HRS-Der Başkanı Osman Turgut: Van'da sigara kullanım oranı yüksek!

HRS-Der Başkanı Osman Turgut: Van'da sigara kullanım oranı yüksek!
Hayatın Renkleri Solmasın Derneği (HRS-Der)Başkanı Osman Turgut, Van’da sigara kullanımının çok yaygın olduğunu söyledi.

 Türkiye genelinde olduğu gibi Van’da da, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlenecek. HRS-Der de, gün dolayısıyla farkındalık oluşturan etkinlikler yapacak. Van'da sigara kullanımının yaygın olduğunu belirten Dernek Başkanı Turgut, konuya dikkat çekmek ve sigaranın zararlarını anlatarak, insanları bıraktırmaya teşvik edecek etkinlikler gerçekleştireceklerini kaydetti. Sigaranın zararlarından da söz eden Turgut; "Maalesef kentimizde sigara hem çok satılıyor, hem çok tüketiliyor. İnsanlarımızın bu zararlı alışkanlıktan vazgeçmelerini ve sigara kullanımını bırakmalarını rica ediyoruz" dedi.

ÜÇ AYRI ETKİNLİK

Sigarayı bırakma günü dolayısıyla 7 Şubat tarihinden itibaren düzenleyecekleri etkinliklerle ilgili gazetemize bilgi veren HRS-Der Başkanı Osman Turgut, şunları söyledi:

“7 Şubat’ta Büyükşehir Belediyesi’nin Kadın Yaşam Merkezi var, orada kadınlara yönelik bir bağımlılık farkındalık eğitimimiz olacak. Doktorumuz bu konuda kadınlara sigaranın zararlarını anlatacak. Ayın 8’inde de Tuşba Gençlik Merkezi’nde canlı çalıştayımız olacak. Ressamların bakışı nedir, bununla ilgili çizimler üzerinden saat 10.00’da canlı bir çalıştayımız olacak. Öğleden sonra da İpekyolu Gençlik Merkezi’nde ‘madde bağımlılığına hayır!’ konserimiz var. Duyarlı tüm çevreleri bekliyoruz tabi ki…”

“TECRÜBE EDİNDİK”

Dernek olarak yeni olduklarını ancak bağımlılıkla ilgili 10 yıla yayılan bir tecrübelerinin olduğunu ifade eden Turgut, şöyle dedi:

“Derneğimiz yeni ama bu konuyla ilgili 10 yıllık bir tecrübemiz var. Uzun dönemdir bu konuyla ilgiliyiz. Daha önce ‘Hayatlar Solmasın’ ile başladık, hem kurucusu hem koordinatörü bendim yine. Bu konuyla ilgili uzun bir dönemdir çalışıyoruz, daha önce de farklı sivil toplum örgütleriyle birlikte çalıştık. Geçen ay da, DAKA’da 32 personelimiz eğitici eğitimi aldı. Bu alanda yoğun bir çalışma içindeyiz.”

FARKLI ETKİNLİKLER OLACAK

Dernek olarak bağımlılıkla ilgili ilerde farklı etkinlikler de yapmayı planladıklarını belirten Turgut, “Bu konuda daha farklı etkinliklerimiz de olacak. Balonlarımız henüz gelmedi, geldiğinde, ‘Madde Bağımlılığına Hayır’ yazılı balonlarımızı da uçuracağız.” dedi.

SİGARA KULLANIM ORANI YÜKSEK

Sokaklarda özellikle küçük yaştakilerin elinde sigaraya sıklıkla rastlanabildiğine dikkat çeken Turgut, Van’da çok yaygın bir sigara bağımlılığının olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Van’da çok ciddi oranda, yüksek düzeyde bir sigara kullanımı söz konusu... Öyle ki Van’da kullanım oranı ilköğretime kadar sıçramış durumda. Neden, çünkü dünyada eşi benzeri olmayan bir ilde yaşıyoruz. Yüksek düzeyde sigaranın satıldığı bir ildeyiz. Elbette buna karşı önlem alınması gerekiyor, etkinlikler, bilgilendirmeler, farkındalık oluşturacak dikkat çekici aktiviteler olursa bu durumun önüne bir nebze de olsa geç olmadan geçilebilir.”

Turgut, dernek bünyesinde bağımlılıkla ilgili tedavi gören, 32 hastalarının olduğunu da sözlerine ekledi. 

prestijgazetesi: Adil HARMANCI