Fotoğrafçılıkla geçen bir ömür

Fotoğrafçılıkla geçen bir ömür
Van’da Foto Stil’in son kuşağı olarak bilinen Ferruh Atakan, fotoğrafçılık mesleği ile bir ömür geçirdi.

Van’ın fotoğrafçılık temellerini atan kuşağın son temsilcisi olan Ferruh Atakan, ömrünü mesleğe adadı. 1959 yılında fotoğrafçılık mesleğine girdiğini belirten Atakan, “Van’da Foto Stil’in en son kuşağı benim. Yaklaşık 60 yıl fotoğrafçılık yaptım. Bayrağı hep dik taşıdım ve hiç indirmedim. Hiçbir zaman fotoğrafçılık mesleğine hain bakmadım” dedi.

Mesleğe başladığı günden itibaren Van’ın eski fotoğrafları ve fotoğraf makinelerini topladığını ifade eden Atakan, “Şu anda bende yaklaşık 60 adet fotoğraf makinesi bulunuyor ve bunların yarısını kullandım. Hepsi de hala çalışır durumdadır” ifadelerini kullandı.



En sevdiği fotoğraf makinesinin ‘Kodak Retina 1A’ olduğunu dile getiren Atakan, “Fotoğrafçılık öyle bir meslek ki, kaçırdığın zaman geri dönüşü yoktur. Hatasının affı da yoktur fotoğrafçılığın. Makinenin hafif oluşu ve pratik oluşundan dolayı en çok ‘Kodak Retina 1A’ fotoğraf makinesini sevdim. Çok hafif bir makine ve çok seri çalışma imkanı var. Bunun dışında teknolojiyi de takip ederek birçok makine kullandım” şeklinde konuştu.

Atakan, gerek kendisinin çektiği gerekse araştırma yapıp buluğdu Van’ın eski fotoğraflarının da hikayesini meraklılarına anlatmayı ihmal etmiyor.