HÜDA PAR Van il teşkilatı: ”Vanlı esnaf şu an travma geçiriyor”

HÜDA PAR Van il teşkilatı: ”Vanlı esnaf şu an travma geçiriyor”
HÜDA PAR ilçe teşkilatları, Esnaf ziyaretleri çerçevesinde yaptıkları ziyaretler ile esnafın nabzını tutmaya devam ediyor.

HÜDA PAR Van ilçe teşkilat'ın yapılan yazılı açıklama şöyle; Vanlı esnafın 2017 yılında küçük esnafa ve KOBİ’lere verilecek 50 bin liralık faizsiz krediden umutlandığını belirten ilçe teşkilatları, 3 bin 500 kişinin başvurduğu kredi ile kente sadece 120 kişiye yetecek desteğin verilmesi haberleri üzerine, esnafın şok geçirdiği belirtildi.

Yeni Sanayi Sitesi esnaf ziyaretinin ardından açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Tuşba İlçe Teşkilatı Yetkilisi Faruk Tasan, KOSGEB kredilerine umutlanan esnafın şu an travmalar geçirdiğini kaydetti.

Tasan, “HÜDA PAR olarak, esnaf ziyaretlerimiz kapsamında esnafın sıkıntılarını dinlemeye devam ediyoruz. Malumunuz hükümet 15 Temmuz süreci ile başlayan ülke genelindeki ticari daralmayı durdurmak ve piyasayı canlandırmak için TOBB ile yapmış olduğu anlaşma ile ‘KOBİ’ler nefes alacak’ adı altında KOBİ’lere faizsiz kredi verileceğini açıklamıştı. Bu açıklama ekonomide ve piyasada olumlu sinyaller ve gelişmelere sebep oldu. Hükümet ile TOBB arasında imzalanan bu faizsiz kredinin piyasada oluşturduğu algı şu şekilde oldu; KOBİ’lerin her birine 50 bin faizsiz krediydi. Ancak 24-26 Aralık günleri arasında başlayan başvurularda ise gerçekler gün yüzüne çıkmaya başladı.” dedi.



“ESNAF ŞİMDİ ŞOKTA”

Van’da başvuru yapan 3 bin 500 kişi içinde, kentte ayrılan bütçeyle sadece 120 kişiye yetecek miktarda destek verileceğini belirten Tasan, “Maalesef esnaf şimdi şok geçiriyor. Madem herkese verilmeyecekti, neden ‘herkese verilecekmiş’ gibi bir algı oluşturuldu. Önce çok umutlanan esnaf şu an travmalar geçiriyor. Örneğin E-deftere geçişte yapılan uygulama gibi bir uygulama yapılabilirdi. E-deftere geçen esnaf 10 milyon cirosu ve üstü olanlar hepsi geçti. Hükümet böyle bir uygulama yapabilirdi. En azından herkes ayaklanmazdı ve sırası gelen-gider sıra ile başvurusunu yapardı. Maalesef hiçbir kriter belirtmeden Van'da 120 kişiye KOSGEB kredisi verilecek, ama nasıl verilecek? Kriterleri nedir? Kimse detaylara vakıf bile değildir. Keşke bu konun öncesi de basın aracılığıyla kamuoyu bilgilendirilmiş olsaydı diye düşünüyoruz. Bu anlamada en azında esnafımız da boş yere ümitlenmemiş olurdu.” diye konuştu.



İpekyolu İlçe Teşkilatı Yöneticisi Yavuz Oktuay ise Alipaşa Mahallesi’nde bulunan esnafı ziyareti sonrasında yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı; “
“Vanlı esnafımız ziyaretlerimizden oldukça memnun kalıyor. Kimsenin onları sormadığı ve dinlemediği bir zamanda HÜDA PAR’ın esnaf ziyaretleri ile esnafımız kendisine verilen değeri anladığı söylüyor.  Son dönemlerde esnafımız yaşanan sıkıntılardan dolayı kimi zaman siftah dahi edemiyor. Bizlerde memleketimizin huzurunu, refahını istediğimizi bunun için çabaladığımızı ve esnaflarımızın kentin bel kemiği olduğunu biliyoruz. Bu yönde esnafımızın sıkıntılarını kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.