HDP Van milletvekili Lezgin Botan Kapıköy’ü meclise taşındı!

HDP Van milletvekili Lezgin Botan Kapıköy’ü meclise taşındı!
HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, Kapıköy Sınır Kapısınında yaşanan sorunları meclise taşıdı.

Botan verdiği önergede,“Söz konusu videoda; sınır kapısında İranlı turistlerin çamur deryasına dönmüş alanda bekletildikleri, çeşitli hakaretlere maruz kaldıkları, ezilme tehlikesiyle karşı karşıya kalan kadın ve çocukların çığlıklar attıkları görülmektedir. Dolayısıyla Van ile İran arasında bulunan Kapıköy Sınır Kapısı'nın eksiklikleri ve sınırlı saatlerde açık olması İranlılar için işkenceye dönüşmüş durumdadır. Cazibe merkezi haline getirileceği söylenen Van’da İranlı turistlerin maruz kaldığı uygulama ve hakaretler, şehrimizin misafirperverlik değerleriyle uyuşmayan onur kırıcı bir muameledir.” dedi.

Botan konuşmasını şu ifadelerle devam ettirdi: “Diğer taraftan da 2017 yılında 500 bini aşkın İranlı yurttaşın Van’ı ziyaret etmesiyle Van esnafının yüzünün güldüğü bilinmektedir. Bu yönüyle İranlı turistler, adeta Van ekonomisinin en önemli kaynağı haline gelmiştir. Aynı şekilde Kapıköy Sınır kapısı, Van’ın Ortadoğu pazarına açılmasını sağlayan bir pencere görevi de görmektedir. Özellikle Van esnafının vergi borçları altında ezildiği ve istihdama yönelik yatırımların yapılmadığı bir dönemde sınır kapıları büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle sosyal medyada paylaşılan görüntüler, Van kamuoyu tarafından üzüntüyle karşılanmıştır. Çünkü bu görüntüler, farklı sınır kapılarının açılmasının talep edildiği ve Van’da İran konsolosluğunun açılması yönünde girişimlerin olduğu bir döneme denk düşmemektedir.”

HDP’li Botan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’ye şu soruları yöneltti:

“1 – Van’ın Saray ilçesinde bulunan Kapıköy Sınır Kapısı’nda İranlı yurttaşların hakaretamiz uygulamalara maruz kaldığı, çamur deryası içinde geçiş yapmaya çalıştıkları, kadın ve çocukların ezilme tehlikesi geçirdiği görüntülerden haberdar mısınız?

2 – Kapıköy Sınır Kapısı’nda İranlı yurttaşların maruz kaldığı uygulamalara ilişkin herhangi bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa başlatılması düşünülmekte midir?

3 – Kapıköy Sınır Kapısı’nda ortaya çıkan görüntülerin nedenleri nelerdir? Yurttaşların keyfi uygulamalara maruz kaldığına yönelik iddialar araştırılmış mıdır?

4 – İranlı turistlerin ve ticaret yapan yurttaşların geçişlerinde kolaylık sağlanması amacıyla alınan tedbirler nelerdir?

5 -  Kapıköy sınır kapısına Bakanlığınızca her hangi bir denetimde bulunulmuş mudur? Denetim yapılmışsa olumsuz bir durumla karşılaşılmış mıdır?

6 - Bölgenin ekonomisini canlandırmak amacıyla Bakanlığınızca Kapıköy Sınır Kapısı’na ilişkin yapılan çalışmalar nelerdir?

7 – Kapıköy Sınır Kapısı’ndan son beş yılda Van’a giriş yapan yurttaşların yıllara göre sayısı nedir?

8 – Kapıköy Sınır Kapısı’ndan Van ile İran arasında son beş yılda gerçekleştirilen ticaret oranının yıllara göre dağılımı nedir?”