Hayvan kadavralarından anatomik model yaptılar

Hayvan kadavralarından anatomik model yaptılar
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) öğretim üyelerince kadavraların çürüme ve bozulmalarını önlemek amacıyla üretilen solüsyonla korunan kadavralar, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından desteklenen proje kapsamında sergilendi.

"Ratin Alkid Resin Metodu ile İşlenerek Eğitim Öğretim Materyali Hazırlanması" projesi kapsamında hayvan kadavralarının yer aldığı "Resinli Ratlar Anatomik Modelleri" sergisi YYÜ Cengiz Andiç Kültür Merkezinde törenle açıldı.  

Proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Selim Çınaroğlu, davetlilere yaptığı bilgilendirmede, Veteriner Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı olarak bilim dünyasına kadavralarla ilgili yeni bir yöntem kazandırdıklarını söyledi. 2004'te başlanan çalışmayı bugünkü haline getirdikleri için duydukları mutluluğu paylaşan Çınaroğlu, şöyle konuştu:



"2014'te Türk Patent Enstitüsü tarafından patenti verilen tamamı yerli bir kadavra hazırlama ve muhafaza etme tekniğimiz var. Biz bu tekniği daha da nasıl geliştirebiliriz diye düşündük. Kısa bir literatür taraması yaptık ve bir yılda dünya genelinde 128 milyon deney hayvanının kullanıldığını gördük. Bunların da yaklaşık 60 milyonu eğitim amacıyla kullanılıyormuş. Biz buradaki hayvan katliamının önüne geçmeyi amaçlayan bir projeyle TÜBİTAK'a müracaat ettik. Şu an 64 tane kendi alkidrezin adını verdiğimiz teknikle rat kadavrası hazırladık."



"KADAVRALAR, KOKUSUZ, KURU VE İŞLEM YAPILABİLİR"

Türk bilim adamlarınca bulunan alkidrezin yönteminin, diğer yöntemlere göre avantajlarını da anlatan Çınaroğlu, şunları kaydetti:

"Bunun özelliği, kuru ve kokusuz olması dışında dışarıda muhafaza edilir olması, üzerinde kesme, biçme, dikiş atma gibi işlemlerin yapılabilmesi. Bu bilim dünyasında da çok büyük bir yenilik. Bu yöntemle laboratuvar hayvanlarının kullanımına bir sınır getirilmesini umuyoruz. İhtiyaç kadarının kullanılmasını istiyoruz. Bunun yanında bir de maliyetleri var. Amaçlarımızdan biri de bu külfetten uzaklaştırmak. İkincisi de ratlar üzerinde çalışacaklar için hiçbir hayvan katletmeden sadece kadavralar üzerinde istedikleri her türlü işlemi yapabilir ve kendi çalışmalarına odaklanmalarını sağlayabiliriz. Bu çalışmanın bilim dünyasına katkı sunacağına inanıyoruz. Elimizde 14 yıllık kadavra var. Bu kadavralarımızın 10 yılın üzerinde dayanacağını düşünüyoruz."

Sergiyi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Soygüder ve bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri de gezdi.