İran’daki salgın Van’da ‘Kapı’yı kapatma tartışması başlattı

İran’daki salgın Van’da ‘Kapı’yı kapatma tartışması başlattı
Çin’de ortaya çıktıktan sonra dünyada yayılmaya başlayan son olarak da İran’da ölümlere neden olan Koronavirüs (Corona Virus) Van’ın gündemine de bomba gibi düştü.

 Çin’de ortaya çıktıktan sonra dünyada yayılmaya başlayan son olarak da İran’da ölümlere neden olan Koronavirüs (Corona Virus) Van’ın gündemine de bomba gibi düştü. Komşuda ölüm haberleri gelir gelmez Van’da seferberlik başlatılırken, Valilik eliyle tedbirler alınmaya başladı. Kapıköy’de tedbir hazırlıkları başlatılırken gözler İran ile diğer noktalardaki hazırlıklara çevrildi. Irak’ın İran ile sınır kapılarını 3 günlüğüne kapattığı, Türkiye’nin ise süreci yakından takip ettiği süreçte gözler Türkiye-İran kapıları ile ilgili bir adım atılıp atılmayacağına çevrildi.

Çin’de ortaya çıkan Koronavirüs ile ilgili vakalar ve ölü sayısı tırmanmaya devam ederken virüs her geçen gün başka bir ülkede boy gösteriyor. Ortaya çıktığı ilk günden bu yana tüm dünyanın gündemi haline gelen virüs Çin ile sınırlı kalmayarak Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Mısır ve İtalya gibi farklı coğrafyalara yayıldı. Son olarak komşu ülkemiz ve Türkiye ile de en uzun kara sınırına sahip ikinci ülke olan İran’da boy gösteren Koronavirüs 4 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Hal böyle olunca da tüm gözler İran ile en uzun kara sınırına sahip olan ve Kapıköy Sınır Kapısı ile adeta İran ile Türkiye arasında bir köprü görevi gören Van’a çevrildi. İran’dan gelen haberler üzerine büyük bir tedirginlik yaşayan vatandaşlar medyada Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapatılmasına yönelik bir gündem oluşturdu. Türkiye’nin dört bir yanından paylaşımlarda bulunan vatandaşların bir kısmı çözümü Kapıköy Sınır Kapısı’nın kapatılması olarak görürken bir kısmı da kapıyı kapatmanın çare olmayacağını ve yapılması gerekenin virüse karşı kesin tedbirler alınması olduğunu savundu. Van’da kentin yeni tartışma konusu olan konu ile ilgili iki ayrı görüşten binlerce fikir paylaşılırken gözler ise İran’daki salgının işleyişinde.

“ÖNLEM ALINABİLİRSE KAPIYI KAPATMAYA GEREK KALMAZ”

Virüsün sınır kapısı üzerinden ülkemize girebileceğini fakat alınacak önlemler ile bu durumun önüne geçilebileceğini belirten esnaflardan Niyazi Girgin “İranlılar bu şehrin en önemli geçim kaynağıdır bugün çarşıda ne kadar esnaf varsa İran’dan gelen misafirler sayesinde ekmek yiyor. Bunun yanında ama şimdi ortaya çıkan bir Koronavirüs gerçeği de var. Bu haber ilk Çin’den Dünya’ya yayıldığında biz günün birinde bizim de kapımıza kadar geleceğini biliyorduk. O gün de şimdi geldi kapıya dayandı. Yanlış bilmiyorsam İran’da ölenlerin sayısı 9 oldu. Aslında insan gerçekten ne yapacağını bilemiyor. Bir yandan orada çıkan salgın nedeni ile belki de sağlıklı olan birçok insan Van’a sığınacak ama belki de bu sınır kapısından bu hastalık bizim ülkemize girecek. Yani bu kriz avantaja da dönüştürülebilir ama bizi felakete de sürükleyebilir. Eğer bu sınır kapısından giren insanlar konusunda yeterli tedbirlerin alınacağına inanılıyorsa ve yetkililer virüsü tespit edebilecekse; yani Kapıköy’e kadar geldiğinde durdurulabilecekse kapı kapatılmasın. Eğer aksi bir durum var ise ve bu virüsün gerçekten bu kapı üzerinden ülkeye giriş ihtimali varsa bu kapı kapatılabilir.” Şeklinde konuştu.

“TEDBİRLER YETERLİ OLMAYACAKSA KAPATILSIN”

Alınacak olan tedbirlerin virüsün ülkeye girmesine karşı yeterli olmaması karşısında kapının acilen kapatılması gerektiğini belirten esnaflardan Sülhattin Fidan ise “Bu olaya sadece Van üzerinden bakmamak gerekiyor. Bu hastalık sınır kapısından Van’a girdiği takdirde Türkiye’ye girmiş olur. Yani ülkemizin kaderi var bu sınır kapısının kapanıp açılmasında. Biz İranlıların Van için ne kadar büyük bir nimet olduğunu biliyoruz. Ama bugüne kadar bizi ekonomik anlamda ayakta tutan bu insanlar belki yarın sonumuz olabilirler. Değerlendirmeyi çok iyi yapmak gerekiyor. Bu virüsün sınır kapısı üzerinden ülkemize girme ihtimali varsa, yani tedbirler taşıyıcı hastaların olup olmadığını kontrol edebilecek yeterli düzeyde değil ise kapının acilen kapatılması gerekiyor. Dün sanırım yapılan bazı açıklamalarda sınır kapısına termal kameralar yerleştirileceği ve farklı tedbirlerin de alınacağı söz konusuydu. Yani bu konu karşısında biraz hızlı davranılması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

“KAPI NE KADAR KAPALI TUTULABİLİR Kİ?”

Virüs karşısında önlemlerin üst düzeyde olması gerektiğini belirten ve kapının uzun süre kapalı tutulamayacağına inanan vatandaşlardan Ferhat Söbüoğlu ise “İnsan vücudunda bile kangren olan bir parçayı kesip atmak kolaydır. Mesele bu durumun kaynağını bulmak ve o organda meydana gelen hasarın yayılmasını engellemektir. Biz eğer büyük bir ülke ve büyük bir kent olduğumuzu sürekli dile getiriyorsak büyüklüğümüzü tam da bu dönemde coronavirüsle başa çıkarak göstermeliyiz. Bu işin çözümü sınır kapısını kapatmak değil bence. Hem bu sınır kapısını ne kadar kapalı tutabilirsiniz ki bu kent ekonomisinin tamamen çökmesine neden olur. Bizim sınır kapısından ülkemize doğru gelen bu virüsün önüne geçmeye çalışmamız gerekiyor kimse bunun aksi bir şey söylemiyor fakat bunun çözümünün de oradan gelen insanlara kapılarımızı kapatmak olmadığı açık bir şekilde ortadadır. Biz milyonlarca Suriyeliye ülkemizin kapılarını açtık ve burada barınmalarını sağladık. Kapıdan da İranlıların değil bu virüsün ülkemize girmesine engel olmalıyız.” Diye ekledi.

“TÜM SINIR KAPILARINI MI KAPATALIM?”

Virüsün tüm sınır kapıları üzerinden girme ihtimali olduğunu belirten esnaflardan Bahtiyar Aydın ise “Açıkçası dün ben Van’daki yetkililerden kapının kapatılması ile ilgili bir açıklama yapılması beklentisi içerisindeydim fakat tedbirlerin alınacağı ile ilgili bazı açıklamalar yapıldığını görünce gerçekten çok mutlu oldum. Biz bu virüsle başa çıkabilecek bir ülke ve şehir olduğumuz tüm dünyaya ispatlayabiliriz. Yani sonuçta sınır kapısında bu virüs salgınını tespit edebilecek yeterli donanım sağlanabilirse coronavirüsün ülkemize girmesinin önüne geçebilmiş oluruz. Çare sınır kapısını kapatmak değil bu coronavirüsün ona bakarsanız tüm sınır kapılarından ülkemize girme ihtimali var o zaman tüm sınır kapılarını mı kapatalım? Biz sınır kapısını kapatıp tamam rahatız demek yerine bu virüsle nasıl başa çıkabiliriz onun üzerinde durmalıyız.” Dedi.

“TEDBİR ALABİLECEK KADAR VAKİT VAR!”

İran’da ortaya çıkan virüse karşı önlem alabileceğimiz kadar erken olduğunu belirten vatandaşlardan Nezir Artan ise “Coronavirüsün ülkemize girmesine sınır kapılarını kapatarak engel olmamalıyız. Bizim gibi bir ülkenin bu virüsle başa çıkabileceği ve bu virüs bizim kapımıza geldiğinde tespit edebileceğimiz şekilde önlemler alması gerekiyor. Zaten İran’da da bu virüs henüz ülke geneline yayılmış değil. Şimdi eğer virüs orada da tüm ülkeye yayılmış olsaydı ve tespit edilemeyecek kadar çok taşıyıcı olsaydı biz kimin coronavirüs taşıyıcısı olup olmadığını anlamakta güçlük çekerdik ve belki de o zaman çözüm kapıyı kapatmak olurdu. Ama şu an itibariyle bizim bu konuda alabileceğimiz önlemler mevcut iken biz soruna kapıları kapatarak sırtımızı dönmemeliyiz. Sosyal medya üzerinden baktığınızda da sınır kapısı kapatılsın diyenlerin hiçbiri Vanlı değil yani demek istediğim biz yıllardır ağırladığımız İranlılara sırt çevirmek yerine ülkeye girerken onları kontrolden geçirelim.” Diye konuştu.

BU KAPIDAN OLMASA BAŞKA YOLDAN GELEBİLİRLER

İranlıların kent ekonomisinin ana kaynağı olduğunu belirten bir esnaf ise sınır kapısının kapatılmasının İranlıların ülkeye girmesine engel olmayacağını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Son zamanlarda ekonominin en büyük hatta tek kaynağı İran’dan Van’a gelen konuklar oldu. Otelleri dolduruyorlar, mağazalardan alışveriş yapıyorlar ve Van’ın tüm caddelerinde de bir hareketlilik oluşturuyorlar. Şimdi siz gidip esnafın ve Van’ın adeta ana damarı olan bir geçim kaynağının önünü keserseniz bunun kent ekonomisine ciddi anlamda olumsuz geri dönüşleri olur. Bir coronavirüs gerçeği var ama bu sadece bizim için değil diğer ülkeler içinde var. Bizim sınır kapılarımızı kapatmak yerine gereken önlemleri alarak hareket etmemiz gerekiyor. Sonuçta siz sınır kapısını kapattığınızda kara yolu ulaşımını kesmiş oluyorsunuz bu insanlar yine ülkeye giriş sağlayabilecekler. Ya da İran sınır kapısını kapatıyorsunuz ama Çin’den şu an Türkiye’ye gelen konuklar için bir yasaklama yok ama kontrol var. O zaman İran sınır kapısının kapatılması neden gündeme geldi bir anda? Burada yapılması gereken önlem alarak bu virüsün önüne geçmektir. İnsanların buraya gelmesinin önüne duvar öremezsiniz.”

VAN TSO BAŞKANI TAKVA DA ‘KAPATMAYALIM’ DİYOR

Öte yandan sosyal medyadaki kapıyı kapatıp kapatmama konusundaki tartışmalara Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva’dan da yorum geldi. Vanlılar’ın yorumları sonrasında bir mesaj paylaşan Takva, “Kıymetli Van halkı; Esas olan insanlara kapı kapatmak değil, esas olan virüslere kapıları kapatabilmektir!” şeklinde bir mesaj paylaştı. Takva’nın o mesajına meclis üyelerinden Müslüm Erbay, “Son derece isabetli bir yaklaşım. Mesele ne olursa olsun, akıl bize tedbir almayı gerektirir. Önleyici tedbirlere ilaveten Kriz masası kurulmalı, kara borsaya düşen maske fırsatçılarına izin vermemeli ve ayrıca maske üretimini, dağıtımı ve kontrolu devlet tasarrufuna geçmelidir.” Yorumu yaptı. 

ŞEHRİVAN ÖZEL: ÖMER FARUK TOKTAŞ-