Irak'tan Et ve Süt kurumunun hayvan ithal etmesiyle ilgili açıklama

Irak'tan Et ve Süt kurumunun hayvan ithal etmesiyle ilgili açıklama
Van Ticaret Borsası ile Van Ticaret ve Sanayi Odası Eski Yönetim Kurulu Başkanı ve iş adamı Feridun Irak, işletmelerin Et ve Süt Kurumundan satın almış oldukları hayvanları teslim alamadıklarını ve sıkıntıya düştüklerini söyledi. 

Açıklamalarda bulunan Feridun Irak, Van’ın ve bölgenin en önde gelen sektörü olan hayvancılıkta; vatandaşa ucuz et sunma ya da hayvancılığı geliştirmek adına alınan önlemlerin fayda yerine zarar getirdiğini söyledi. Van’da ve başka yerlerde bulunan işletmelerin Et ve Süt Kurumundan satın almış oldukları hayvanları teslim alamadıklarını dile getiren Irak, “Ekim 2017’de teslim edilmek üzere ağustos ayında avansı yatırılmış olan hayvanlar, ekim ayı geldiğinde teslimatı yapılmadı. Aralık ayı geldiğinde ise önce Şubat 2018, daha sonra da mart ayında teslim edileceğini söylüyorlar” dedi.

Bu gecikmelerin işletme sahiplerini sıkıntıya soktuğunu söyleyen Feridun Irak, “Şöyle ki, teslim tarihindeki döviz kuru ile bugünkü kur arasında ciddi bir fark olduğu gibi teslim edileceği söylenen tarihte farkın daha da büyüyeceği ön görülüyor. Ayrıca personelin yanı sıra her türlü hazırlığını yapmış olan işletmeler, aylardır boş beklemektedir. Bu durum işletmeleri zarara sürüklemektedir. İşletme sahipleri önlerini görememektedirler. İşletme sahiplerinin ileriye doğru plan ve programlarını yapabilmek için Et ve Süt Kurumunun Besi Danışma Hattı’na yaptığı müracaatta ise ya hiç cevap verilmemekte ya da cevap verildiğinde ise net bilgi verilmemektedir. İşletme sahipleri ne yapacaklarını bilmez halde beklemektedirler. Zarar daha fazla büyümeden bu belirsizliğe son verilmelidir” diye konuştu.
Feridun Irak, Et ve Süt Kurumunun diğer taraftan besisi tamamlanmış hayvanlar için belirlemiş olduğu çok düşük alım fiyatında da hiçbir iyileştirme yapmadığını sözlerine ekledi.

Et ve Süt Kurumu Van Müdürlüğü yetkilileri ise, ithal hayvan alımı için başvuranların hepsine zamanında teslimat yapıldığını belirterek, “Sadece VOTAŞ kalmış. Yıl içerisinde bir teslimatı yapıldı. İkinci teslimat ise en kısa sürede yapılacak. Şu ana kadar herhangi bir mağduriyet söz konusu değil” dediler.