İranlı turistler ne istiyor? İşte beklenenler

İranlı turistler ne istiyor? İşte beklenenler
İran turistlerin Van ile ilgili olarak Van'dan beklentileri bakın neymiş?

Van’ı tercih etmelerinin başında yakınlık ve ucuzluk geldiğini belirten İranlı turist Mehdi Sadıkpur, “İstanbul’da bulunan markalar burada da olsa, Antalya’da olan plajlar burada da yapılsa hiç kimse Van dışında başka bir yeri tercih etmez” dedi.

Turist yokluğu nedeniyle Van’daki oteller bir dönem büyük sıkıntılar yaşarken, şimdi İran’dan gelen turistler sayesinde başta otelciler olmak üzere, turizmcilerin, esnafın yüzü gülüyor. İranlılar sayesinde mağazalarda ciddi bir alışveriş trafiği söz konusu oluyor. Akdamar’a turlar düzenleniyor. Bunun yanında eğlence mekânları da hareketlenmeye başladı. Ancak gelen turistlerin de altyapı konusunda bir takım beklentileri var. Bu beklentilerin karşılanması durumunda, gelen sayının ikiye, üçe katlanacağı belirtiliyor.

Mehdi Sadıkpur, Van’ı tercih etmelerinin nedenlerini şöyle anlattı:

“Bir kere burası bize çok yakın. Farsça ve Kürtçe birbirine yakın diller olduğu için diyalogda sıkıntı fazla yaşanmıyor. Ayrıca burası daha ucuz, İstanbul’a giderseniz, iki üç katı para ödersiniz. Biz İstanbul’da olan bir markayı burada bulabileceksek neden İstanbul’a gidelim? Buraya dinlenmek amacıyla gelenler de kendilerini rahat hissediyorlar. Eğlence mekânları az ama yine de idare ediyorlar.”

Van’da altyapı konusunda birtakım yeniliklerin yapılması durumunda batıya gidenlerin de Van’ı tercih edeceğini belirten Sadıkpur, şunları söyledi:

“Bir kere İstanbul’da bulunan tüm markalar burada yok. Biz İranlılar modaya çok düşkünüz. Yeni tarz giysiler, markalar Van’a getirilebilir, AVM’ler var, mağazalar var, ama bakıyoruz, marka sayısı çok az! İşte bunu görmeyince, bu sefer de buradan İstanbul’a gidiyorlar. Eğlence yerleri çok az, varsa da bizim kültürümüzle bağdaşmıyor, sadece İranlılar için eğlence mekânları hazırlanabilir. Biz mecbur kaldık kendimiz bir tane eğlence mekânı açtık. İranlı aileler gidiyor buraya. Diğer yandan plajlar yok, belediye bir tane yapmış, Edremit’te de bir tane özel var, oraya gidiyoruz, onun dışında yok, ama olmalı, plajlar olursa neden Antalya’ya gidelim ki?”

"UÇAK SEFERLERİ OLMALI"

Kapıköy Sınır Kapısı’nda da sıkıntı yaşadıklarını anlatan Sadıkpur, kolay ulaşım için Van-İran arasında uçak seferlerinin yapılmasının önemine dikkat çekti. Kapıda sürekli bekletildiklerini ve işlemlerin ağır yürüdüğünü belirten Sadıkpur, “Bugün bile bir grup giriş yapacaktı, sistem yok diye saatlerce bekletilmişler. Her ne ise bu sistem meselesi bir şekilde çözüme kavuşturulmalıdır. Ama en önemlisi İran-Van uçak seferleri devreye sokulmalıdır” diye konuştu.

“VAN NE KADAR HUZURLU OLSA BİZ O KADAR ÇOK GELİRİZ BURAYA”

Kendileri için önemli hususlardan birinin de can güvenliği olduğunu anlatan Sadıkpur, sözlerine şunları ekledi:

“Bir ara burada bir patlama oldu, kimse gelmedi uzun süre. Ama olaylar olmayınca bakın bu kadar insan burada. Biz gerçekten Van’ı kendi kentimiz gibi görüyoruz, ama patlamalar da olunca insanlar gelmez. Zaten adettir, bir tane tüp patlasa ‘bomba patladı’ diye etrafa yayıyorlar ve insanlar da buradan uzaklaşıyor. Van ne kadar huzurlu olsa biz o kadar çok geliriz buraya.” 
 

KAYNAK: PRESTİJ GAZETESİ