Görünen köy kılavuz istemiyor!

Görünen köy kılavuz istemiyor!
Van’ın uçuş seferleri ve bilet fiyatları gündemdeki sıcaklığını koruyor. Yaz döneminde azalan seferler turizmini kötü etkilerden, kış döneminde de yetersiz olan fiyatlar can sıkıyor.

YENİ DOĞU GAZETESİ: ÖNDER ALTINAL - ÖZEL HABER

Van’ın uçuş seferleri ve bilet fiyatları gündemdeki sıcaklığını koruyor. Yaz döneminde azalan seferler turizmini kötü etkilerden, kış döneminde de yetersiz olan fiyatlar can sıkıyor. Ancak geçtiğimiz gün sosyal medyada bir paylaşım yapan AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, sefer sayısının artırıldığını söyledi. Buna karşı TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı çıkışı ise sert oldu.

Türkiye’nin önemli turizm kentlerinden bir tanesi olan ve Avrupa’yı Orta Doğu’ya bağlayan Van’ın, uçak sayıları az olması ve seferlerin yetersiz olması, kentin imajına zarar veriyor. Her yıl binlerce seferlerin gerçekleştiği Van’da milyonlarca vatandaş havayoluyla ulaşım sağlıyor. Ancak geçen yıllara oranla Van’a gelen ve Van’dan giden uçak seferleri azaldı. Azalan seferlerden dolayı bilet fiyatları da uçuk noktalara çıkıyor. İstanbul, Ankara ve Antalya gibi metropol şehirlerden yurt dışına uçan vatandaşın kestiği bilet fiyatı ile Van’dan İstanbul, Ankara ve Antalya’ya uçuş fiyatları aynı noktaya gelmiş durumda. Bölge illerinin de merkezi olan Van’daki yoğun yolcu kapasitesine rağmen uçak fiyatları diğer kentlere göre yüksek olması ve uçak seferlerinin yarıya inmesi kentte ki turizmcilerin de tepkisine neden olmuş durumda. Tüm bu olumsuzluklar zaman zaman siyasiler ve bürokrasi tarafından gündeme getirilmesine rağmen sorun çözülmüş değil. Son olarak sosyal medya hesabı üzerinden bir açıklama yapan AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar uçuş sayılarının arttırıldığını söyledi. Bu paylaşımın altına yorum yapan Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, milletvekiline tepki göstererek, sayısının artırılmadığını ifade etti.

MİLLETVEKİLİ GÜLAÇAR SAYI ARTIRILDI DEDİ

Resmi Twitter hesabından bir açıklama yapan AK Parti Van Milletvekili Osman Nuri Gülaçar, uçak seferler için şunları söyledi: “THY ile görüşmelerimiz sonucunda kış tarifesi kapsamında; Van-İstanbul Havalimanı 2 uçuş, Van-İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı 2 uçuş ve Ankara Esenboğa 3 (bazı günlerde 4) uçuş olarak güncellenmiştir. Değerli hemşehrilerimizin bilgisine sunarız.” Gülaçar’ın bu paylaşımının ardından birçok kişi yorumda bulundu.

ÖZGÖKÇE: ARTIŞ YOK

Yorum yapan isimlerden bir de Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe oldu. Özgökçe, “Sayın vekilim zaten verdiğiniz sayılar mevcut uçuş sayılarıdır. Artan bir şey olmamış. Geçen yıl Ankara 5 sefer idi birde Ankara’ya 1 seferde Pegasus uçuyordu. Van Sabiha Gökçen 3 seferdi azaldı artmadı. Ha bide Van Türkiye’nin en pahalı parkuru. Gerçekten vana bir şey yapmak istiyorsanız Van’ın eski uçak sayılarını alın alabiliyorsanız. Erzurum-İstanbul bir hafta sonraya bakın. Diyarbakır- İstanbul, Trabzon-İstanbul’a bakın. Birde Van-İstanbul’a bakın. Bizimle neredeyse yarı fiyatına. Neden bizim halkımızın günahı ne? Bizler 470 liraya uçarken komşu iller aynı mesafeyi yarı fiyatın bile altına uçuyorlar. Ben yazın başında bu sorunları size iletmiştim, sizde bana randevu alacam senide davet edeceğim demiştiniz. Kış geldi şu ana kadar aramadınız. Herhalde randevu alamadınız. Sayın vekil gerçekten Van iline bir şey yapmak istiyorsanız, arıtma tesisine bir el atın. Van Gölü ölüyor. Van Gölün’ü kurtarın. Van halkıda bende size minnettar oluruz. Arıtmama tesisi direk göle deşarj oluyor.” Cevabını verdi.

PİŞKİN: YETER ARTIK

Seferlerin artışı ile ilgili Van Milletvekili Gülaçar’ın paylaşımına bir yorumda Vanlı turizmcilerden olan Engin Pişkin’den geldi. Pişkin yaptığı yorumda şu ifadeleri kullandı: “Ya bizde sektör olarak uçak sayısı artmadı. Tam tersine azaldı diyoruz. Herkes bir tebrik yarışında. Zannedersiniz ki 2020 Van Urartu Yılı ilan edilmiş ve uçak sayısı iki katına çıkmış. Milletin aklı ile alay etmeyin. Yeter artık!” Tanınan isimlerin yanı sıra Gülaçar’a sosyal medyada sayıların artışı ve bilet fiyatlarıyla ilgili çok sayıda tepki geldi.

UÇUŞ SEFERLERİ NE DURUMDA?

Van’da uçuşlar arttı mı azaldı mı polemiği sürerken, Van Ferit Melen Havalimanı Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nden (DHMİ) aldığımı bilgileri sizlere için derledik. Peki, uçuşlar ne durumda? Van’da 2018 yılının Ocak ayında iç ve dış hatlarda yapılan uçuş seferleri bin 280 iken bu rakam 2019 yılının aynı ayınca bin 51 olarak gerçekleşti. Şubat 2018’deki sefer sayısı 2 bin 407 iken 2019 yılının Şubat ayında ise bu rakamlar 2 bin 84’e kadar azaldı. 2018 Mart ayında yapılan uçuş seferleri 3 bin 657 iken 2019 yılının aynı ayında 3 bin 282 olarak gerçekleşti. 2018 Nisan’da 4 bin 815 olan sefer sayısı, 2019 yılının Nisan’ın da 4 bin 433, Mayıs 2018’de 5 bin 829 olan uçak seferleri, Mayıs 2019’da ise 5 bin 639 olarak gerçekleşti. 2018 yılının Haziran ayında 7 bin 149 olan sefer sayısı, 2019 yılının aynı ayında 7 bin olurken, Temmuz 2018’de 8 bin 416 olan sefer sayısı, 2019 Temmuz ayında 8 bin 495 olarak gerçekleşti. Haziran ayına kadar olan düşüş Temmuz ayında artışa geçti. Ağustos 2018 yılında 9 bin 712 sefer Van’da gerçekleşirken, 2019 Ağustos ayında ise bu rakam 9 bin 968 olarak gerçekleşti. Son olarak Eylül ayında toparlanan bilgilere göre Eylül 2018’de 10 bin 980 sefer gerçekleşirken, 2019 yılın Eylül ayında ise 11 bin 322 sefer gerçekleşti.