İşadamları istihdam için Van’da bir arada!

İşadamları istihdam için Van’da bir arada!
“Çalışma Hayatında Milli Seferberlik” programı Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı. Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın da katılımıyla gerçekleşen toplantıya Van’daki kurum amirleri, sanayiciler, iş adamları ve sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.

- Van Ticaret ve Sanayi Odası (VanTSO) konferans salonunda yapılan toplantıda konuşan Vali İbrahim Taşyapan, istihdam seferberliği kapsamında son günlerde tekstilkentte faaliyet yürüten firmaların 150-200 kişiyi istihdam ettiğini söyledi.

İstihdamın çok önemli bir konu olduğunu vurgulayan Vali Taşyapan, üretilen ürün ve yapılan ticaretin istihdam edilen çalışanlar sayesinde gerçekleştiğini anlattı.

Vali Taşyapan, hükümetin ülke ve dünyadaki ekonomik durgunluğa göre zaman zaman programlar geliştirdiğini ifade ederek, “Dünya ülkelerinde şu an çok ciddi bir ekonomik durgunluk söz konusudur ama birçok olay ve badire atlatmamıza rağmen ülkemizde ekonomi iyi seviyededir. Mevsimsel olarak işsizlikte artış meydana gelebilir. Bu kapsamda Cumhurbaşkanımız bir istihdam seferberliği başlattı. ‘En az artı 1 istihdam’ sloganıyla başlatılan bu programa herkesin destek vereceğine inanıyorum”şeklinde konuştu.



Mesailerinin büyük kısmını vatandaşlardan gelen iş başvuru taleplerini dinlemeye ayırdıklarını aktaran Vali Taşyapan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Eğer çalışana ihtiyacımız varsa bu teşvik bulunmaz bir programdır. İstihdam sağlayacağınız kişiye sadece maaşını ödeyeceksiniz, onun dışındaki sigorta ve diğer ihtiyaçlarını devletimiz karşılayacak. Bu program hem yeni çalışanlara yer açmamız hem de kayıt dışı personel çalıştırmayla mücadele etmemiz anlamına da geliyor. Çünkü kayıt dışı çalıştırılan kişiler istihdam istatistiklerine yansımıyor. Her ilin ve bölgenin kendine ait avantajları ve dezavantajları var. Bizim de kendimize göre avantajlarımız var. Bu imkânları iyi değerlendirirsek hem ilimizin hem de ülkemizin kalkınmasına destek sağlarız. En çok işsizin olduğu illerden birisiyiz. Çok genç nüfusa sahibiz. İnsanlar işsizlik nedeniyle buradan gitmemeli, kendi ilinde çalışmalıdır. Bu nedenle herkesin istihdama katkı vermesi gerekiyor.”



Van TSO Başkanı Necdet Takva da ilin en önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu, yaş ortalaması 21 olan kentin, genç nüfusunun istihdamı için daha samimi ve içten bir destekle programa katkı sağlaması gerektiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde startı verilen İstihdam da Milli Seferberlik Programında ilk destek veren Oda olduklarını belirten Takva, Bu amaçla Oda bünyesinde İş-Kur Hizmet Noktası oluşturduk. Odamıza kayıtlı üyelerin programdan etkin yararlanması için İŞ-KUR ile ortak çalışmaktayız. İlimizin en önemli sorunu olan İşsizliğin son bulması için hepimizin elini taşın altına bırakması gerekir. Kentteki işsizlik sorununa herkesin sahip çıkması gerekir. Biz kent olarak bu duruma herkesten çok sahip çıkmalıyız. Bizim bu desteklere İstanbul, Kocaeli, Kayseri den daha fazla ihtiyacımız var. Çünki bizim genç işsiz sayımız çok fazla. Bu kentin tüccar ve sanayicisi bunu bir gurur meselesi yapmalı. Bu gün buraya gelen çok duyarlı üyelerimizin desteği ile sorunun çözümüne katkı sunacağımızı düşünüyorum ifadesini kullandı.



İŞKUR İl Müdürü Mehmet Salih Serçe ise, işverenlerin tamamının alacağı her sigortalı için, “maaşı senden, bütün kanuni giderleri devletten” sloganıyla yola çıkıldığını anımsatarak, hedeflerinin kentte 10 binin üzerinde istihdam sağlamak olduğunu vurguladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Abidin Göksoy da istihdam edilecek kişilerin İŞKUR’a kayıt yaptırmaları gerektiğini ve istihdam için çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Daha sonra Vali Taşyapan başkanlığında oluşturulan divan tarafından söz hakkı tanınan işverenlerin, istihdama katkılarıyla, Van’da binin üzerinde işsize iş imkanı sunulacağının taahhüt edildiği toplantının kapanış konuşmasını yapan Vali İbrahim Taşyapan, çok verimli bir toplantı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Buradaki taahhüt beyanları bizi de heyecanlandırdı. Toplumun bel kemiği üreticilerdir. Onların önündeki engelleri hızlı şekilde kaldırmak da bizim görevimizdir. Katkıda bulunan tüm sanayicilere, işadamları ve tüm işverenlere teşekkür ediyoruz. Bu toplantının ilimizin üretimine nitelik ve nicelik bakımından katkıda bulunacağını ümit ediyorum. Milli istihdam ve yatırım seferberliğinden ne kadar çok faydalanırsak ilimizin faydasına olacaktır. Daha fazla istihdam daha fazla mutluluk olarak toplumumuza yansır inşallah”dedi.