Hoy heyetinden Van’a ziyaret

Hoy heyetinden Van’a ziyaret
İran'ın Hoy Valisi Seyyid Muhammed Abedi, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu’nu makamında ziyaret etti. 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Hoy Valisi Seyyid Muhammed Abedi ve beraberindekileri valilik bahçesinde karşıladı. Valilik şeref defterini imzalayan Hoy Valisi Abedi, daha sonra makama geçti. Mevkidaşı Abedi ve heyetini Van’da görmekten ve makamında misafir etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Vali Zorluoğlu, ilk kez tanıştığı Vali Abedi ile bundan sonra sık görüşmeyi istediğini söyledi. Hem merkezi yönetimler düzeyinde iki ülke hem de sınır vilayetleri olarak Van ve Hoy arasındaki ilişkilerin oldukça iyi olduğunu dile getiren Vali Zorluoğlu, “İnşallah daha sıkı ilişkiler içerisinde olacağız. Hem sınır makamları arasındaki görüşmeleri hem birinci ve ikinci hudut makamları arasındaki görüşmeleri düzenli yapacağız. Güvenlik alt komitesi olarak Van Valisi ile Hoy Valisi, inşallah önümüzdeki günlerde bir araya gelip, güvenlik ve diğer konuları başlıklar halinde daha ayrıntılı konuşacağız” dedi.

Güler yüzlü ve samimi karşılaması için Vali Zorluoğlu’na teşekkürlerini bildiren Hoy Valisi Abedi ise, 20 yıl önce İran’ın Çaldıran Valisi olduğu dönemde Van’a geldiğini kaydederek, “Van şehrinde sizinle görüştüğümüz için çok mutluyum. İnşallah sizin de dediğiniz gibi bu görüşmeler hayırlara vesile olur ve ilişkilerimiz daha da iyileşir. Bölgenin bütün sorunlarını konuşup çözmeye çalışmalıyız. Razi Sınır Kapımız (Kapıköy Sınır Kapısı), Hoy ve civarı ile Van halkı arasındaki ilişkilerin gelişmesine vesile olmuştur. Bu gelişmeleri ileriki günlerde resmi olarak devam ettireceğiz. Onun çalışmasını yapıyoruz. Bizim kültürümüzde ‘git-gel’ kavramı vardır. Biz sizin halkınızın da ülkemize gelmesini, kültürümüzü görmesini çok istiyoruz. Bu bizi mutlu edecektir. Git gel olursa ilişkilerimiz daha güçlü hale gelecektir. Biz her türlü çalışmaya hazırız. Sizin tarafınızdan turistler gelsin. Vatandaşlarınızın ülkemizde mutlu zaman geçirmeleri için her şeyi yapacağız. Hoy Kapısı’nın daha iyi çalışması için çok büyük bütçeler aldık. İnşallah bu bütçeyle kapıyı çok güzel hale getireceğiz. Bugün geçişleri kolaylaştırmak için geçici bir bina açılışı yaptık. Sonra kalıcı binalar yapılacak. İnşallah iki seneye kadar biz de kendi ülkemizde sizin kapıdaki gibi binalar yapacağız. Bu gelişmeler iki ülke vatandaşları için iyi olacak. Bizler için hem Türkiye hem İran vatandaşlarına saygı göstermek çok önemlidir. İki ülke arasında yüzyıllar öncesinden başlayan bir kardeşlik ve dostluk vardır. Ben içten diliyorum ki; bu durum güçlü bir şekilde devam etsin” diye konuştu.

Mevkidaşının görüşlerini dikkatle dinleyerek notlar alan Vali Zorluoğlu, bu yıl Van’da 500 bin civarında İran vatandaşını misafir ettiklerine değinerek, Türkiye’ye gelen her 5 İran vatandaşından birinin Van’a geldiğini söyledi. İran vatandaşlarının Van’a yoğun şekilde gelmesinden çok mutlu olduklarını ifade eden Vali Zorluoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Biz yüzyıllardır burada komşuluk yapıyoruz. İranlı kardeşlerimiz, Van ekonomisine önemli katkılar yaptı. Sizin ‘git-gel’ düşüncelerinize ben de katılıyorum. Türk vatandaşlarının İran’a gidişlerinde en ufak bir engelleme yok. Ancak biz valiler olarak, karşılıklı çalışarak, hem İran vatandaşları için Van’ı hem Türk vatandaşlarımız için Hoy’u ve İran’ın başka yerlerini cazip hale getirmeliyiz. 15-20 gün önce İsfahan’a gitmiştim. Hakikaten muhteşem bir şehir. İran’da böyle çok şehir olduğunu biliyoruz. Daha fazla Türk vatandaşının İran’ı ziyaret etmesi için Van Valiliği olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Kapıköy Sınır Kapısı ile alakalı olarak da orada büyük bir inşaatımız var. Bu yılın ikinci yarısında hizmete açılacak. Şu anda sınırda yaşanan bazı istenmeyen hadiseler, yoğunlukla fiziki yetersizlikten kaynaklanıyor. İnşaatımız tamamlandığında bu sorunlar bizim açımızdan ortadan kalkmış olacak. Valimizin kendi taraflarında iki yıl içerisinde tamamlanacağını söylediği inşaatlardan sonra hiçbir sorun kalmayacaktır. İranlı kardeşlerimize ülkemizde herhangi bir şekilde saygısızlık yapılmasını kabul etmeyiz, olası tatsızlıkların üzerine süratle gideriz ve muhatap personelle ilgili gerekli soruşturmayı yaparız. Bunu bizzat ben de takip ediyorum. Personelimizle ilgili hizmet içi eğitim dâhil, gereken her türlü tedbiri aldık, almaya devam edeceğiz.”

Van ile Hoy arasında ilişkileri çok ileri noktaya taşıyacaklarına inandığını da ifade eden Vali Zorluoğlu, “Biliyorsunuz zaten ikinci derece hudut makamı olarak muhatabımız olan İran’daki ikinci derece hudut makamıyla görüşüyoruz. Hoy Valiliği ile aramızdaki ilişkiler hudut dışındaki ilişkilerdir. İki il arasında ticaretin geliştirilmesi için tavsiyelerimiz, görüşmelerimiz olacak. İnşallah bundan sonra daha sık bir araya gelir görüşürüz ve iki ülke arsında, iki il arasındaki muhabbeti daha da artırmaya gayret eder, buna katkı sunarız” şeklinde konuştu. 

Görüşme sonunda Türk halkını ‘iyi kalpli insanlar’ olarak nitelendiren Hoy Valisi Abedi, karşılıklı özveri ve iyiliklerin paylaşılmasının devamını diledi.

“İSTANBUL’DAN SONRA VAN İKİNCİ TURİZM ŞEHRİDİR”

Heyeti valilik binasında gezdiren Zorluoğlu, Van Kalesi’nin ve Hüsrev Paşa Camii’nin yer aldığı tabloları gösterdi. Van Kalesi tablosuna baktığı esnada, Van’ın turistler için cazip bir yer olduğunu söyleyen Hoy Valisi Seyyid Muhammed Abedi, “Öyle düşünüyorum ki İstanbul’dan sonra Van ikinci turizm şehridir” dedi.

Heyet, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından valilikten ayrıldı.