Gazeteci Murat Çurku'dan sokağa çıkma yasağı bulunan kronik hastalara önemli uyarılar

Gazeteci Murat Çurku'dan sokağa çıkma yasağı bulunan kronik hastalara önemli uyarılar
Van'da yayın yapan Van Diyabet Gazetesi ve Öz Haberci Gazetesi imtiyaz sahibi Murat Çurku'dan Korono Virüs sebebi ile sokağa çıkma yasağı bulunan kronik hastalara uyarılarda bulundu.

Kendisi ve ailesinden de bazı bireylerin şeker hastası olduğu gazeteci Murat Çurku Tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs sebebiyle Türkiye'de sokağa çıkma yasağı bulunan şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlığı bulunan tüm vatandaşları evde kalmaları konusunda uyaran Çurku Konuşmasına şöyle devam etti :" Ben de bir şeker hastasıyım ve sokağa çıkma yasağı olduğu günden bu yana evimden hiç dışarı çıkmadım. Özellikle Şeker hastalığı, astım , KOAH , kalp/damar hastalığı ,böbrek ,hipertansiyon gibi kronik hastaların özellikle evlerinde kalmalarını ve yasağa kesinlikle uymaları gerekiyor. Kendilerini sağlıklarını ve çevresindekileri düşünüyorlarsa belirlenen kurallara kesin ve harfiyen uymaları gerekiyor." dedi.

Gazeteci Murat Çurku konuşmasına şöyle devam etti " Kronik hastalığı bulunan kişiler zamanında ilaçlarını alsınlar ve evdeki yaşam tarzlarına dikkat ederek şekersiz, tuzsuz , yağsız, sebze ve meyve yönünden zengin bir beslenme programı yapmalı . Evde farklı egzersizler yaparak mevcut önerilerin dışına çıkmasınlar ve sigara içenlerden ve sigaralı ortamlardan uzak dursunlar. Kronik hastalar sağlıklı bireylerden daha fazla özenle kendilerine dikkat etmesi gerek. Hastalığın yayılmaya devam ettiği bu günlerde mutlaka evlerinden çıkmamaları gerek ve kendilerini iyi muhafaza etmeleri gerek. Bulundukları yerleri sık sık havalandırmaları beslenmelerine dikkat etmeleri ve bağışıklık sistemlerini güçlendirerek mevsiminde ve sağlıklı besinler tüketmesi uzmanlarca da tavsiye edilmektedir." dedi.

Kronik hastaların Herhangi bir hastalığı olmayanlara göre Korona Virüse yakalanma riski ve tehlikesi daha yüksek olduğunu dile getiren Murat Çurku şöyle devam etti " Devletimizin belirlediği kurallara her kesim riayet etmesi gerek. 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşların sağlıkları için evlerinde kalmaları ve bu yaş aralığında bulunan dışarıda çalışmak zorunda kalan vatandaşların da sosyal mesafe kuralları ve temas hususlarına özellikle dikkat etmesi gerek. Dışardan evlerine geldiklerinde mutlaka kıyafetlerini değiştirip yıkamaya vermeleri ve mümkün olduğunca duşa girip yıkanmaları yada en azından el ve yüzlerini yakamaları ve 14 kuralanın dışına çıkmamaları gerek." dedi.

Murat Çurku : "Kronik hastaların , dışarıdan gelenlerle temas ve mesafe kurallarına uymaları ve dışarıdan gelenlerin de evlerinde kronik hastaları bulunan kişilere özenle yaklaşmaları ve hijyene dikkat etmeleri gerek. Dışarı çıktıklarında market, pazar, banka gibi kapalı yerlede ve kalabalık yerlerde mutlaka maske takmaları gerek. Tüm dünyada büyük kayıplara neden olan Korona Virüs konusunda vatandaşlarımız Türkiye Cumhuriyeti devletinin , Bilim Kurulunun, Sağlık Bakanlığının belirlediği tüm kurallara özenle dikkat etmesi gerek. Devletimizin belirlediği kurallar konusunda ve yardımlar konusunda çok teşekkür ediyorum. Ayrıca büyük fedakarlık gösteren başta sağlık çalışanlarına , kamu çalışanlarına , Polislerimize ve Askerlerimize çok teşekkür ederim. İnşaallah en kısa zamanda bu virüs belasından kurtulur ve sağlığımıza huzurumuza kavuşuruz." dedi.