılan İskele Feribot Parkı ve Sahil Kordonunun yeniden Van halkının ve turizmin h

TCDD tarafından, İskele Feribot Parkı ve Sahil Kordonunda, 2019 yılından bu yana söz konusu durumlar için çalışmalar yapılıyor. Geçtiğimiz yıl çalışmalar nedeniyle sahil koridorunun yıkılması, Van kamuoyunda tepkilere neden olmuş, ardından proje değişikliğine gidilerek sahil koridoru yeniden projeye dahil edilmişti. Söz konusu sahil koridorunun yapımı yönünde başlatılan çalışmalarda sona doğru geliniyor.

12 METRELİK ALANDA GEZİ YOLU

Yıkımın gerçekleştiği alanda Vali Mehmet Emin Bilmez, Vangölü Aktivistleri Derneği ve Devlet Demiryolları yetkililerinin de katılımıyla geçtiğimiz gün inceleme yapıldı. 

12 metrelik bir alanda yeşillendirme ve gezi yolu çalışmalarının başlatıldığı öğrenildi. 

“TURİZME YENİDEN KAZANDIRILACAK”

Sahil parkındaki incelemelerde yer alan Vangölü Aktivistleri Derneği Başkanı Erdoğan Özel, yıkılan alanın önemli bir turizm bölgesi olduğuna dikkat çekerek şu bilgileri paylaştı:

“Daha önce yüzlerce Vanlının, yerli ve yabancı turistin uğrak yeri olan İskele Sahil Parkı yeni bir demir yolu hattı için Devlet Demir Yollarının genişletme çalışmalarından dolayı yıkılmıştı. Van kamuoyu bu yıkıma büyük bir tepki göstermişti. Biz de o zaman Van Gölü Aktivistleri ve Van Gönüllüleri Platformu üyeleri olarak bu konuda girişimlerde bulunmuştuk. Sosyal medyada ve yazılı medyada bunu dile getirdik. Devlet Demir Yoları dahil, yetkililerle görüşmeler yapmıştık. Tekrar turizme kazandırılması için bir kamuoyu çalışması yapmıştık. Yaklaşık bir buçuk yıldır bu süreç devam ediyor. Vali Mehmet Emin Bilmez Bey ve Van Milletvekilimiz Abdulahat Arvas’ın da konuyu Ankara’da gündeme getirmesiyle bu alanın tekrar halkın kullanımına açılması yönünde bir çalışma başlatıldı. Eskisi gibi olmasa da yine orada bir yürüyüş yolunun, bir gezi yerinin yapılmasına karar verildi. Şu anda uygulanıyor.”

YENİLEME ÇALIŞMASI İKİ AŞAMADA OLACAK

İskele Sahil Parkı’nın bir bölümünün tekrar kullanıma açılması için bir çalışma grubu oluşturulduğunu ifade eden Özel, şunları kaydetti:

“Biz de Vali bey ile birlikte bu alanda bir keşif yaptık. Vali beyin ekibi ve biz Vangölü Aktivistlerinin mühendislerden oluşan ekibiyle birlikte bu alanda daha farklı neler yapılabilir, onun incelemesini yaptık. Yeşil alan olabilecek küçük bir alan var. Hemen aşağısında bir alan var, buranın nasıl değiştirilip güzelleştirileceğine dair bir incelemede bulunduk. Devlet Demir Yoları Bölge Müdürlüğünün de katılmış olduğu bir inceleme oldu. Valimizin de onayı ile ortak bir çalışma grubu oluşturduk. Van turizmine katkı amacıyla bir prestij alan oluşturulması için şu anda fikirler tartışılıyor. İki aşamada yapılacak. İlk aşama şu anda ağaçlandırma, yeşillendirme yapılıyor. İkinci aşamada da bu teknik heyetimizin yapacağı proje ile çalışmalar neticelendirilecektir. İnşallah orada güzel bir çalışma ortaya çıkacaktır. Bu anlamda sayın Valimize de çok teşekkür ediyoruz.”

Prestij Özel Haber: Adil HARMANCI