HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan YYÜ'deki ihraçları TBMM'ye taşıdı

HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan YYÜ'deki ihraçları TBMM'ye taşıdı
HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan; Van'da Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ihraçlarla ilgili olarak TBMM'ye yazılı soru önergesi sundu.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
 
Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
Bedia ÖZGÖKÇE ERTAN
Van Milletvekili
 
15 Temmuz 2016’daki askeri darbe girişiminin ardından “Paralel Yapı Soruşturması” adı altında kamuda cumhuriyet tarihinin en kapsamlı görevden alma ve memuriyetten atma operasyonları yapılmaktadır. Söz konusu operasyonların yapıldığı kentlerin başında da Van ili gelmektedir.
Bu görevden alma ve ihraçlar kapsamında Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nden de çok sayıda akademisyen ihraç edilmiştir. Ulusal ve yerel basında bu ihraçlara dayanak olan belgelerde “Yüzüncü Yıl Üniversitesinden Bir Grup Öğretim Üyesi” imzasının yer aldığı iddia edilmiş ve ihraçların bu belgelerde yer alan fişlemelere göre yapıldığı öne sürülmüştür.
Fişlemelerin yapıldığı belgelerde şu ifadelerin yer aldığı iddia edilmektedir: “Tam anlamı ile bir PKK militanıdır”, “Güneydoğuda süren çatışmalara ‘Devlet katliam yapıyor’ diyerek yayımlanan bildiriye imza atan 1128 akademisyen arasındadır”, “HDP sempatizanı ve Ak Partiyi sürekli eleştiren bir kişi olarak bilinir. Ayrıca kız öğrencilere karşı tacizleri ile de tanınmaktadır”, “Rektörün de destek verdiği herkes tarafından bilinmekte ve din ve vatan hassasiyeti olan akademisyenler tarafından endişeyle karşılanmaktadır”, “Doktorasını bitirip üniversiteye döndüğünde yaptığı ilk iş, 1128 akademisyenin imzaladığı ihanet bildirisine imza atmak olmuştur.”
İfadelerin yer aldığı belgelerin sosyal medya aracılığıyla yayılmasının ardından açıklama yapan Rektör Peyami Battal ise iddialara sosyal medyadan “Hiç bir konuda sadece muhbirin söyledikleriyle karar vermiyoruz. Doğruluğunu araştırıyoruz” yanıtını vermiştir.
 
Bu kapsamda;
  1. Soruşturmaların ve ihraçların devam ettiği Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde bu ihraçlar hangi kanıta dayandırılarak yapılmaktadır?
  2. Çatışmalı ortamın sona erdirilmesi çağrısında bulunan bildiriye imza atan akademisyenlerin “PKK üyesi olduğu” iddiasıyla fişlendiği doğru mudur?
  3. 15 Temmuz 2016’dan bu yana Van’da kaç akademisyen hangi gerekçelerle üniversiteden uzaklaştırılmıştır?
  4. 15 Temmuz 2016’dan sonra başlatılan ihraç etme furyasına gerekçe olan temel dayanaklardan “öğretim üyeliğine yakışmayan davranışların” hususları nelerdir ve hangi yasa maddesinde düzenlenmektedir?
  5. Rektör Peyami Battal’ın fişleme belgelerine yanıt olarak attığı ve sonradan sildiği twitte yer alan “muhbirler” ifadesinden hareketle üniversitelerde öğrencileri ve akademisyenleri fişleyen “muhbirler” mi vardır?
  6. Türkiye’deki üniversitelerin akademik, evrensel değerler ölçütünde faaliyet yürütmesini sağlayacak ve üniversiteleri YÖK, hükümet gibi baskı aygıtlarından bağımsızlaştıracak çalışmalar gündeminizde midir?