Gönüllü Turizm Elçisi Gülten Ödemiş: Doğduğum şehrime vefa borcum var

Gönüllü Turizm Elçisi Gülten Ödemiş: Doğduğum şehrime vefa borcum var
Aslen Vanlı olan ve Balıkkesir’de ikamet eden gönüllü turizm elçisi Gülten Ödemiş, memleketine olan sevdasını, hasretini, sevgisini anlatırken, Van'a vefa borcum var.

Balıkkesir’de yaşayan, ancak ’a talep olduğunu ifade etti. Van’a düzenledikleri turlarda, misafirlere tüm doğal ve tarihi bölgeleri gezdirdiklerini ifade eden Ödemiş, misafirlerinden de Van ile ilgili olumlu tepkiler aldığını ve bu durumun da kendisini son derece mutlu ettiğini vurguladı. Düzenledikleri turlarda Van’ın tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmanın yanı sıra, mutfak kültürünü tanıtmanın da kendisine farklı bir mutluluk verdiğini dile getiren Ödemiş, "Memleketime vefa borcum var. Elimden geldiğince Van'ımızı her ortamda tanıtmaya devam edeceğim" dedi.

Vanlı gönüllü turizm elçisi Gülten Ödemiş ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide, sorduğumuz sorulara şu cevapları verdi;

“İLK TOPRAĞA VAN'DA BASTIM, İLK SUYUMU VAN'DA İÇTİM”

- Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

- İlk toprağa Van'da bastım, ilk suyumu Van'da içtim. Eski adıyla Mercimek Mahallesi yeni adıyla Cevdet Paşa Mahallesinde, insanların gönülleri gibi kapılarının açık olduğu, çocukların bahçede, sokakta, mahallede birlikte kardeşçe oynadığı, sıcak ve samimi selamlaşılan kerpiç iki katlı bahçeli Van evinde doğdum. Tıpkı annem, babam ve onların babaları gibi. Çocukluğum çok güzel geçti, Van'ımızı ve güzelliklerini, tüm mahalle bir kamyona doluşup her hafta değişik bir yere gittiğimiz pikniklerde keşfettim. Gitmediğim, görmediğim bir yer kalmamıştı ve ben aşıktım memleketime. Evleninceye kadar orada yaşadım. Şu anda Balıkesir'de yaşamaktayım. 

“TEK HEDEFİM VAN’I LAYIK OLDUĞU ŞEKİLDE TANITMAK”

 - Sanırım Van'a turlar düzenliyorsunuz, Van’a tur düzenleme fikri sizde ne zaman oluştu, buna sebep nedir? 

- “Yaşadığım ve gezdiğim şehirlerde tanıştığım, görüştüğüm insanların Van'ı hiç tanımadığını farkettim. Öyle ki bir gün pazarda yaşlı bir kadının ''nerelisin?'' diye sorduğu soruya 'Vanlıyım teyze' dediğimde tuhaf bir ifade ile 'olsun hepimiz insanız' diye verdiği cevap da beni teşvik etti ve ardından her ortamda Van'ımızı anlatmaya başladım. 2017 yılı Van'ımızın kurtuluş yıl dönümü olan tarihte, yani 2 Nisan'da ''Van Yemekleri ile Van tanıtımı'' adı altında kapsamlı bir etkinlik düzenledim. Etkinliğimize Vanlı olsun olmasın, Van'a gönül vermiş herkesi davet ettim. Balıkesir'de yaşayan benim gibi Vanlı can dostlarım destek verdi, 41 kadın 41 çeşit Van yemeği hazırlayıp ikram ettiğimiz etkinliğimizde Vanlı şair-yazar- gazeteci Ümran Öztürk ile yine Vanlı şair-yazar Nuran Benli şiirleri ve kitapları ile Balıkesir Yazarlar Şairler Derneği Başkanı şair Mustafa Keser şiirleri ve sunuculuğu ile, Vanlı öğretmen Derya Avcı, doyumsuz müzik ziyafetiyle  programı renklendirirken, bir çok Vanlı da can yürekleri ile katkı verip hep birlikte Van'ımızı tanıttık ve akabinde Van turlarımız da başladı. Tamamen gönüllülük benimkisi. Maddi ya da ticari hiçbir çıkarım yoktur kesinlikle, bunu bilmenizi isterim. Tek hedefim Van’ı layık olduğu şekilde tanıtmak. Ortak paydamız Van olan ve sosyal medya üzerinden tanışıp gönül bağı kurduğumuz 'Erik Değdirenler ve Sevenleri Grubu' dostlarımız ile her yıl yaz aylarında grup yöneticimiz önderliğinde ve benim organizasyonum ile Van turu düzenliyoruz. Turumuza Van'a gönül vermiş ya da tanımak isteyen herkesi davet ediyoruz. Ayrıca Van Yatılı Öğretmen Okulu tüm dönem mezunları (1968-1978) Derneği yöneticileri önderliğinde ve yine benim organizasyonum ile Van'ımızı tanımak isteyen, yurdumuzun her yöresinden dileyen herkes turlarımıza katılabiliyor. Böylece bizler Van'ımızı tanıtmanın, misafirlerimiz ise Van'ımızı tanımanın mutluluğunu yaşıyorlar."

“ÜLKEMİZİN HER YERİNDEN TALEP VE KATILIM OLUYOR”

-Van'ı tanıtmak amacıyla tur düzenlediğini söylediniz, buraya getirdiğiniz misafirlerinize daha çok hangi bölgeleri gezdiriyorsunuz, neyi, nereleri tanıtmak istiyorsunuz ve dikkat ettiğiniz konular nelerdir?

“Evet, memleketimi tanıtmaktır amacım. Memleketimizin doğal güzelliklerini, tarihi eserlerini, kültürünü, insanlarını, mutfağını, müziğini, eğlencelerini, akla gelebilecek her türlü ayrıntısıyla tanıtmak istiyorum. Van hakkında önyargıları yıkmak istiyorum. Muhteşem kentimiz adeta açık hava müzesi gibidir. Gezip tanıtılacak o kadar çok yer var ki, Van ve çevresini tanıtmak için bir hafta yetmiyor bile. En başta ünlü mavilerimiz geliyor, öyle bir mavi ki hiç bir yerde yok böyle bir mavi. Yani muhteşem denizimiz ve gökyüzümüz. Urartulardan kalan birçok kale, tapınak, kaya mezarları, suyolları, kiliseler, kümbetler, camiler vs. sayılamayacak kadar çok. Profesyonel rehber eşliğinde gezdirdiğim yerler sırasıyla, Akdamar Adası ve Kilisesi, Van Kedi Evi, Van Kalesi(Gün batımı seyri), Hoşap ve Çavuştepe Kaleleri, Gevaş Halime Hatun Kümbeti ve Selçuklu Mezarlığı, Urartu Gümüş İşletmeciliği (Savat), Bendimahi Şelalesi, Şeytan Köprüsü, Ahlat Selçuklu Mezarlığı, Adilcevaz Abdurrahman Gazi Türbesi, Erciş Balık Bendi, Tatvan, Nemrut Gölü ve Buhar Bacaları, Doğubayazıt İshak Paşa Sarayı, Ahmed-i Hani Türbesi, Doğubayazıt Kapalı Çarşı, Edremit Kız Kalesi, Van Çarşı, Rus Pazarı, Gürpınar, Zernek Barajı vs. Bunların dışında 2020 yılı temmuz ayında yapacağımız turlarımıza Bahçesaray ve Başkale Peri Bacaları'nı da ekledik. Şimdiye kadar 6 tur düzenledim (Biri Van Gölü Ekspresi ile). Ülkemizin her yerinden talep ve katılım oluyor. Yılda iki kez düzenlediğimiz turlarımızın biri mutlaka Van, diğeri ülkemizin diğer bölgelerine oluyor. Şimdiye kadar bir çok yere gittik, en son turumuzu Van dışında Hatay'a yaptık. Şehirlerimizin hepsi biri birinden harika.” 

“MUHTEŞEM ŞEHRİME VEFA BORCUM VAR”

- Turizm size neyi ifade ediyor ve bu noktada kendinizi nerede görüyorsunuz? 

“Turizm bence bir şehrin kalkınmasında çok önemli rol oynar. Deniz, sahil ve güneş turizmine uygun sahillerimiz, tarihi ve kültürel yapılarımız, mutfak kültürü, özellikle Van Kahvaltımız, köprülerimiz, Cami ve kiliselerimiz (Harabe ve kalıntı da olsa) ve içerisinde önemli eserler bulunan müzemiz ile kültür, inanç,ve gastronomi açısından oldukça zengin turizm çeşitliliğine sahiptir Van'ımız. Doğduğum büyüdüğüm muhteşem şehrime vefa borcum var. Ben hem şehrimizin hem insanlarımızın tanınması, kalkınması için iyi bir şeyler yapmak istiyorum. Gerek sosyal medya üzerinden gerekse turlarda elimden geldiğince tanıtmaya çalışıyorum.”

 

“GÖSTERDİĞİM ÇABANIN YERİNE ULAŞTIĞINI DÜŞÜNÜYORUM”

- Şuana kadar düzenlediğiniz turlarla nasıl bir sonuç elde ettiniz? 

“Güneşin en güzel battığı, doyumsuz lezzeti, kahvaltılarıyla kendinden söz ettirmeyi başaran memleketimde gezdirdiğim misafirlerimizden Van'a ilk defa gelenlerden çoğunlukla 'Van çok güzelmiş, tekrar geleceğim, arkadaşlarıma dostlarıma tavsiye edeceğim' cümlesini duymak beni en çok mutlu eden şeydir. Bu cümleyi duyduğumda gösterdiğim çabanın yerine ulaştığını düşünüyorum...”

Prestij : M. Selim KURT