Esnaf bayrama odaklandı!

Esnaf bayrama odaklandı!
Van’da, turizme dönük iş yapan esnaf, Ramazan bayramında İran’dan gelecek olan turistleri beklemeye başladı.

Son yıllarda bölgeye yabancı ülkelerden çok az sayıda turist geliyor. Ancak buna karşın İran'dan ise Van'a gelen turist sayısında son dönemlerde artış var. Zaman zaman İran'daki tatil günlerini değerlendirerek Van'a gelen İranlı turistler hem alışveriş yapıyor hem de tatilini burada geçiriyor. Son günlerde ise İranlıların Perşembe gününden başlayan birkaç günlük tatillerini geçirmek için bile Van'a gelmeye başladıkları belirtiliyor. İranlı turistler gelince esnafın yüzü gülüyor ancak gelmeyince en büyük sıkıntıyı oteller başta olmak üzere, turistik tesisler ve esnaflar yaşıyor. En son Nevruz tatilini geçirmek için çok sayıda İranlı turist Van'a gelmiş ve otelllerde doluluk oranları yüzde yüzün üstüne çıkmıştı. Ancak tatil bittikten sonra İranlılar gidince oteller yine boşaldı, esnaf yine İranlı turistlerin yolunu gözler oldu. Son dönemlerde hafta sonu tatillerinde de İranlıların Van'a gelmeye başladığı ancak sayılarının az olduğu belirtiliyor. Otel sahipleri başta olmak üzere, konfeksiyon, mağaza sahipleri ve turistik tesisler, şimdi yeni bir İranlı turist akışı için gözünü şimdiden Ramazan Bayramına dikti...

ENÇOK MART AYINDA GELDİLER

Van’da İranlı turist yoğunluğu en çok Mart ayındaki Nevruz bayramında yaşanıyor. Bu yıl da İran’da resmi tatil edilen Nevroz bayramı dolayısıyla, bazıları çocukları ve eşleriyle birlikte yüz bini aşkın İranlı turist Van’ı ziyaret etti. Oteller bu süre içinde tamamen doldu, yer bulamayanlar ev kiraladı, oteller ek odalar ve yataklar ayarlamaya çalıştı.

RAMAZAN BAYRAMI

İranlı vatandaşların yoğun olarak Van ve diğer kentlerini ziyaret ettiği bir diğer tarih ise Ramazan bayramı. Birçok İranlı, Ramazan bayramı arifesinden itibaren tatillerini ülke dışında geçiriyor. Yakın ve alışveriş açısından uygun olduğu için de daha çok Van’ı tercih ediyorlar.   Ramazan bayramı boyunca ve sonrasındaki birkaç gün Van sokakları adeta İranlı ailelerle doluyor.

SÜREKLİ OLMASINI İSTİYORUZ”

Van’da turizme dönük iş yapan esnaf bu nedenle şimdi gözünü Ramazan arifesine dikmiş durumda. Ramazan bayramı ile birlikte Van’da otellerin yeniden dolacağı beklentisi hakim. Otel sahipleri, şuan itibari ile rezervasyonların sınırlı olduğunu ancak Ramazan arifesine kısa bir süre kala rezervasyonların geleceğini söylüyorlar. Otellerin şimdilik Cumartesi ve Pazar günleri gelen İranlı turistlerle yetindiğini belirten bir otel yetkilisi, “Keşke sadece belli günlerde değil turist sürekli Van sokaklarında olsa. Bizim arzumuz böyle bir ortamın oluşmasıdır, ama inşallah olacak da” diye konuştu.

HABER: Adil HARMANCI
KAYNAK: PRESTİJ GAZETESİ