İranlılar nevruz geleneklerini Van'a taşıdı

İranlılar nevruz geleneklerini Van'a taşıdı
Van'da 13 günlük nevruz tatilini değerlendiren İranlı turistler, bayram geleneklerini de kente taşıyor.

Baharın habercisi nevruzu yılbaşı olarak kutlayan İranlılar, kültürlerindeki "haft sin" sofrasını hazırlayarak yeni yıla giriyor. Nevruz Bayramı'ndan önce hazırlanan ve iki hafta boyunca evin bir köşesinde duran "haft sin" sofrasında sebze, elma, sirke, demir para, sarımsak, buğday ve iğde bulunuyor. Sofranın bereket ve uğur getireceğine inanılıyor.

 

İranlı Vedut Rezaian, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Van'da güvenli şekilde tatillerini geçirdiklerini ve nevruz kültürünü yaşadıklarını söyledi.

Van'a 18 defa geldiğini ve burada nevruzu kutladığını ifade eden Rezaian, şöyle konuştu:

"Ülkemizde 13 günlük Nevruz Bayramı tatili var. Biz de bu tatilimizi değerlendirmek için Van'a geliyoruz. Kültürümüzde yılbaşının bereketli olması için 'haft sin' sofrası kurulur. İki hafta boyunca bu sofra evin bir köşesinde kalır. İran'daki kültürü burada yaşatıyoruz. Bununla çok mutlu oluyoruz. Bu sofrada Allah'ın yedi bereketi var. Sofrada yer alan her şeyin bir anlamı var. Onun için bizim kültürümüzde çok önemli. Van'a yılda 4 defa geliyoruz. Aile olarak alışveriş tutkunuyuz. Burada olmaktan çok mutluyuz."

İranlı Mzasoud Abbasi de yılbaşında hem eğlendiklerini hem de kültürlerini yaşama olanağı bulduklarını dile getirdi.

Van'ın çok güzel bir şehir olduğunu ve kenti sevdiğini dile getiren Abbasi, "Vanlılar çok sıcak kanlı, bizden biri gibiler. Bu yüzden Van'da olmaktan çok mutluyuz. Burada 'haft sin' sofrasını kurarak bereketlendik ve doyasıya eğlendik." dedi.