Eski Van’dan 500 nostaljik fotoğraf

Eski Van’dan 500 nostaljik fotoğraf
Van’da 1905-2017 yılları arasında çekilen ve aralarında siyah-beyaz fotoğrafların da bulunduğu 500 adet nostaljik fotoğraf tek albümde bir araya getiriliyor.

Van’da yarım asırdır fotoğrafçılık mesleğini sürdüren Ferruh Atakan ile Van Fotoğrafçılar Derneği (VANFOD) Başkanı Tayfun Çiftci, kentin farklı yerlerinden çekilen 500 adet nostaljik fotoğrafı bir araya getiriliyor. Kentin farklı noktalarından çekilen asırlık fotoğrafların yer aldığı albümde; tarihi, doğal ve kültürel değişimi belgeleyen karelerde şehre ilk getirilen uçak, Beşyol Kavşağı’nda yer alan havuz ve içinde yaşayan balıklar da yer alıyor. Oldukça ilgi çekeceği beklenen albümün yakında bastırılacağını ifade eden VANFOD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Çiftci, çıkarılacak albümle kentin görsel hafızasının yeniden gözler önüne serileceğini belirtti.

Temel amaçlarının kendilerinden sonraki kuşaklara gerçek manada bir Van bırakmak olduğunu dile getiren Çiftci, “Van’ın tarihi fotoğraflarını bir araya getirdik. Nihayetinde şu anda teknolojinin getirmiş olduğu güzelliklerle beraber birçok şey de kaybolmaktadır. Fotoğraf arşivini oluşturmamızdaki temel neden, geçmişten geleceğe bir iz bırakabilmekti. Bu minval üzerine Ferruh Atakan ile birlikte 1,5 yıldır bu çalışmayı sürdürmekteyiz. Şu an çok geniş bir arşive sahibiz. 3 binin üzerinde bir fotoğraf. Albümde kullanabileceğimiz fotoğraf sayısı ise 400 ile 500 adetle sınırlandırılacaktır” dedi.

“ESKİ VAN’IN NE KADAR BÜYÜK BİR DEĞER OLDUĞU GÖRÜLECEK”

Oluşturulan albümde yer alan fotoğrafların büyük ilgi çekeceğini ifade eden Çiftci, “Birçok arşivden yararlandık. En nihayetinde birçok üniversitenin elindeki arşivden, Van’da yaşamış büyük insanların arşivlerinden yararlandık. Ferruh Atakan’ın kendi arşivi vardı. Bu arşiv yılların birikimiydi. Bu albümde birçok insanın katkısı oldu. Genç bir Vanlı olarak, oluşturulan albümün en can alıcı yanı Cumhuriyet Caddesi ve Beşyol’da bulunan havuz düşünülebilir. Albüm şu anda basın aşamasına geçti. İnsan, tarih, mekan olarak tasvip yapıldı. Vanlılar birçok alanda fotoğraf görecekler. 1913 yılının Van fotoğrafları elimizde mevcut. Bu fotoğraflar içerisinde eski Van’ın ne kadar büyük bir değer olduğunu görecekler” diye konuştu.

55 YILLIK HAYALİ GERÇEK OLDU

55 yıllık arzusunu yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını dile getiren fotoğraf sanatçısı Ferruh Atakan ise “Fotoğrafçılığa ilk önce siyah-beyaz ile başladım. Meslekte ise yaklaşık 55 yılımı doldurdum. 55 yıldır böyle bir albümün çıkmasını arzuluyordum. Geçmiş dönemlerde Van ile ilgili birçok film toparladım. Bunun içinde siyah-beyaz ve dia filmler var. Bunların hepsini bu kitapların içerisinde sığdırmaya çalışıyoruz. Ben bu kitabın yok olduğunu hissettim. Bugüne kadar yeni kuşaklar Van’ın Cumhuriyet Caddesi’ni tanımayacaklardır. Ancak benim elimde bulunan arşivlerle eş-dostumuzdan topladığımız filmlerle bunu gündeme getirdik” şeklinde konuştu.

“VAN’IN İLK FIRININI VE UÇAĞINI BULDUK”

Albüm sayesinde Van ile ilgili birçok tarihi bilgiye de ulaştıklarını ifade eden Atakan, şunları kaydetti:

“Beşyol Kavşağı’nda havuz vardı. Havuzun içinde ise Van balığı vardı. Bunu yeni nesil bilmeyecek. Ancak elimizdeki fotoğraflarla bunu gün yüzüne çıkarmış olduk. Cumhuriyet Caddesi’nin temizliğini şimdiki gibi makineler yapmıyordu. Okuldaki öğrenciler Cumhuriyet Caddesi’ni temizlerdi. İşte bunların fotoğrafları da elimizde mevcut. Bunları gün yüzüne çıkarmak için yaklaşık 1,5 yıldır bu işe gönül verdik. Bu albümde Van Kalesi’nin tapusunu bulduk. Van Gölü’nün şekli nasıl çizildi? Kim çizdi? Biz bunu çizeni bulduk. Van’ın ilk fırınını ve uçağını bulduk. Van’a gelen ilk uçağın ismi ‘Pırpır’, yeni nesil bunu nereden bilecek?”