Erciş Şeker Fabrikası pancar dışında tahılda alacak

Erciş Şeker Fabrikası pancar dışında tahılda alacak
Van Erciş Şeker Fabrikasının 2020 yılı sezonu için taahhüt edilen şeker pancarı ekimi tamamlandı. Sadece bir çiftçinin ekimini tamamlamadığını belirten fabrika mühendislerinden Necmettin Yılmaz, fabrikanın bu sene tahıl ürünlerini de sözleşmesiz tarladan satın alacağını hatırlattı.

 Van, Bitlis ve Ağrı bölgesinde Erciş Şeker Fabrikası için taahhüt edilen ve baharın gelmesiyle birlikte ekimine başlanan şeker pancarı ekimleri tamamlandı. 

1 ÇİFTÇİ KALDI

Van’da Gevaş, Erciş, Muradiye, Gürpınar, Bitlis’te Ahlat, Adilcevaz, Tatvan, Ağrı’da da Patnos’ta ekim yapan pancar üreticileri ekim işlemlerini tamamladı.

Erciş Şeker Fabrikası mühendisi Necmettin Yılmaz, şimdiye kadar sadece bir üreticinin ekim işlemlerini henüz tamamlayamadığını belirterek, “Pancar ekimleri bitti, sadece bir çiftçi kalmış durumda” dedi.

KOTA DURUMU

Şeker fabrikası için her yıl üreticiler fabrika tarafından belirlenen kota üzerinden üretim gerçekleştiriyor.

Bu yılki kota da önceden çiftçiye bildirildi ve ekimler bu çerçevede gerçekleştirildi. 

Kotaya ilişkin de bilgi veren Yılmaz, bu yılki kotanın 65 bin ton, taahhüt edilen miktarın da 65 bin ton olduğunu ifade etti.

FABRİKA TAHIL DA ALACAK

Yılmaz, şeker fabrikasının bu yıl çiftçiye destek anlamında tahıl ürünlerini de satın alacağını söyledi.

Bu sene yetişmediği için sözleşme işlemlerinin önümüzdeki sezon için yapılacağını belirten Yılmaz, “Şeker fabrikaları arpa ve buğday alımı da yapacak bu sene. Mısır ve ayçiçeği de var. Ama bu yıl yetiştiremedik, bu yıl tarladaki ürüne göre alım olacak, seneye de sözleşmeli olacak” diye konuştu.

YÜZDE 10 PİRİM DESTEĞİ

Pancar üreticisine ayrıca daha önce açıklandığı üzere, 2020 yılında yüzde 10’luk bir de teşvik prim desteği uygulanacak.

Buna göre, 2020 yılı için firesi düşürülmüş yüzde 16 polar şeker ihtiva eden net 1 ton A kotası şeker pancarının baz alım avans fiyatı, 300 TL olarak tespit edildi. 

Bu yılki ortalama digestionu (şeker varlığı) yaklaşık yüzde 18 civarında, bunun karşılığında da 340 TL pancar bedeli ödenecek. 1 ton şeker pancarı üreten çiftçinin eline 370 TL geçecek. Nakliye ve küspe artısı da ilave edildiğinde I ton net pancar getirisi çiftçiye yaklaşık 420 TL olacak.

Prestij Haber: Adil HARMANCI