HDP,Van'da 'Adalet, Vicdan ve Demokrasi' mitingi düzenledi

HDP,Van'da 'Adalet, Vicdan ve Demokrasi' mitingi düzenledi
HDP, Diyarbakır'ın ardından Van'da da 'Adalet, Vicdan ve Demokrasi' mitingi düzenledi.

Musa Anter Parkı'nda düzenlenen miting öncesi polis ekipleri yoğun güvenlik önlemi alırken, alana girenler üst aramasından geçirildi. Mitingde konuşan  HDP Sözcüsü Baydemir,  HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un annesinin cenazesinde yaşananları "insanlık dışı" olarak nitelendirdi.

BAYDEMİR, ŞÖYLE DEVAM ETTİ:

"Hakikat arayışı, adalet ve vicdan kutsiyeti kadar önemlidir. Hakkı talep etmek bir mazlumun yanında olmak onurların en büyüğüdür. Burada her birinizin yüreğine misafir olduk. Çığlığımızı çığlığınızla, arzumuzu anne, baba, dedelerimizin, seydalarımızın hayır dualarıyla buluşturduk. Sonra vicdan bayrağını  Van'ın denizinden  Ege'ye ve  İzmir'e götürdük. Tek bir arzumuz var vicdan ve adalet."

'TEOG, SİSTEMİNİ GETİREN BABAM DEĞİLDİ'

Hükümetin 15 yıllık iktidarı boyunca en az 15 kez eğitim sistemini değiştirdiğini savunan Baydemir, OHAL ile de eğitim camiasınının saldırıya maruz kaldığını söyledi. 

"Sadece  Van ilimizde bin öğretmen kardeşimiz sürgüne tabi tutuldu. 15 yıldır iktidardalar. En az 15 kez eğitim sistemi darbelendi, değişti. Bir tek fert, bir tek birey çıkıyor diyor ki "TEOG'u kaldırdık." Ben talimat verdim,  TEOG kalktı. TEOG, sistemini getiren benim babam değildi ki,  TEOG sistemini getiren sizdiniz. Bundan 3-4 yıl önce bakanınız çıktı, ballandıra ballandıra  TEOG sistemini anlattı, ne oldu da bu sistemi kaldırıyorsunuz. Onlar bizim yüzümüzün asık olmasını istiyorlar. Biraz da onlarla şakalaşalım. Neden  TEOG sistemi kalkmış diye  Ankara'da bir sürü rivayet dolaşıyor. Bu rivayetlerden bir tanesi de  AKP Genel Başkanına Allah bağışlasın torunu bir soru götürmüş dedesine, "Dede bu soruyu çöz demiş"  AKP Genel Başkanı soruya bakmış çözememiş, bu ne sorusu demiş  TEOG sorusu demiş o zaman  TEOG'u kaldırıyoruz demiş. Soruyu bilmediği için  TEOG'u kaldırıyor."

'REFERANDUM EN MEŞRU HAKTIR'

Baydemir, "Bir kez daha halkın iradesine başvurmak en meşru haktır.  Van meydanından bütün Türk kardeşlerimize sesleniyoruz. Siz,  Filistin için devlet mefhumunu savunmuyor musunuz?  Kıbrıs için 2 devletli toplum önermiyor musunuz? Peki  Filistin ve  Kıbrıs'a helal gördüğünüz, Kürde niye haram olsun. Siz Kürdün aklıyla alay mı ediyorsunuz? Benim karakterim hürriyettir, özgürlüktür diyenler, Kürdün hürriyet talebine neden saldırıyorsunuz? Eğer Güney  Kürdistan halkı Kürt değil de Türkmen olsaydı, bu rahatsızlığı ortaya koyacak mıydınız? 'İbadi dengim değilsin, seninle görüşmem' diyordu. Peki niye gidip görüştün. Kürt anasını görmesin diye. Fitne ve fesat için görüştü. Kürt meselesi konu olunca, hepsi bir oluyorlar. Mevlüt Çavuşoğlu, 'Garantör oluruz' diyor. Çavuşoğlu ve  AKP'ye 2 çift sözüm var. Peki size sormazlar mı  Rojava'ya, Cizre, Sur,  Silopi'ye düşmanlık yapandan garantör mü çıkar? 6 milyon insanın iradesini cezaevine koyandan garantör mü çıkar. Hiçbir siyasete, insani değere sığmaz başka bir halkı tehdit etmek. Bir kez daha söylüyoruz. Kimsenin haddi de hakkı da değil. Kürt halkının iradesini tehdit etmek. Orada ki halk iradesinin kabülü bizim kabülümüzdür. İlkesel olarak onların yanındayız ve onların yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

HDP  Van  Milletvekili Bediha Özgökçe ve  Siirt  Milletvekili Besime Konca'nın da konuşma yaptığı miting, yerel sanatçıların verdiği konserle sona erdi.