Güleş; 'Aktarlar olarak sezona iyi başlayamadık'

Güleş; 'Aktarlar olarak sezona iyi başlayamadık'
Her yıl kış sezonunda önemli bir yoğunluk yaşayan aktarlar, bu sezon aynı yoğunluğu bulamadıklarını söylüyor. Bunun sebebini soğuk havalar ve kar yağışının beklenen kadar olmamasına ve koronavirüse bağlayan aktarlar, biran önce normale dönülecek günleri beklediklerini belirtiyor.

Ülkemizde virüsün bulaş riskinin en aza indirilmesi amacıyla alınan tedbirler kapsamında uygulanan haftasonu sokağa çıkma kısıtlamaları ve kar yağışının olmaması, aktarların iş potansiyeline yansıyor.  


Sultan Baharat sahibi Sait Güleş: “Havaların yeterince soğuk olmaması, kar yağışının gerçekleşmemesi ve haftasonu sokağa çıkma kısıtlamaları gibi faktörlerden dolayı bu yıl sezona iyi başlayamadık. Vatandaşlar bize soruyor; koronavirüsten dolayı işleriniz arttı mı diye? Aslında öyle bir artış yok, aksine düşüş var. Hafta sonları zaten kapalıyız, sokağa çıkma kısıtlamaları var ve bu süreçte insanlar para harcamamaya yöneliyor, tasarruflu olmaya yöneliyor çünkü piyasada iş yok. Beklentilerimizin altında geçen bir sezonu yaşıyoruz" dedi.

"BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ KUVVETLENDİRDİĞİNE İNANILAN ÜRÜNLER TERCİH EDİLİYOR"

Kış mevsiminin geç gelmesi ve beklenen kar ve soğukların olmamasının da işlerini düşüren bir diğer faktör olduğunu belirten Sultan Baharat sahibi Sait Güleş şunları söyledi: “Vatandaşlar iş yerimize geldikleri zaman genelde bizden kış çayı istiyorlar, bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ürünleri talep ediyorlar. Tarçın, zencefil, hevlican, karabiber, hatmi çiçeği, papatya gibi bir kış çayı hazırlıyoruz. Bir de kekik yağının mikrobu öldürme özelliğinden dolayı bu aralar en çok satılar ürünlerimiz arasında. Bu sezon ilk kar yağdığında belli bir yoğnuluk yaşadık, ancak şuan bir yoğunluk yok.”


Koronavirüs sürecinde insanların hasta olmaları durumunda virüs endişesinden dolayı hastanelere gitmek yerine genelde bitkisel ürünlere yöneldiğini de belirten Güleş, şöyle devam etti: “ Eşi dostu normal bir hastalığa yakalananlar bu süreci daha çabuk atlatmaları için bize geliyorlar. Örneğin mide rahatsızlığı olanlar, migreni olanlar, sinüzütü olanlar geliyor, bu hastalıklara iyi geldiğine inanılan bitkisel ürünler alıyorlar.  Korona hastalığına yakalanıp evlerinde karantinada kalan vatandaşlar çıkamadıkları için süreci daha hızlı atlatmalarına destek olsun diye yakınlarıgeliyor, bitkisel ürün alıyor. İnsanlar bu konuda sadece tıbbi ilaçlara değil bitkisel ürünlere de yöneliyorlar."

“TEZ ZAMANDA BU SIKINTIDAN KURTULMAYI ÜMİT EDİYORUZ”

Korona sürecinin tüm esnaf grubunu etkilediği gibi kendilerini de etkilediğini sözlerine ekleyen Güleş, son olarak şu ifadeleri kullandı: “Vatandaşlar bize soruyor, koronavirüsten dolayı işleriniz arttı mı diye? Aslında öyle bir artış yok aksine düşüş var. Hafta sonları zaten kapalıyız, sokağa çıkma kısıtlamaları var, insanlar para harcamamaya yöneliyor, tasarruflu olmaya yöneliyor çünkü piyasada iş yok. Genel olarak esnafın işi olmadığı gibi biz aktarlarda da işler beklentilerimizin altında. Tabi sağlık herşeyin başıdır. Bu nedenle vatandaşlarımızdan talebimiz maske, sosyal mesafe, temizlik konularına ve kendilerine dikkat etmeleridir. Kalabalık yerlere çok fazla çıkmasınlar çünkü bu ortamlarda risk artıyor. Bu sürecin uzamasını kimse istemiyor. Biz de bir an önce bu dertten kurtulmak istiyoruz. Çünkü biz dolaştıkça hastalık çoğalıyor, inşallah aşı bir an önce gelir de aşı olur ve hep birlikte bu sıkıntılı süreçten kurtuluruz.” 

Prestij Özel Haber: M. Selim KURT