Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Van'da

Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci, Van'da
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, DAEŞ'e yönelik Fırat Kalkanı Operasyonu'na ilişkin, "Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik bir harekat olarak düşünmemek lazım. Sadece o bölgedeki teröristlerin temizlenmesi ve sınır illerimizdeki toprak ve insan güvenliğimizin sağlanması noktasında düşünmek gerekir." dedi.

Saray ilçesindeki Kapıköy Sınır Kapısı'nda yapılması planlanan yeni kompleksin temel atma törenine katılmak üzere Van'a gelen Bakan Tüfenkci'yi, Ferit Melen Havalimanı'nda Vali İbrahim Taşyapan, partililer ve kurum müdürleri karşıladı.

Buradan valiliğe geçen Tüfenkci, ziyaretçi defterini imzaladıktan sonra valilik makamında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Van'ın Türkiye için önemli kentlerden biri olduğunu ve Kapıköy Sınır Kapısı'nda yapılacak yeni kompleksin temelini atacaklarını hatırlatan Tüfenkci, akşam da Vanlı esnaf ve iş adamlarıyla bir araya geleceğini ifade etti.



Bölge milletvekillerinin Van'ın değişim ve dönüşümü noktasında büyük çaba sarf ettiğini aktaran Tüfenkci, şöyle konuştu:

"Terör belasının Van halkı üzerinde yaptığı psikolojik, fiili ve fiziki baskıları nedeniyle Van'ın belki gelişim ve dönüşüm programları sekteye uğramış olsa da biz yıllardır bir yandan terör örgütleriyle mücadele ederken bir yandan da Türkiye'yi kalkındırmaya, Türkiye'nin gelişimi noktasında gayret gösteriyoruz. İnsanların işini, aşını büyütmeye, refah düzeyini arttırmaya çalışıyoruz. Ülkemizi huzur içerisinde, birlik, beraberlik içerisinde bir bütün içerisinde devlet olma vasfı ve hüviyeti içerisinde ülke insanının huzur içerisinde yaşamalarını temin etme noktasında gayret gösteriyoruz. Ama birtakım terör odakları ve ona müzahir yapılar ülkeyi bölmek için veya ülkeyi bölmekten de öte insanların yaşam hürriyetlerini, demokratik haklarını ortadan kaldırmak için mücadele ediyorlar. Biz bütün bunlara inat hem Van'ı kalkındıracağız hem Türkiye'yi kalkındıracağız hem de tek bayrak, tek vatan, tek millet ülküsü içerisinde hep beraber Türkiye'nin renkleriyle beraber bir millet ve devlet olma şuuru içerisinde insanlarımızın gelişimine katkı sunacağız."



- "Van avantajlı konumda"

Bakan Tüfenkci, Van'ın İran'a komşu olduğunu ve bu ülke üzerindeki ambargoların kaldırılmasıyla önemli bir avantajı bulunduğunu söyledi.

Van'ın, Türkiye ile İran arasındaki ticaretten payını alacağını aktaran Bakan Tüfenkci, sözlerini şöyle sürdürdü:


"70 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi var. İran'daki ticaretten payını alacak illerin başında da Van gelmektedir. Van'ın bu anlamıyla bir avantajı var. Bu avantajı modern kapılarla beraber ulaşımı birkaç noktadan sınırlara girişini sağlamakla Van'ın gelişimine katkı sunmak istiyoruz. Özellikle sınır ticareti noktasında ve Van'ın üretiminin ihracata yönelik olması noktasında bir takım çalışmalar yapak istiyoruz. Eğer bu çalışmalar ve Van'ın kendi kimliğine ve hüviyetine sahip çıkarak, huzur ve barış içerisinde üretmeye başladığında, bu üretimi pazarlayacak noktaların da çok olduğunu görüyoruz. Bizim bakan yardımcımız da Vanlı. Dolayısıyla bu noktada Van esasında avantajlı konumda. Önümüzdeki günlerde Van'ın hem ekonomisi, hem ticareti, hem de güvenliğinin iyi noktalarda olacağına inancımız tam."



-"DEAŞ'ın sınırlarımızdan sökülüp atılma zamanı geldi"

Bakan Tüfenkci, bir gazetecinin, "Suriye'ye bir harekat yapıldı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:


"Özellikle Suriye sınırındaki bölgelerimiz ve son Gaziantep'teki yapılan saldırıyı da dikkate aldığımızda DEAŞ terör örgütünün sınırlarımızdan artık sökülüp atılma zamanının geldiğini herkes biliyordu, tahmin ediyordu ve olması gereken de buydu. Türkiye ısrarla oralarda bir çözüm olması noktasında arayışlar içerisindeydi. Suriye'nin toprak bütünlüğünün gözetilerek bir çözüm üretilmesi gerektiğini hep ifade etti. Rusya'yla, İran'la, Amerika Birleşik Devletleri'yle de görüşmelerimiz hep bu yöndeydi. Ama Suriye'deki gelişmelerden en fazla etkilenen de Türkiye oldu. Dolayısıyla biz bu noktada gereken cevabı veriyoruz, vermeye de devam edeceğiz. Bunu Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik bir harekat olarak düşünmemek lazım. Sadece o bölgedeki teröristlerin temizlenmesi ve sınır illerimizdeki toprak ve insan güvenliğimizin sağlanması noktasında düşünmek gerekir. İnşallah kısa zamanda da netice alınır."

Tüfenkci, hava harekatının devamının kara harekatına dönüşüp dönüşmeyeceği noktasındaki soruya ise "Bu noktada tabii Genel Kurmay Başkanlığı ve askeri yetkililerin verebileceği bir karar. O harekatın seyrine göre kararlaştırılacak bir gelişme. Ama biz şunu hedefliyoruz; Suriye'nin toprak bütünlüğü ve Türkiye'nin güvenliğinin sağlanması noktasında o bölgelerde bir şeyler yapılması gerekir. Biz koalisyon güçleriyle hareket etmeye çalışıyoruz ve DEAŞ ile mücadeleyi en ciddi anlamda Türkiye veriyor. Biz gerek Başika, gerek Suriye'de DEAŞ'a en fazla kayıp verdiren ülkelerin başında geliyoruz. Buna rağmen birileri de algı operasyonu yaparak oralarda DEAŞ'ı sanki Türkiye destekliyor gibi bir algı oluşturmaya çalıştı yıllarca. Ama bunun gerçek olmadığı son gelişmelerde ortaya çıkıyor." karşılığını verdi.

-"Çözüm süreci, terörün bitmesine bağlı"

Bir soru üzerine çözüm süreci hakkında da değerlendirmelerde bulunan Bakan Tüfenkci, şunları kaydetti:


"Çözüm sürecinin tekrar gündeme gelmesi, bu şehirlerimizdeki terör olaylarının bitmesine bağlı. Yani teröristlerin tamamının terör faaliyetlerini ülkemiz toprakları içerisinde terk etmeleri ve bitirmelerine bağlı. Çözüm sürecinin şuanda 'Vardır, yoktur veya böyle bir süreç olacak, olmayacak' demek çok erken. Çünkü daha iki üç gün önce terörün ne hale geldiğini, neler yaptığını hep beraber gördük. Elazığ, Bitlis'te de gördük ve habire görüyoruz. Dolayısıyla terör bitmeden bir şey konuşulması, silahlar susmadan veya susturulmadan bir şeylerin konuşulması doğru değil. Şu anda milletin talebi güvenlik. Diyorlar ki 'Bizim huzurumuzun, güvenliğimizin temin edilmesi lazım. Terör faaliyetlerinin bitmesi lazım.' Ne zaman güvenlik sağlanır, terör faaliyetleri biterse ondan sonra bunun adı çözüm süreci olur, başka bir şey olur, bu meseleler halledilmiş olur zaten."

Bugün temeli atılacak Kapıköy Sınır Kapısı kompleksinin İran tarafında sorun yaşanıp yaşanmadığı sorusuna Bakan Tüfenkci, "İran tarafı da bu konuda gerçekten o kapının açılmasını istiyor ve gerekli çalışmaları yapıyorlar. İnşallah biz kapıyı bitirdiğimizde oradaki sorunların büyük bir kısmı da halledilmiş olacak." dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye Van ziyaretinde Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, AK Parti Van milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcılıkoğlu da eşlik ediyor.