HDP Van Milletvekili Özgökçe Ertan: Barışı getirene kadar mücadele edeceğiz

HDP Van Milletvekili Özgökçe Ertan: Barışı getirene kadar mücadele edeceğiz
HDP’nin Musa Anter Barış Parkı'nda devam eden Vicdan ve Adalet Nöbetinde Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, açıklama yaptı.

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan, Nöbetin devam ettiği Musa Anter Parkında yaptığı basın açıklamasında Ak Parti hükümetinin kadın politikalarını ve kayyum uygulamalarını eleştirdi. 

ERTAN ŞÖYLE KONUŞTU: 

Nöbetimizin 19. Gününde vicdan ve adaletin sesini bugün kadınlar yükseltecek. Aramızda savaşsız sömürüsüz bir dünya isteyen kadınlar var. Yüzleştiği her alanda kendi sözünü söyleme mücadelesi yürüten kadınlar var. Yerel siyasetten kadınlar var, hava kirliliğinden, su kirliliğine mücadele yürüten yerel yönetici kadın arkadaşlarımız var. Aramızda siyasi partilerde eşit temsil gözetilerek kadın fikriyle bir araya gelmiş siyasete söz sahibi kadınlar var. Aramızda savaşa dur diyen, biricik evladını toprağa teslim etse dahi barış deme erdemini gösteren, yüreklerinden öptüğüm barış annelerimiz var. 

“YÜKSEKDAĞ MİLYONLARIN İRADESİDİR”

Fiziken aramızda olamayan kadınlar da var. 7 Haziran ve 1 Kasım’da Van’ın seçtiği meşru temsilcisi Figen Yüksekdağ ve Tuğba Hezer burada değil. Figen Yüksekdağ demokratik siyasetten 4 Kasım darbesiyle koparılmaya çalışıldı. Milletvekilliği düşürüldü. Bu haksız kararın Van halkında hiçbir hükmü yok. Figen Yüksekdağ tek başına bir kişi değil; milyonların tercihi, kadınların iradesidir. Tuğba Hezer parlamentonun en genç milletvekilidir. Milletvekilliği eşi benzeri olmayan bir yöntemle düşürülmüştür.

“BARIŞI GETİRENE KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ”

Çağlar Demirel, Burcu Çelik, Sebahat Tuncel, Gültan Kışanak şahsında yüzlerce kadın yoldaşımız rehin alınmış durumdadır. Kadın siyasetçileri tutuklayarak bizlere geri adım attıramayacaksınız. Kimliğimiz özgürlüğümüz kazanana kadar barışı getirene kadar mücadele edeceğiz.

“DOĞRU YOLDAYIZ, BU YOLDA DEVAM EDECEĞİZ” 

34 belediye kadın eşbaşkanı, yüzlerce parti çalışanı, gönüllüsü tutuklanarak siyaset alanından uzaklaştırıldı. Sudan sebeplerle tutuklandılar. Hukuk tanımayanlar halklarımızın iradesini gasp etti. Bu kadar saldırı tesadüf değil. Çünkü biz çok büyük bir kadın partisiyiz, çünkü biz onların iktidarını sarstık, eşitlik istiyoruz, adalet istiyoruz. Toplumun özgürlüğünün şifresinin kadınların özgürlüğü olduğunu biliyoruz. Biz doğru yoldayız. Bu yolda devam edeceğiz.

“KAYYUMLAR ERKEK CUMHURİYETİ HAYATA GEÇİRDİ”

Partimizin en büyük bileşeni olan DBP’nin tüm belediyelerinde eşbaşkanlık sistemi uygulanıyordu. İl genel meclisi ve belediye meclislerinin de yüzde 50’si kadınlardı. Atanan kayyumların ilk işi kadın dernek kurum ve destek evlerini kapatmak olmuştu. Eşbaşkanlar, sadece eşbaşkanlık yaptıkları için de ayrıca yargılanmaktadır. DBP belediyelerindeki kadın politikaları müdürlüklerinin tümü de kapatılmıştır. Kadın sığınma evleri de kapatılarak şiddet gören kadınlar şiddet gördükleri mekanlara gönderilmiştir. Kültür, dil, sanat kurumları da kapatılmış, asimilasyon uygulamaları yeni bir aşamaya ulaşmıştır. Binlerce kadın personel işten çıkarılmış, erkek cumhuriyeti belediyelerde yeniden hayata geçirilmiştir.

“YALAN SÖYLÜYORLAR”

Sadece OHAL’de kapatılan 24 kadın derneği var. OHAL’i kendimize ilan ediyoruz diyenler yalan söylüyorlar. OHAL’i kadınlara çocuklara muhaliflere ilan etmişlerdir. Dernekler kapatılınca hangi çalışmalar yarıda kaldı? Çocuk istismarıyla mücadele çalışmaları, şiddete uğrayanlara psikolojik destek çalışmaları, çocuk yaşta evliliklerle ilgili çalışmalar yarım kaldı. Medyaya uygulanan sansür sonucu dünyanın tek kadın haber ajansı olan JINHA kapatılmıştır. Sığınma evleri, kreşler kapatılmıştır. Ama Aile Sosyal Politikalar Bakanlığınca kurulan boşanma destek merkezleri yüzde 90 oranında artmıştır. Kadınları boşanma kararlarından caydırmaya yönelik çalışan merkezlerdir bunlar.

“VALİ VE KAYMAKAMLARIN KENTLERLE TEK BAĞI 3 İMZADIR”

Kayyumların kadın düşmanı ve cinsiyetçi politikaları işten çıkarma ve ihraç, kadınlar yerine erkek memurlar atama, kadın parklarının adını değiştirme, kadın kurumlarının arşivlerine el koyma şeklinde olmuştur. Kayyumlar parkların caddelerin de isimlerini halka rağmen değiştirmeye devam etmiştir.

Valiler ve kaymakamlar atanmış memurlardır. Kentlerle bağları sadece 3 imzaya bağlıdır. 3 imza ile atanan memurlar halkı gerecek politikalara da imza atmışlardır. Artık kimse belediyelere gitmiyor. Belediyeler karakollara dönüşmüş durumdadır.

“ANCAK KADINLAR “DUR” DİYEBİLİR”

Biz bu nöbeti neden tutuyoruz biliyor musunuz? En çok kadınlar vicdansızlığa maruz bırakılıyor. Tecavüze uğrayan, onursuzluk dayatılan, mobinge uğrayan bizleriz. Vicdan ve adalet bizim en temel taleplerimizdendir. Vicdansızlığı, savaşları dayatanları koruyan, besleyen erkek egemen sistemdir. Bu sisteme ancak kadınlar dur diyebilir. Biz kadınlar saldırılara irademizi teslim almalarına asla izin vermeyeceğiz.

Van T Tipi cezaevinde kadınlar protesto için saçlarını kazıttılar. 4 duvar arasındaki en büyük direnci gösterdiler. Onlara dayatılan onursuzluğa karşı durdular.

“GARDİYANLAR BU CESARETİ KİMDEN ALIYOR”

Saray Belediye Eşbaşkanımız Zilan Aldatmaz tutuklu bulunduğu Elazığ Cezaevi’nde 40’a yakın gardiyan tarafından darp edilmiştir. Seçilmiş bir belediye eş başkanına bu pervasız yaklaşımı sergileyenler hadlerini aşmışlardır. Hani seçilmişler atanmışlardan üstündü? Bu gardiyanlar bu cesareti nereden alıyor. Keser döner, sap döner. İşlenen her suçun hesabını yargı önünde vereceksiniz.