İmren’den Ramazanda ayında beslenme önerileri

İmren’den Ramazanda ayında beslenme önerileri
VAN Halk Sağlığı Müdürü Dr Yakup İmren ramazan ayında, sahur ve iftarda tüketilecek besinlerle ilgili vatandaşlara önerilerde bulundu.

Dr. İmren yaptığı açıklamada; ramazan ayı, yaşamımızda önemli bir yer teşkil eder. Gün içinde yemek yenilemediği için sahur ve iftar yemeklerine ayrı bir özen gösterilir. Sahur normal kahvaltıdan, iftar ise akşam yemeğinden daha zengin içeriklerle hazırlanır.  Ramazan ile birlikte insanların beslenme alışkanlıklarında değişiklikler meydana gelir. Son derece renkli, zengin yemeklerle donatılan masalarda, hele de bütün gün aç kalmışken psikolojik olarak birçok yemeğin tadına bakmak, yemek isteriz. Fakat bütün gün hiç bir şey yememişken birdenbire birçok yemeği kısa sürede yemek midemizin dengesini bozacaktır. Sağlıklı bireyler bile buna dikkat etmedikleri zamanlarda sindirim zorlukları, mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, ani tansiyon yükselmesi gibi rahatsızlıklarla karşılaşabilirler. Bu nedenle yemekleri yavaş yavaş tüketmek ve sınırlı tüketmek hem iftar sofralarında keyifli saatler geçirmemizi hem de yavaş yenen yemeklerin mideyi rahatsız etmemesini sağlayacaktır. Yapılan araştırmalar doğru ve yeterli beslenildiği takdirde orucun vücudu toksinlerden temizleyici etkisi olduğunu gösteriyor dedi.

Ramazan ayında; öğün sayısı en az 3 tercihen 4 (Sahur, İftar açılışı, İftar yemeği, gece yatmadan önce bir ara öğün) olacak şekilde planlanmış bir beslenme şekli uygulanmalıdır. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin son derece zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çünkü bu beslenme tarzı yaklaşık 12–15 saat olan açlığı ortalama 18 saate çıkarmaktadır.

İmren;  bu durum açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak rahatsızlıklarla birlikte günün daha verimsiz geçmesine neden olmaktadır. Sahur ve İftar arasında nerdeyse 12–15 saatlik bir zaman dilimi ve bağlantılı olarak da açlık olduğu için orucunuzu açtıktan ortalama yarım saat sonra ana yemeğinizi yemeğe özen gösteriniz. Orucunuzu açarken özellikle enerji verecek, kan şekerinizi düzenleyecek ve sıvı ihtiyacınızı karşılayabilecek besinler seçmek daha doğru olacaktır. Seçilen ana yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, fırında veya haşlama yapılan yemeklerin tercih edilmesi ileriki saatlerde mide kramplarına, hazımsızlığa ve mide yanmalarına karşı sizi koruyacaktır diye belirtti.

BİR KİŞİLİK ORUÇ TUTUP İKİ KİŞİLİK İFTAR YAPMAYIN

- İftarda peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı. 15-20 dk sonra ana yemeğe geçilebilir. Ana yemek de kasarında tüketilmeli.

- İftarda bol kalorili besinler değil, daha rahat sindirilebilen besinler tercih edilmelidir. Unutmayınız ki beyin doyma emrini yemek yeme işleminden 15-20 dakika sonra verir.Bu nedenle iftarda çok hızlı yemek yerine lokmalar çok çiğnenerek yavaş yavaş yenilmelidir.

- İftarda aşırı şerbetli, yağlı ve unlu tahıllar yerine hafif sütlü tatlılar ve meye tercih edilmeli.

-Bilindiği gibi ramazan ayının sosyal paylaşım ortamına uygun olarak sıkça yaşanan iftar davetlerine katılım ne kadar önemli ise böyle ortamlarda aşırı gıda tüketimine karşı dikkatli olmak da o kadar önemlidir.

-Porsiyonlar küçültülerek beslenilmelidir.

-Susama hissi olmasa bile iftar ve sahur arasında sık sık su içilmelidir.

-İftar yemeğinden hemen sonra hareket etmek ,kısa mesafli yürüyüşler yapmak yemeklerin sindirimine yardımcı olacaktır. Mesela teravih namazlarına yürüyerek gidilebilir.

-Kahve gibi kafein içeren içeçeler yerine süt, ayran, ıhlamur ve kuşburnu türü bitki çayları terçih edilmelidir.

-Eğer kabızlık sorunu yaşanıyorsa, yemeklerde lif oranı yüksek gıdalar, hurma , kuru yemişler ile taze ve kuru meyveler tüketilmelidir.
Sahurda nasıl beslenmeli

Oruç tutarken vücut dengesini korumak için özellikle sahur öğünü atlanılmamalıdır.Çünkü sahur yapmamak açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak vücudun halsiz düşmesine neden olur. Sahurda daha tok tutacağı düşünülerek yenilen hamur işleri, kırmızı et, ekmek ve makarna gibi karbonhidrat yönünden zengin besinler yerine bulgur pilavı, tam buğday ekmeği gibi posalı besinler yenilmelidir. Gün içinde aşırı acıkma problemi olanlar sahurda mercimek, bulgur pilavı yemeyi tercih edilebilir. Aşırı yağlı, tuzlu ve ağır yemekler ile unlu besinlerden uzak durulmalıdır. Kronik hastalığı olan kişilerin Aile Hekimlerine veya uzman hekime danışmadan oruç tutmamaları önemlidir.